RECEPT VEGETARISCHE, VEGANISTISCHE EN VEDISCHE RIJSTTAFEL
Dat een rijsttafel niet perse met vlees hoeft te zijn kun je uitproberen.
Vegetarische gerecht uit Indonesie
Ingredienten
- SAJOER LODEH WITTE KOOL vegetarisch en veganistisch en vedisch
- ½ witte kool
- 100 gram gare sperziebonen
- 200 gram taugé
- ½ theelepel laos
- ½ theelepel ketoembar
- ½ theelepel serehpoeder
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 rode peper zonder pitjes of 1 theelepel sambal
- zout
- olie
- wat water
- PINDASAUS vegetarisch- veganistisch en vedisch
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels sojasaus
- ¼ theelepel koenjit
- ¼ theelepel laos
- ¼ theelepel ketoembar
- ¼ theelepel serehpoeder
- ½ theelepel sambal
- wat water
- SEROENDENG vegetarisch- veganistisch en vedisch
- 100 gram kokos
- 100 gram zoute pinda's
- 2 teentjes knoflook uit de pers [weglaten in vedisch recept]
- 1 theelepel fructose of javaanse suiker [goela djawa]
- 1 theelepel sambal
- AJAM BESENGEK uit het Indonesisch kookboek van Bep Vuyk [iets gewijzigd] vegetarisch -veganistisch en vedisch.
- 1 bakje roerbaktofu of een blok naturel tofu
- 3 eetlepels gesnipperde uien [niet in vedisch recept]
- 2 teentjes knoflook [niet in vedisch recept]
- 1 theelepel sambal
- 2 theelepels ketoembar
- 1 theelepel djinten
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel koenjit
- 1 theelepel javaanse suiker of oerzoet
- 1 theelepel sereh poeder
- blaadje salam
- blaadje djeroek poeroet
- ¼ blok santen of wat geraspte kokos
- wat olie
- ½ liter water
- EIEREN IN KERRIESAUS uit het Indonesisch kookboek vegetarisch en veganistisch en vedisch
- 4 hardgekookte eieren [niet in veganistisch en vedisch recept, gebruik tofu]
- 1/6 blok santen of kokos
- 2 dl. water of bouillon
- 2 eetlepels olie
- 3 eetlepels uien [niet in vedisch recept]
- 2 teentjes knoflook [niet in vedisch recept]
- 1 theelepel sambal
- 2 gepofte kemiri's
- ½ theelepel ketoembar
- mespuntje djinten
- ½ theelepel koenjit
- ½ theelepel laos
- mespuntje gemberpoeder [djahe]
- wat zout
- ROEDJAKSAUS vegetarisch en veganistisch en vedisch
- 4 teentjes knoflook [niet in vedisch recept]
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel ketoembar
- 1 theelepel serehpoeder
- 1 theelepel koenjit
- een stukje javaanse suiker of oersuiker
- sojasaus
- REMPAH gehakt met kokos vegetarisch-veganistisch en vedisch
- 1 bakje gehakte tofu
- 50 gram gemalen kokos
- 2 uien [niet in vedisch recept]
- 2 teentjes knoflook [niet in vedisch recept]
- 1 theelepel ketoembar
- 1 theelepel djinten
- 1 theelepel laos
- ½ theelepel serehpoeder
- 2 eetlepels olie
- GEBAKKEN BANAAN vegetarisch- veganistisch- vedisch
- ½ banaan per persoon
- wat sojasaus
- olie
Bereiding
Verhit wat olie in de wok en bak de in dunne reepjes gesneden kool. Voeg de gare sperziebonen toe en de kruiden, zout, in dunne stukjes gesneden peper of de sambal en soja. Schep er de taugé door en blus af met wat water. Laat nog enkele min pruttelen.
pindasaus
De pindakaas in een pannetje doen en met water verdunnen. Daarna de soja, kruiden en sambal er door roeren.
seroendeng
De kokos in een koekenpan, met dikke bodem, zonder olie bruin bakken. Steeds goed omroeren want de kokos verbrandt snel. Dan de rest van de ingrediënten er bij doen. Af laten koelen en op een schaaltje serveren.
De seroendeng die na de maaltijd nog over is, kun je in een afgesloten bakje enige weken bewaren.
ajam besegnek
Bak de in dobbelsteentjes gesneden tofu in de olie tot ze bruin en knapperig zijn.
Wrijf uien, knoflook, sambal, djinten, ketoembar, laos, koenjit, en suiker tot een brij. Breng het water aan de kook met de santen of kokos, sereh, salamblad en djeroet poeroet. Voeg de brij toe en dan de tofu en laat alles een tijdje sudderen.
eieren in kerriesaus
Los de santen op in het vocht. Als je geen santen hebt, kun je wat later gemalen kokos aan het gerecht toevoegen.
Pel de eieren en halveer ze.[alleen in vegetarisch recept]
Wrijf alle kruiden met elkaar en fruit ze in de olie.
Voeg al roerende de santen toe of het water met de kokos en vervolgens de eieren. In plaats van eieren kun je tofu nemen die in je blokjes snijd en bakt, voeg dan de kruiden toe en maak af zoals in recept beschreven is.
Laat dit gerecht stoven tot de saus voor de helft is ingedikt.
roedjaksaus
Meng de kruiden [met de geperste knoflook] in een vijzel. Als laatste doe je de sojasaus er bij en wel zoveel dat de helft van de vijzel gevuld is. Meng het goed met elkaar en doe de saus in een tupperwarebakje dat je af kunt sluiten en bewaar het in de koeling. De saus blijft zeker een week goed.
Je kunt de roedjaksaus over de rijst of andere gerechten op je bord doen maar je kunt er ook de stukjes mango, appel of peer in dopen wat verrukkelijk smaakt.
rempah
Meng de tofu met de specerijen en knoflook door elkaar en laat het een uur in de koeling marineren. Snijd de uien en fruit ze in de olie goudbruin. Voeg daarna het gemarineerde gehakt toe en laat dat een minuut of 10 onder af en toe roeren garen. Voeg er dan de kokos aan toe en bak nog een paar min.
gebakken banaan
Bak de banaan in de olie en giet er tijdens het bakken de soja over.
Verder kun je nog pinda's, gebakken uitjes, atjar in schaaltjes er bij zetten.
slamat makan