Sushi
Wat vonden anderen van dit artikel/deze informatie?
De interesse in Nederland voor sushi begint al aardig toe te nemen. Op deze site stond eerst maar 1 sushi recept en toen ik bij ging houden hoe vaak recepten werden bezocht, stond dat ene recept toch wel erg ver bovenaan! Daarom dacht ik dat ik maar eens een pagina zou maken die alleen over sushi gaat.
Mijn eerste sushi ervaring
Toen ik voor de eerste keer in Amerika kwam werd ik uitgenodigd om een keer sushi te gaan eten. Ik wist wel wat het was, dacht ik, en omdat ik ook haring lekker vond zou ik sushi ook wel lekker vinden. Mijn idee van sushi was rauwe vis en meer eigenlijk niet en ik moet zeggen dat ik nieuwsgierig was maar ook wel bang omdat we dus naar een sushi bar gingen en ze weinig andere dingen zouden hebben als ik het niet zou lusten. Nou dat was wel anders toen ik eenmaal de eerste had geproefd, Tonijn (Maguro) die vond ik al lekker en er volgende nog veel meer en aan het einde van de maaltijd wist ik al wat m'n favoriet was, de paling, Unagi, en die had ik dus bewaard tot het einde. Het was echt genieten geblazen. Het enige nadeel was dat ik toen geen "sushi centen" had ;-) Ik zat nog op school en sushi is dus best duur. Gelukkig werk ik nu en het kan er wel vanaf :-) Nog steeds is mijn favoriet Unagi en dat zal denk ik niet snel veranderen en van de rauwe vind ik de lekkerste St. Jacobsmossel, Hotate.
Wat is sushi
Sushi is een verzamelnaam voor kleine japanse hapjes geserveerd met rijst die op smaak is gebracht met azijn, daarbij worden andere ingredienten als vis, groenten en ei geserveerd. De meeste mensen kennen sushi alleen als rauwe vis, maar de vis hoeft niet rauw te zijn. Bijvoorbeeld de paling, Unagi en Anago, die is gestoomd en daarna gegrilld met een zoetige saus. De makreel, Saba, is vaak gemarineerd in azijn.
Hoe eet je sushi?
De manier om sushi te eten is met je handen (of met stokjes) en als dip gebruik je sojasaus eventueel pittiger gemaakt met wasabi. Wasabi is japanse mierikswortel en flink sterk van smaak. Als je Nigiri sushi in soja dipt moet je alleen de vis in de soja dippen en niet de rijst, anders valt die uit elkaar. Sommige sushi hebben geen dip nodig, tenminste dat vind ik, en dat is Unagi en Anago, die zijn al op smaak gebracht met een zoetige saus.
Sushi vormen
- Nigiri
Nigiri sushi is de bekendste sushi, dat is een blokje rijst met daarop een plakje vis of omelet. - Maki
Dat zijn rolletjes sushi. Dan heb je een plak zeewier, Nori, waarop wat kleefrijst wordt gelegd en dan in het midden de vis en dat wordt opgerold en in stukjes gesneden. - Gunkan
Dit is zeg maar een Maki waaruit de helft van de rijst is gehaald, krijg je een soort bootje, en daarop liggen dan meestal fijn gesneden/kleine ingredienten als zee-egel eitjes of zalmeitjes. - Temaki
Dat zijn zeg maar puntzakjes van zeewier gevuld met rijst en andere ingredienten.
- Chirashi
Dit is de gemakkelijkste, een kleine schaal met rijst vullen en daarop plakjes vis.
Japanse benamingen
Ama Ebi | Zoete garnaal (rauw) | |
Anago | Zee Paling | |
Ebi | Garnaal (gekookt) | |
Hamachi | Yellowtail | |
Hirame | Heilbot | |
Hotate Gai | St. Jacobsmossel | |
Ika | Inktvis | |
Ikura | Zalm eitjes | |
Maguro | Tonijn | |
Sake | Zalm | |
Sake Toro | Vettige zalm | |
Saba | Makreel | |
Suzuki | Zeebaars | Nog geen foto |
Tai | Snapper | |
Tako | Octopus | |
Tamago | Japanse Omelet | |
Toro | Vettige Tonijn | |
Unagi | Zoetwater Paling | |
Uni | Zeeegel Eitjes |