Het laatste artikel: Balsamico Azijn

Balsamico is een azijnsoort die, in tegenstelling tot andere azijnen, niet op basis van alcohol wordt gemaakt. Balsamico wordt van Trebbiano-druiven gemaakt, die groeien in Modena, Noord-Italië en vrij laat geplukt worden.

Balsamico die de naam aceto balsamico tradizionale verdient moet minstens 12 jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Voor zeer oude Balsamico betaalt men soms honderden euro's voor een half kopje. Balsamico is sowieso prijzig, omdat er maar 3000 liter per jaar op de markt verschijnt. Daar staat tegenover dat er slechts zeer weinig Balsamico nodig is om smaak te geven aan een gerecht. Ook kan men Balsamico kopen die jonger is dan 12 jaar, en daarmee veel goedkoper. (Bron: Wikipedia).

Hier in Nederland is de balsamico die je in supermarkten koopt vaak niet echt goed. Ik ben geen expert maar wat mij betreft is een goede balsamico eentje die niet zo zuur is.

Uit Italie heb ik verschillende soorten meegenomen en in die 'test' kwam de duurste er wel als lekkerste uit. Dit was ook de oudste en het leek wel een 'stroop' zo dik was ie (en nee, het was niet die variant die op ijs wordt gebruikt ;-)).