Eindelijk weer barbecuen

Wat vonden anderen van dit artikel/deze informatie?

 
Vandaag wordt de eerste zomerse dag, de voorspelling is dat het later vandaag lekker warm en zonnig wordt, nog niet heet. Gezien de voorspelling dacht ik laten we dan zondag ook maar wat van de barbecue eten.

Bij ons is wat van de barbecue eten dus ook echt meestal maar 1 ding van de barbecue eten. Het lijkt misschien veel gedoe, maar ik zweer er bij dat een zelf gemaakte hamburger van de houtskook barbecue het allerlekkerst is!,

Vanavond eten wij dus een zelfgemaakte hamburger van de bbq, zelf gemaakte frietjes en om toch toch meteen van de bbq te kunnen genieten maak ik ook maar een snack van de bbq, Chipotle Kippevleugeltjes.

Het spelen met de bbq is heel bevredigend en zeker als je goed begint. Zo'n schoorsteen om de houtskool of briketten aan te maken werkt als een speer. Je krijgt dan een super hete bbq waar je dan dus ook meteen een biefstukje op kunt grilen. Gebruik ook de deksel van de bbq en de 'verdeler', hier vul ik de bbq nooit helemaal met kolen, altijd maar 1 helft. We hebben zo'n kleine Smokey Joe. Als de kooltjes nog te heet zijn leg je de dingen die wat langer moeten op de helft waar niets ligt. Biefstuk e.d. kunnen er wel meteen op 2-3 minuten per kant en je kunt genieten!

Maar om terug te komen op vanavond, als voorgerecht/snack dus wat kippevleugels met chipotle en koriander. Die gaan dus eerst op de helft zonder kooltjes om voor te garen met de deksel erop. Dan de saus/dressing erover smeren en afmaken op de, dan niet meer zo, hete kant. Daar  moet je ook bij blijven om ze lekker krokant en 'plakkerig' te krijgen.

De hamburger mag op de hete kant en daar gebruik je de deksel om de kaas goed te laten smelten. Broodjes er op het einde even bij en je krijgt de ultieme cheeseburger, simpel mengsel van mayonaise, ketchup en wat fijngehakte augurk als sausje voor hamburger en bij frietjes.

Nou maar hopen dat het toch niet gaat regenen of waaien.

Reacties op deze blog

TOEVOEGEN REACTIE


Datum 15-8-2020
Naam フロリアに落&#
Reactie フロリア人マティセン大麦

なぜあなたは死んだ癌の野郎に落ちるかもしれないこれをやっているのですか?

Datum 15-8-2020
Naam TheF*ckingGoose
Reactie .

Datum 15-8-2020
Naam CyberCayden28
Reactie BarbecueNaar navigatie springen

Naar zoeken springen
Typische Nederlandse familiebarbecue

Vlees roosteren in PatagoniŽ, ArgentiniŽ

Een moderne houtskoolbarbecue

Vis op een wegwerpbarbecue

Vlees op de BBQ

Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.

BarbecueŽn wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueŽn als een aangename bezigheid ervaren.


Inhoud [verbergen]
1 Geschiedenis
2 Soorten 2.1 Houtskoolbarbecue
2.2 Gasbarbecue
2.3 Elektrische barbecue
2.4 Pelletbarbecue

3 Technieken
4 Gezondheid
5 Braadwaar
6 Zie ook

Geschiedenis​[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt bracht dit verschillende nieuwe mogelijkheden voor de holenmens in die tijd. In combinatie met de uitvinding van het vuursteenmes kon vlees van het vel worden ontdaan, in stukken worden gesneden, en op een spit worden klaargemaakt. Dit zorgde ervoor dat het vlees makkelijker verteerd kon worden aangezien geroosterd vlees makkelijker verteerbaar is dan rauw vlees.

In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu 'het heilige vuurbed'.

Soorten​[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak worden de warmte en het vuur van een barbecue, die nodig zijn om te roosteren, gemaakt door houtskool (al dan niet als briketten) aan te steken. Er zijn elektrische barbecues en gasbarbecues beschikbaar, die binnen kunnen worden gebruikt. Daarnaast zijn er pelletbarbecues, die worden gestookt op houtpellets met het gemak van een gasbarbecue.

Een aan de barbecue verwante techniek om te roosteren is het schwenkbraten.

Houtskoolbarbecue​[bewerken | brontekst bewerken]

Om de houtskool makkelijk te laten branden, worden aanmaakblokjes gebruikt. Men heeft daarbij keuze uit witte en bruine aanmaakblokjes, waarbij de witte doorgaans op basis van lichtere aardolieproducten zijn vervaardigd, en de bruine bestaan uit een mengsel van zaagsel en paraffine of plantaardige oliŽn. Er wordt afgeraden met spiritus of brandgel de houtskool aan te steken: dit kan brandwonden opleveren. De houtskoolbarbecue is binnen een halfuur klaar voor gebruik. Door de barbecue eerst goed voor te verwarmen - met een gesloten deksel - wordt het rooster voorbereid. De temperatuur van het vuur is te bepalen met de hoeveelheid zuurstof.

Gasbarbecue​[bewerken | brontekst bewerken]

De gasbarbecue heeft de snelheid als voordeel boven de houtskoolbarbecue. Een druk op de ontstekingsknop en binnen 10 tot 15 minuten is de barbecue gereed. Een gasbarbecue is vrij makkelijk te gebruiken. De branders onderin zorgen voor warmte. Gasbarbecues branden op vloeibaar gas, butaan of propaan. Dit gas staat in de fles onder matige druk; wanneer de druk wegvalt verdampt de vloeistof en wordt het gas. Bovendien is het voor de gezondheid een stuk beter, doordat het vet weggeleid wordt via gleuven in de grillplaten naar een opvangreservoir. De aangename smaak van houtskoolgrillen kan vervangen worden door een rookbox voorzien van houtsnippers met geur of door specerijen.

Elektrische barbecue​[bewerken | brontekst bewerken]

De elektrische barbecue is binnen enkele minuten opgewarmd. Deze gebruikt aardig wat elektriciteit, maar brengt geen verkoolde stukken met zich mee. Bovendien koelt deze barbecue na gebruik snel af. Door de constante warmtetoevoer kan het eten snel bereid worden. Deze barbecue is ook binnen te gebruiken, wat handig is als het weer te slecht is om buiten te barbecueŽn. Ook is het hiermee mogelijk om in een flat op het balkon te barbecuen zonder dat de buren hier last van hebben, aangezien deze barbecue weinig rook geeft. Ook een grillplaat kan als elektrische barbecue worden ingezet wat handig is als er geen barbecue voorhanden is.

Pelletbarbecue​[bewerken | brontekst bewerken]

De pelletbarbecue is een elektronisch geregelde barbecue op houtpellets gestookt. De barbecue start automatisch op en binnen 15-25 minuten is deze klaar voor gebruik. De temperatuur wordt ingesteld en door de controller wordt deze gehandhaafd. De houtpellets zijn vervaardigd uit zuiver zaagsel van loofhout. Door verschillende houtsoorten te gebruiken kan men verschillende (rook)smaken aan het eten toevoegen. De pelletbarbecue is indirect gestookt, daardoor verbrandt het eten niet snel. Tevens worden de vetten en sappen, die vrijkomen tijdens het grillen, afgevoerd naar een opvangreservoir.

Technieken​[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende barbecuetechnieken; direct (grillen) en indirect. Bij directe barbecue ligt het voedsel direct boven de warmtebron. Bij indirecte barbecue wordt het voedsel in de barbecue niet boven maar buiten de directe stralingswarmte van de hittebron geplaatst. Als het deksel op het geheel wordt geplaatst, ontstaat een afgesloten geheel waarbij het voedsel door de indirecte hitte van de hittebron als in een convectieoven gegaard wordt. Door het openen of sluiten van de ventilatieopeningen kan de temperatuur worden geregeld.

Een andere vorm van vlees roosteren is Schwenkbraten.

Gezondheid​[bewerken | brontekst bewerken]

Door de indirecte barbecuetechniek wordt er veel gezonder gebarbecued, voedsel zal minder snel aanbranden. Erg belangrijk is ook om je voedsel vooraf in te smeren met olie. De olie (en ook een marinade) beschermt het voedsel tegen aanbranden, wat er opnieuw voor zorgt dat de barbecue een stuk gezonder wordt. Olie, marinade (natte), kruiden (rubs) en sauzen zijn condimenten en worden vaak gebruikt tijdens de barbecue.

Braadwaar​[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de barbecue wordt vaak vlees, kip, groente en vis gebruikt.

Datum 14-1-2015
Naam Floriaan mathysen Gerst
Reactie Floriaan Mathysen-Gerst; zelfs de afgelopen dagen heerlijk buiten bbq-en. Met groet, Floriaan Mathysen Gerst.
Floriaan Mathysen Gerst; met vriendelijke groet en succes! Floriaan Mathysen Gerst

Datum 29-12-2014
Naam Floriaan Mathysen Gerst
Reactie Het is altijd BBQ weer ;-) afdakje en daar ga je.

Datum 15-4-2013
Naam Marco
Reactie Gelukkig is het gisteren goed gegaan de eerste bbq ;-). Lekkere hamburger en chipotle kippevleugels.