RECEPT TANDOORI KIP
Tandoori murghi (van Madhur Jaffrey)
Kan zo geserveerd worden met bijv. partje citroen, of met een overheerlijke boter-room-tomatensaus, recept volgt spoedig (Tandoorikip in botersaus-makkhani murghi).
Ingredienten
- 1,5 kg kipfilet (of andere kipdelen, ontveld)
- 1,5 tl zout
- 1 sappige citroen, uitgeperst
- 3 el gele food colour
- 0,5 - 1,5 el rode foodcolour
- Marinade
- 0,5 liter volle yoghurt
- 0,5 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- stukje gember van 2 cm, geschild en in stukjes
- 0,5 groene spaanse peper (lombok) in stukjes gesneden
- 3 tl garam masala (kant en klaar in toko, lekkerst zelf gemaakt, recept volgt)
Bereiding
Maak 2 diepe kerven in de "buitenzijde" van de stukjes, besprenkel deze zijde met de helft van het zout en driekwart van het citroensap, wrijf het goed in de kerven.
De rest van zout en sap aan de andere kant wrijven.
Laat 20 minuten rusten, maak intussen marinade.
Verwerk de marinade-ingrediënten in keukenmachine of met staafmixer tot gladde pasta, giet mengsel door zeef in kom, goed doordrukken.
De originele rode kleur van tandoori kip wordt verkregen door kleurstof. Het is niet verplicht, voegt aan de smaak niets toe, maar staat wel specta!
Meng de rode en gele kleurstof, breng het aan met een kwastje op de kip. Leg de kipstukjes met resten sap, vocht en kleurstof in de marinade, goed mengen, zorg dat de marinade goed in de kerven zit. Schaal afdekken en 6-24 uur in de koelkast zetten, hoe langer hoe beter.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand, neem de kipstukken uit de marinade, schud er zoveel mogelijk marinade af en leg de stukken op een rooster, liefst met druiprek, er komt erg veel vocht vrij. Bak kipfilet bij 275 graden 15-20 minuten, drumsticks e.d. 20-25 minuten, tot ze net gaar zijn. Heet serveren met partjes citroen of limoen.
De overgebleven marinade kun je invriezen en nog één maal gebruiken.