RECEPT ROMEINSE SALADE MET ERWTJES, VEGETARISCH EN VEGANISTISCH
Ik heb een tijd geleden een kookboek gekocht waar ik weg van ben. Het heet Recepten uit de tijd van de bijbel. Het nu volgende recept is daaruit en heb ik aangepast:
Vegetarische gerecht uit Italie
Ingredienten
- ROMEINSE SALADE MET ERWTJES vegetarisch, veganistisch
- ½ krop ijsbergsla
- 1 doosje quornstukjes / roerbaktofu voor veganisten
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 gram verse doperwten
- 2 hardgekookte eieren [weglaten uit veganistisch recept]
- 50 gram olijven zonder pit
- ½ eetlepel kappertjes
- 3 stengels bleekselderij
- 4 eetlepels geroosterde amandelen
- UIENSTOKBROOD vegetarisch, veganistisch
- 250 gram volkoren meel
- ½ zakje gist
- 1 theelepel zout
- 1 beker lauw water
- 1 ui
- dressing:
- 1 theelepel honing/ suiker voor veganisten
- 1 teentje geperste knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 4 eetlepels olijfolie
- 1½ eetlepel witte wijnazijn
- zout
- peper
Bereiding
Quorn/tofu 5 min. op hoog vuur bakken en af laten koelen.
Eieren in vieren delen.
Bleekselderij in dunne boogjes snijden.
IJsbergsla in reepjes.
Meng sla, quorn/ tofu, erwtjes, olijven, kappertjes, en bleekselderij en leg alles op een platte schaal. Verdeel de eistukken er over.
Maak een dressing van honing/suiker, knoflook, mosterd, olie, azijn en zout en peper en druppel die over de sla. Verdeel de amandelen er over.
Doperwtjes waren één van de lievelingsgroenten van de Romeinen, Apicius heeft een heel hoofdstuk in zijn kookboek aan die erwtjes gewijd.
Geef een lekker uien stokbrood bij de salade.
brood:
kom
bakplaat
deegroller
Maak van meel, gist, zout en water een soepel deeg. Laat die een uur rijzen. Daarna weer doorkneden en met de deegroller tot een platte lap uitrollen. Die leg je op de ingevette bakplaat. Verdeel er de gesnipperde ui over.
Laat het brood in 35 min knapperig en bruin worden in de oven op 200 graden.