RECEPT ISKENDER KEBAB
Een schotel met döner kebab-vlees op pitabrood met tomaten- en yoghurtsaus
Vlees gerecht uit Turkije voor 4 personen
Ingredienten
- 500 gram lamsbout zonder been, in dunne plakjes of reepjes
- Voor de marinade:
- 3 el olijfolie
- 1 kleine ui, geraspt
- 1 teentje knoflook, geperst
- sap van halve citroen
- 2 tl paprikapoeder
- 1 laurierblaadje
- 1 tl pul biber (gemalen rode peper)
- 1 tl piment
- zout en zwarte peper
- Verder:
- 2 Turkse pitabroden (rond platbrood zonder opening)
- 4-5 el roomboter
- 1 blik tomaten, gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 tl cayennepeper
- 75 ml water
- 250 ml Turkse of Griekse yoghurt
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 Turkse (of Spaanse) groene pepers, in ringetjes
- zout en zwarte peper
Bereiding
Maak de tomatensaus en de yoghurtsaus:
Smelt 1 el boter in een pannetje en voeg de tomaten met sap, tomatenpuree, cayennepeper, zout en peper en het water toe. Breng al roerend aan de kook en laat even sudderen tot er een redelijk dikke saus is ontstaan. Draai het vuur uit.
Roer de knoflook met wat zout en peper door de yoghurt.
Smelt 1 el boter in een grote koekenpan en bak hierin 1 pitabrood ca. 1 minuut. Doe hetzelfde met het andere brood. Snijd de broden diagonaal in stukjes van 3 cm en verdeel deze over 4 voorverwarmde borden.
Verhit 2 grote koekenpannen op halfhoog vuur en rooster daarin het vlees tot het gaar is in ca. 12 minuten. Een andere methode is om het vlees uit te spreiden over een bakplaat of in een ovenschaal en deze onder de gril te zetten. Schep het vlees daarbij af en toe om.
Verdeel het vlees gelijkmatig over het brood op de 4 borden. Warm de tomatensaus weer even op en verdeel deze over het vlees. Verdeel hierover gelijkmatig de groene pepers. Smelt de resterende boter in het sauspannetje en giet dit over het geheel. Schep langs de rand van ieder bord een portie knoflook-yoghurt.
Tips: met nog wat friet en een salade van blaadjes sla, stukjes tomaat en komkommer wordt dit een complete maaltijd.