RECEPT WITTE BONEN MET VLEES
Dit gerecht kan in principe met allerlei soorten vlees worden gemaakt. Ook 'sucuk', Turkse knoflookworst, is heel geschikt.
Vlees gerecht uit Turkije voor 4 personen
Ingredienten
- 400 gram gedroogde witte bonen, 12 uur geweekt
- 50 gram boter of 4 el olijfolie
- 500 gram lamsbout of sukadelappen, in blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 1 blik tomaten, gehakt
- zout en peper
- 1 laurierblad
- 2 groene puntpaprika's of pepers, in stukjes
- 1 wortel, in blokjes
- 1 el paprikapoeder
- 2 tl bonenkruid of tijm
- 1 bosje bieslook, gesnipperd
Bereiding
Verhit de boter of olie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Kruid met zout en peper en voeg de uien en knoflook toe. Bak ze 3-4 minuten mee en doe de tomaten met sap erbij en zo veel water dat het geheel net onder staat. Laat met het deksel op de pan 45 minuten stoven in het geval van lamsvlees en 75-100 minuten in het geval van rundvlees. Voeg eventueel een scheutje water toe.
Doe nu de bonen, puntpaprika's, wortel, paprikapoeder, bonenkruid en zout en peper erbij. Kook het geheel nog 30 minuten en serveer het, bestrooid met de bieslook. Als bijgerecht is rijst met wat boter erdoor geroerd lekker of gewoon brood.
NB: Als je worst of kipfilet gebruikt, is de kooktijd veel korter. Laat de worst of kip 5 minuten bakken en voeg dan de rest toe.