RECEPT GEHAKTBALLETJES IN PITABROOD MET TOMATENSAUS
Vlees gerecht uit Turkije voor 4 personen
Ingredienten
- Voor de gehaktballetjes:
- 500 gram lamsgehakt (rundergehakt kan ook)
- 1 ui, in vieren
- half bosje peterselie
- 4 el wittebroodkruim
- 3 tl komijn
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl piment
- 2 tl gedroogde munt
- zout en peper
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 ei
- sap van halve citroen
- 4 el olijfolie
- Voor de saus:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 blik tomaten, gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 1/2 el granaatappelsiroop (of 1 el honing + 1 el citroensap)
- 1 tl piment
- zout en peper
- 8 pitabroodjes
- 2 lente-uien, in ringetjes
- 200 gram Turkse of Griekse yoghurt, losgeklopt
Bereiding
Doe de ui, peterselie en broodkruim in de blender en maal alles fijn. Meng dit samen met de overige ingrediënten (behalve de olijfolie) door het gehakt. Draai er 16 balletjes van en plat deze een beetje af zodat ze een ovale vorm krijgen. Leg ze op een bord en dek dit af met plasticfolie. Zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.
Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en bak de balletjes aan alle kanten 5 minuten. Haal ze uit de pan en zet weg.
Maak de saus:
Fruit de ui en knoflook in het achtergebleven braadvet. Doe de tomaten met sap, tomatenpuree, granaatappelsiroop, piment en zout en peper erbij en laat dit 2 minuten inkoken. Doe dan de balletjes terug in de pan en laat het geheel onafgedekt 20 minuten zachtjes sudderen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Wikkel de broodjes in zilverfolie en bak ze ca. 8 minuten in de oven.
Controleer of de saus goed is ingedikt en meng er de lente-uien doorheen. Zo niet, haal dan de balletjes uit de pan en laat de saus nog 5 minuten sudderen tot hij dik genoeg is naar wens.
Snijd een kapje van de pitabroodjes af en vul elk broodje met 2 gehaktballetjes. Lepel er wat tomatensaus in en per broodje nog een lepel yoghurt.
In plaats van pitabrood smaakt rijst hier ook goed bij, bv. saffraanrijst met rozijnen en amandelen.