RECEPT GEBAKKEN GROENTEN MET FETAGRATIN
Vegetarische gerecht uit Turkije voor 4 personen
Ingredienten
- 750 gram aardappels, geschild en in blokjes van 2 cm
- 4 lente-uien, in ringetjes
- 1 courgette, in gehalveerde schijfjes
- 200 gram doperwten (diepvries)
- 4 grote rijpe tomaten, in schijfjes
- 10 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
- 4 el olijfolie extra vergine
- 2 tl paprikapoeder
- 3 tl majoraan
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- zout en peper
- 300 gram feta (bij voorkeur schapenkaas)
- 200 gram Turkse of Griekse yoghurt
- 2 eieren, geklutst
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de blokjes aardappel over de bodem van een grote, lage ovenschaal. Leg de schijfjes courgette, de doperwten, de olijven en de ringetjes lente-ui er gelijkmatig tussenin. Strooi er peper en zout over.
Meng de kruiden en de knoflook door de olie en giet dit mengsel eroverheen. Leg de schijfjes tomaat dakpansgewijs over het geheel. Bestrooi met nog wat peper en zout. Zet de schaal onafgedekt 20 minuten in de oven.
Doe ondertussen de feta, de yoghurt en de eieren in de blender en maal dit tot een egale massa. Of prak alles met een vork door elkaar in een kom.
Haal de schaal uit de oven en spreid het fetamengsel uit over de groenten. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en laat alles nog 30 minuten bakken of totdat de gratin een bruin korstje heeft. Eet er brood en een salade bij.