RECEPT TONIJNSALADE MET TAHINIDRESSING
Recept uit Libanon
Salade gerecht uit Midden Oosten voor 4 personen
Ingredienten
- 3 el tahini (sesampasta, verkrijgbaar bij mediterrane winkels)
- sap van halve citroen
- 1 teen knoflook, geperst
- zout naar smaak
- snufje cayennepeper
- 50 ml olijfolie extra vergine
- 3 blikjes tonijn op olie, uitgelekt
- 3 uien, in dunne ringen
- 50 ml zonnebloemolie
- snufje suiker
- 3 el pijnboompitten
- half bosje bladpeterselie, fijngehakt
- 4 pitabroodjes, gehalveerd
- slablaadjes naar keuze
- 4 tomaten, in vieren gesneden
Bereiding
Verdeel de tonijn in grove brokken en doe ze in een schaal. Meng er de helft van de dressing doorheen en leg de tonijn in het midden van een groot bord.
Verhit de zonnebloemolie in een zware braadpan en voeg de uiringen en het snufje suiker toe. Laat de uien op laag vuur afgedekt ca. 30 minuten bakken tot ze bruin zien. Controleer tussentijds of ze niet aanbakken. Zo ja, voeg wat water toe. Haal de uiringen met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over de tonijn.
Doe de pijnboompitten in de pan en bak ze tot ze goudbruin zien (pas op dat ze niet verbranden). Haal ze met een schuimspaan uit de pan en strooi ze over de tonijn en uien.
Verwarm de gril en leg de pitabroodjes er even onder.
Verdeel de slablaadjes en de partjes tomaat gelijkmatig rond de tonijn. Giet de resterende dressing over de tonijn, strooi er de peterselie over en serveer met de pitabroodjes.