RECEPT SPAGHETTI BOLOGNESE

Recept voor de klassieke bolognese saus, lekker lang geprutteld met spek, uien en knoflook. Stevig gemaakt met geraspte parmezaanse kaas.

Pasta gerecht uit Italie voor 8 personen, geschikt voor kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

  • 500 gram halfom gehakt
  • 4 plakken ontbijtspek, fijn gesneden
  • 2 uien, fijn gesneden
  • 1/2 winterpeen, zo fijn mogelijk gesneden
  • 2-3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprika poeder
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 300-400 ml gezeefde tomaten
  • 50-75 gram parmezaan, fijn geraspt
  • verse basilicum, verscheurd
  • 400 gram spaghetti, al dente gekookt

Bereiding

Verwarm de olie en fruit hierin het spek to lichtbruin. Voeg dan de ui, bleekselderij, wortel en knoflook toe. Fruiten tot zacht en glazig. Uit de pan halen.

In de pan het gehakt bakken tot mooi bruin. Daar de gefruite ui enzo weer aan toevoegen en dan met tomaten en gezeefde tomaten erbij en een glas water. Aan het pruttelen brengen en dan paprikapoeder erbij.

Dit een paar uur laten pruttelen op laag vuur, op smaak brengen met peper. Van het vuur af nemen en de kaas er doorheen en proeven, eventueel nog wat zout toevoegen.

De basilicum erdoor roeren.

Het lekkerst is een portie per persoon maken door het volgende te doen:

Wat olie verwarmen een teentje knoflook erbij (geperst) en dan 2 flinke lepels van de saus eventjes mee bakken. Dan mengen met de spaghetti en meteen serveren.

Natuurlijk kun je ook alles mengen met de pasta.

Recept 2 keer bezocht en 0 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7 obv 1 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Beste kookgekken,

Een leuke variant op de Bolognese.
echter in de Italiaanse keuken kennen ze de term Bolognese niet

Zijn bepaalde recepten die hier aan verwant zijn;

Uien bakken, stoven, af en toe wat vocht toevoegen en de uien minimaal 2 keer karameliseren (circa 45 minuten laag vuur). Uien mogen niet aanbranden!
Eerder de tot puree vermalen knoflook meestoven
Wanneer u de knoflook niet meer ruikt dan voegt u de Gehakt naar wens toe.
Het gehakt (lams, varken, rund en of h.o.h,) Beetje laten kleuren, meer niet.. Rode wijn (een beetje stevige drinkbare wijn volstaat (of wit?) erbij en de alcohol laten verdampen op wat hoger vuur. Dan de tomaten erbij (Tomaten uit blik zijn prima, wel het groentje en eventuele vellen verwijderen) Vervolgens spaanse pepers, zaden en zaadlijsten verwijderd, fijn gesneden (tip de hand waarmee je de pepers vasthoudt van te voren insmeren met een vetstof)rode spaanse pepers toevoegen..sudderen totdat u een ons weegt..na circa 2 en een half uur kan je het nazouten, bepeperen en wat bijkruiden met je favoriete kruiden (basilicum, korianderblad?, oregano, zwarte peper, marjolein..etc)
Prima past uw favoriete pasta erbij en natuurlijk een goede vers geraspte kaas..Parmezaan of oude schapenkaas over de pasta met uw zojuist gefabriceerde overheerlijke saus.

Dit is min of meer de authentieke versie van een italiaanse ragout, bolognesesaus zoals we het hier noemen.. al kunnen er bvdiepvrieserwtjes zo'n 15 minuten voor einde stooftijd van de ragout/ bolognese worden toegevoegd. fijngesneden winterwortel een uur voor het einde van de kooktijd van de saus, bleekselderij.

Maak vooral deze basis super bolognese saus en experimenteer er op los