RECEPT SMOOR JAKARTA
Vlees gerecht uit Indonesie voor 4 personen
Ingredienten
- 4 el slaolie
- 600 gram stoofvlees, in blokjes van 2 cm
- 2 uien, geschild
- 4 teentjes knoflook, geschild
- 3 cm verse laos of 1 tl poeder
- 2 rode lomboks
- 1 tl trassie
- 2 el gula djawa of 1 el bruine suiker
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 2 blaadjes daun salam of laurier
- 1 tl nootmuskaat
- 2 kruidnagels
- 1/4 blok santen of 1 blikje kokosmelk
- 4 tomaten, ontveld en in vieren
- 2 grote aardappels, geschild en in plakken
- 2 el ketjap
- zout en peper
Bereiding
Doe de uien, de knoflook, de laos, de lomboks (verwijder eventueel de zaadjes), de trassie en de gula djawa in een blender of snijd alles ragfijn. Kruid het vlees met zout en peper.
Verhit opnieuw de olie in de braadpan op middelhoog vuur en doe het mengsel uit de blender erin. Fruit al roerend 1 minuut en doe dan het vlees erbij. Roerbak het 5 minuten en voeg de djeroek poeroet, daun salam, nootmuskaat en kruidnagels toe. Doe er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Sluit de pan en laat 1 1/2 tot 2 uur stoven of tot het vlees gaar is.
Doe nu de santen, de tomaten, de aardappels en de ketjap erbij en laat nog 10 minuten stoven. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer.
Lekker met rijst en een komkommersalade.