RECEPT RIBEYE MET GEPOFTE SJALOTJES
Recept voor ribeye, met gepofte sjalotjes, eventueel kun je nog een lekkere sauce erbij maken maar zo is het ook al lekker.
Vlees gerecht uit Frankrijk voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.
Ingredienten
- 10 sjalotjes, 2 dl rode wijn,
- 2 dl vleesfond
- 2 teentjes knoflook,
- 2 eetlepels (olijf)olie, zout, peper, suiker,
- 40 g boter of margarine,
- 4 ribeyes (á ca. 125 g),
- 1 eierdooier,
- ½ zakje waterkers (á 75 g),
- ca. 50 cm aluminiumfolie
Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 IC of gasovenstand 4. 2 Sjalotjes pellen en in dunne ringen snijden. In pan wijn en sjalot op hoog vuur in ca. 5 á 7 minuten tot helft laten inkoken. Fond toevoegen en op hoog vuur laten inkoken tot ca. 2 dl jus. Intussen knoflook pellen en fijnsnipperen. Van overige sjalotjes onderzijde afsnijden en in lengte halveren (sjalotjes niet pellen). Op stuk aluminiumfolie sjalotjes met binnenkant naar boven, tegen elkaar aan zetten, besprenkelen met olie en bestrooien met zout, peper, suiker en knoflook. Aluminiumfolie tot pakketje dichtvouwen. Sjalotjes in midden van oven in ca. 25 minuten gaar poffen.
Bereiden
Vier borden voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Ribeyes bestrooien met zout en peper en in ca. 8 á 10 minuten rosé bakken, halverwege keren. jus tegen de kook aan brengen. Eierdooier loskloppen en door jus roeren. Ca. 3 minuten zachtjes laten koken tot lichtgebonden jus ontstaat. Op smaak brengen met zout en peper. Vlees in 12 driehoekjes snijden en op borden leggen. Sjalotten erbij leggen, jus over en langs vlees scheppen en garneren met waterkers.
Lekker met witlof.