RECEPT ELZASSER ZUURKOOLSCHOTEL

Vlees gerecht uit Frankrijk voor 4 personen

Ingredienten

  • 4 stukken casselerrib (gezouten en gerookt), ong 600gr.
  • 500 gr zuurkool uit het vat
  • 200 gr champignons
  • 1 flinke prei
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • klein blikje ananas
  • 50 gr rozijnen
  • theel kummel
  • paar jeneverbessen
  • vers gemalen peper
  • bolletje mozzarella
  • 750 gr kruimige aardappels
  • scheutje kirsch
  • 2 eetl eendevet of boter

Bereiding

Zet een dag tevoren de rozijnen in de week in wat kirsch, samen met wat gekneusde jeneverbessen.

Kook de aardappelen met weinig zout gaar en giet ze af.
Snijd de stukken casselerrib in blokjes, de prei in ringen, de knoflook in kleine stukjes, de paprika in stukjes en de champignons in plakjes.
Smelt het vet of de boter in een flinke braadpan, en laat de casselerribblokjes zachtjes smoren. Doe de prei en de knoflook erbij, en 3/4 van de zuurkool, die een beetje los geplukt is, en zonodig wat kleingesneden. Daarna ook de paprika en de champignons. Roer steeds goed door.
Laat dit een kwartier sudderen.
Voeg dan de ananas en de geweekte rozijnen (zonder weekvocht) toe, en de overgebleven nog rauwe zuurkool.
Zonodig nog wat zout, maar pas op, want de casselerrib is al zout!
Dan de kummel en flink vers gemalen peper.
Roer opnieuw goed door.
Laat nog 10 minuten met een deksel erop smoren.

Pureer ondertussen de aardappelen met boter, peper en nootmuskaat. Niet met melk, want dan wordt de puree te nat in dit recept.!

Schep in een ruime ovenschotel eerst de puree, wat aandrukken, daarna het
zuurkoolmengsel en daarop de mozzarella in dunne plakjes. Weer wat aandrukken.

Als laatste een half borrelglaasje kirsch er over sprenkelen en dan in
de oven op 225 gr totdat de kaas mooi bruin is, ongeveer 15 minuten.

Naar een recept van Ben Ruck

Recept 25 keer bezocht en 23 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 4 obv 5 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hallo ,
Waarschijnlijk heeftPieter nog nooit in de Elzas Zuurkool (Choucroute) gegeten , want dit recept heeft niets,maar dan ook niets met de Elzasser Choucroute te maken.
groeten Willem

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie waarom niet leuk een beetje taugé erin?

Datum
Naam
Waardering 2 van 10
Reactie Ik kom al jaren in de Elzas en eet er graag zuurkool bij mijn vele vrienden daar. Maar, jou recept lijkt in de verste verte niet op hetgeen de echte Elzassers er van maken. Zij stoven de rauwe zuurkool eerst gaar in een bodempje goede rieslingwijn, samen met wat kummel en een teen knoflook. Daarna wordt de schotel opgemaakt met enkele gekookte aardappelen, plakken gerookte casselerrib, saucice Mont Béliard, saucice Morteau en Poitrine(gerookt mager spek). Dat is pas de echte Echte Elzasser zuurkool, waar je je vingers bij opeet. Natuurlijk drink je er dan ook dezelfde riesling bij!

Datum
Naam
Waardering 4 van 10
Reactie Nee, dit is absoluut geen Elzasser zuurkool, zeker niet met die ananas en paprika erin.

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie Heb je dit zelf geproefd,slecht zeker? Ga eens naar de Elzas en vraag eens nar die combinatie.

Datum
Naam
Waardering 4 van 10
Reactie Ongetwijfeld een lekker recept. Maar noem dit niet "Elzasser" zuurkool, want het heeft welliswaar een paar ingredienten gemeen, maar lijkt er in de verste verte niet op de originele "Elzasser" zuurkool. Gemiste kans!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Een aanrader! Overigens hebben wij nog een spaans pepertje toegevoegd.