RECEPT DINER VEGETARISCH, VEGANISTISCH EN VEDISCH
Voor een speciale gelegenheid, door het jaar heen.
Vegetarische gerecht uit Amerika voor 2 personen
Ingredienten
- SALADE van:
- 1 paprika
- ½ komkommer
- 2 tomaten
- ¼ courgette
- met een DRESSING van olijfolie, balsamico-azijn, zout, peper en een geplette teen knoflook die er na 10 min weer uit wordt gehaald. De knoflook weglaten uit vedisch recept.
- POMPOENCREMESOEP
- 250 gram pompoen
- ½ liter groentebouillon
- olijfolie
- 2 uien [vervangen door mespuntje asafetida in vedisch recept]
- 2 teentjes knoflook [ weglaten uit vedisch recept]
- 10 gram verse gember
- 10 gram pompoenpitten
- een beetje sojaroom cuisine van Provamel
- verse koriander
- Hierbij kan een rozemarijn- knoflookbrood geserveerd worden.
- 125 gram volkorenmeel
- 125 gram griesmeel
- ½ zakje gist
- 1.5- 1.8 dl lauw water
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 takjes rozemarijn
- 2 teentjes knoflook [ weglaten uit vedisch recept]
- TUSSENGERECHT
- Gefrituurde rooktofu
- Wrijf drie plakjes tofu per persoon in met wat kerrie, paprikapoeder, zout en peper.
- Maak een beslag van 100 gram kikkererwtenmeel en wat water.
- Haal daar de rooktofu door en frituur ze.
- Serveren op een bedje van rauwe zuurkool met hele dunne reepjes rode paprika.
- Werk het af door er dunne sliertjes vinaigrette over te laten lopen van olie, witte wijnazijn en kruiden.
- TUSSENGERECHT
- Gefrituurde rooktofu
- Wrijf drie plakjes tofu per persoon in met wat kerrie, paprikapoeder, zout en peper.
- Maak een beslag van 100 gram kikkererwtenmeel en wat water.
- Haal daar de rooktofu door en frituur ze.
- Serveren op een bedje van rauwe zuurkool met hele dunne reepjes rode paprika.
- Werk het af door er dunne sliertjes vinaigrette over te laten lopen van olie, witte wijnazijn en kruiden.
- TUSSENGERECHT
- Plak meloen met kokosroom en takje munt
- HOOFDGERECHT
- Saus van:
- 100 gram kokoscrème
- 1 theelepel groentebouillonkorrels
- ½ theelepel geraspte gemberwortel
- ½ theelepel koenjit [geelwortel, kurkuma]
- ¼ theelepel gemalen kardamomzaad
- 4 citroenblaadjes heel fijn gesneden of ½ theelepel serehpoeder
- peper
- citroensap
- 2 dl water
- Deze dressing heb ik uit het kookboek Koken met de vijf Tibetanen en is geschreven door Devanando Otfried Weise en Jenny Frederiksen. Zij hebben een restaurant Gourmet's Garden in München.
- hoofdgerecht
- Daarbij kan een roerbaktofuschotel worden geserveerd en wel:
- Voor 2 porties:
- 1 doosje roerbaktofu poesta
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel gemberpoeder
- 3 bolletjes stemgember en wat sap
- 1 dl. tomatenketchup
- ¼ eetlepel balsamico-azijn
- wat zeezout
- verse peper
- 0.5 dl water
- Dessert:
- 6 halve peren op siroop
- 75 ml sojaroom
- 2 eetlepels walnotenolie
- 2 eetlepels citroensap
- wat siroop van de peren
- 6 gemalen walnoten
- 1 eetlepel perendipsap
- 6 halve walnoten
Bereiding
Bak de in stukjes gesneden pompoen en de gesnipperde uien een paar min in de olie.
Voeg dan de groentebouillon en geperste knoflook toe en kook de pompoen gaar.
Pureer de soep en voeg 5 gram geraspte gember toe. Laat nog een paar min pruttelen.
Serveer met de geroosterde pompoenpitten, flinterdunne plakjes gember en verse koriander.
In het vedisch recept bak je eerst de asafetida in de olie voordat je de pompoen toevoegt.
knoflookbrood
Hierbij kan een rozemarijn- knoflookbrood geserveerd worden.
125 gram volkorenmeel
125 gram griesmeel
½ zakje gist
1.5- 1.8 dl lauw water
2 eetlepels olijfolie
3 takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook [ weglaten uit vedisch recept]
hoofdgerecht
Verwarm het water en los de kokoscrème en de bouillon daarin op. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Laat nog een paar min pruttelen. Is de saus te dik voeg dan iets meer water toe.
Serveer de warme saus over gekookte winterwortelen en spruitjes. Die beetgaar zijn gekookt. Daarna in wat plantenmargarine zijn gesmoord. De wortel kan in stukjes van 3 bij 1cm worden gesneden en geeft een mooi kleurcontrast met de spuitjes en gele saus.
Serveer groenten die bij de tijd van het jaar passen, je kunt ook sperzieboontjes met worteltjes gebruiken. Kijk waar de saus het beste bij past.
hoofdgerecht:
De olie in een pan doen en goed heet laten worden.
Daar de tofu in laten glijden en 5 min op hoog vuur bakken.
Dan gas zacht zetten en gember, gesneden bolletjes gember en vocht toevoegen.
Dat een tijdje bakken en regelmatig omroeren.
Voeg zout, peper, ketchup, azijn en water toe.
Laat dit 10 min pruttelen.
Serveer dit naast de groenten en maak het af door er een bolletje basmatirijst bij te serveren.
dessert:
Klop de room en voeg al kloppend afwisselend druppels olie en citroensap toe.
Voeg daarna de peren en diksap toe en de gemalen noten.
Vul de halve peren met de room.
Dek af met een walnoot en serveer op een bordje met dunne streepjes perendipsap over en langs de vruchten.