RECEPT BOEUF BOURGUIGNON MET FLAGEOLETS
Vlees gerecht uit Frankrijk voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.
Ingredienten
- 1 dl rode wijn
- 0,5 dl cognac
- 500 gr magere runderlap
- zout, versgemalen peper
- 1 eetl olie
- 30 gr boter
- 4 flinke tenen knoflook, gesnipperd.
- 1 gesnipperde ui
- 3 verkruimelde gedroogde rode pepertjes
- 75 gr magere spekblokjes
- 400 gr (grot)champignons in plakjes
- 2 takken oregano, fijn gesneden
- 2 takken marjolein, fijn gesneden
- 3 takjes tijm, fijn gesneden
- half bouillonblokje
- 2 dl crème fraîche
- 200 gr diepvries doperwten
- 2 blikken flageolets (of 300 gr gedroogde)
- 3 takjes rozemarijn fijn gesneden
- 3 fijngeknipte takjes peterselie
Bereiding
Snijd het vlees in dobbelstenen en bestooi met zout en peper. Vermeng in een kom de wijn met de cognac en vul dit aan met water tot 0,5 liter. Verhit de olie met de boter op laag vuur in een braadpan en bak roerend de knoflook, de ui en de verkruimelde peper. Voeg de spekblokjes toe en bak alles 8 minuten, af en toe roerend.
Voeg de blokjes vlees toe en roerbak ze op hoog vuur 5 minuten, voeg dan de champignons toe en roerbak tot ze vocht loslaten. Blus af met het wijn/cognacmengsel. Roer de oregano, marjolein en tijm er door, sluit de pan en laat op een zacht pitje 2,5 uur sudderen.
Voeg het bouillonblokje toe en de crème fraîche toe.
Laat de diepvrieserwten in 10 minuten gaar worden in de saus. Giet de flageolets - uit blik of zelf gekookt -af en roer ze door de saus. Warm goed door en bestrooi met rozemarijnnaaldjes en peterselie.
Schep in diepe (soep)borden en eet er ciabattabrood bij.