RECEPT AIOLI I
Recept voor Aioli, de beste knoflooksaus. Het werd oorspronkelijk met garnalen opgediend, maar het is verrukkelijk op bijna alles, van hamburgers tot Bouillabaisse, en een klein beetje ervan zal zelfs de flauwste groenten en soepen opvrolijken en de restjes van gisteren tot een aparte schotel van vandaag maken. U kunt natuurlijk fijngewreven knoflook toevoegen of, beter nog, knoflookpuree aan eigengemaakte omgeklopte mayonaise. Het smaakt stukken beter dan de in de handel verkrijgbare knoflookmayonaises, maar het is geen Aļoli!
Saus gerecht uit Frankrijk , geschikt voor op of bij de barbecue.
Ingredienten
- Voor ongeveer 5 dl
- 4-6 knoflooktenen (maar u mag
- natuurlijk meer gebruiken)
- een mespuntje zout
- 3 eierdooiers
- 5 dl olijfolie
- citroensap naar smaak
- een beetje water of dunne room (naar believen)
Bereiding
Voeg de olie erbij, eerst druppel voor druppel, tot het mengsel glanst en gebonden is, en daarna in een dun stroompje.
Voeg er naar smaak citroensaus aan toe. Is de saus naar uw smaak iets te veel gebonden, verdun dan met een beetje water of dunne room. 4 Om geen vel over de Aļoli te krijgen dekt u haar af met een stuk cellofaan direkt op de saus zelf.
Variaties
Voor een Amandel Skordalia voegt u toe: 1 eetlepel verse witte broodkruimels, 1 eetlepel gemalen amandelen, 1 eetlepel gesneden peterselie en een mespuntje cayenne aan ieder kommetje met Aļoli, eventueel afgemaakt met wat citroensap.
Voor Aļoli Verde voegt u aan ieder kommetje toe: een handje peterselie, twee of drie takjes dragon, even zoveel kervel en een half handje spinazie, alles tezamen in zout water gekookt tot het zacht is, en daarna afgegoten en gezeefd