RECEPT VARKENSVLEES MET WALNOTEN
Vlees gerecht uit China voor 4 personen
Ingredienten
- 100 gram (gedopte) walnoten
- arachideolie (of slaolie)
- Voor het vlees:
- 2 el lichte sojasaus
- 1 tl sesamolie
- zout en peper
- 1 el olie
- 1 el water
- 1 el maïzena
- mespunt ve-tsin (optioneel)
- 500 gram varkensfilet, in blokjes of reepjes
- Verder:
- 1 winterwortel, in dunne schijfjes
- 1 ui, gehakt
- 1 el gehakte verse gember
- 3 lente-uien, gehakt
- 100 ml kippenbouillon
- 1 el Chinese rijstwijn of droge sherry
- 2 tl maïzena
- 2 el lichte sojasaus
- 1 tl sambal (optioneel)
Bereiding
Kook de walnoten 3 minuten in water en laat ze uitlekken. Frituur ze vervolgens in een wok of braadpan in een laagje olie van 1 cm tot ze wat donkerder kleuren (let op dat ze niet verbranden, dat is snel gebeurd).
Giet zoveel olie uit de wok dat er nog een dun laagje overblijft. Roerbak hierin de schijfjes wortel 3 minuten. Voeg de ui en gember toe en bak deze 2 minuten mee. Doe de lente-uien erbij en bak 1 minuut mee. Haal het geheel uit de wok en zet weg.
Doe 1 el olie in de wok en voeg het uitgelekte vlees toe. Roerbak het 4-5 minuten op hoog vuur.
Roer de kippenbouillon, rijstwijn of sherry, maïzena, sojasaus en sambal door elkaar en doe dit samen met het groentemengsel en de walnoten bij het vlees in de wok. Laat het geheel sudderen tot de saus indikt.
Dien op met rijst en bv. broccoli in oestersaus.