RECEPT RUNDVLEES UIT DE CAMARQUE
Recept voor een franse stoofpot van rundvlees.
Vlees gerecht uit Frankrijk voor 6 personen
Ingredienten
- 1 kg sukadelapjes in grote blokken
- 100 gr ontbijtspek, fijngesneden
- 3 eetl olijfolie
- 3 gesnipperde uien
- 6 gesnipperde knoflooktenen
- 5 worteltjes, in halve rondjes gesneden
- 1 fles rode wijn (Cotes du Rhone)
- 0,5 dl wijnazijn
- 1 sinaasappel
- 1 eetl tomatenpuree
- 4 kruidnagels
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- ¼ bosje peterselie
- 150 gr olijven
- zout en peper
- 1 eetl bloem
Bereiding
Doe dan de wijn en de wijnazijn erbij. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten op hoog vuur inkoken. Was ondertussen de sinaasappel, en snijd er met een scherp mesje dunne schilletjes af. Er mag beslist geen wit aanzitten, dat moet er afgeschraapt worden. Haal zoveel mogelijk schilletjes van de sinaasappel en doe ze bij het stoofvocht. Pers de sinaasappel uit en doe het sap er eveneens bij.
Roer de tomatenpuree erdoor en voeg kruidnagels, tijmtakjes en laurierblaadjes toe. Knip de peterselie fijn en snijd de olijven in stukken. Doe ook dit in de pan.
Sluit de pan en zet ‘m op een zeer zacht pitje. Laat minimaal drie uur stoven. Controleer of het vlees zacht is. Roer in een kommetje wat water door een eetlepel bloem en giet dit beslagje door het stoofvocht, zodat het licht bindt.
Lekker met pasta en komkommer.
(Als je dit voor minder personen maakt, kun je de rest heel goed invriezen. Het wordt er alleen maar lekkerder van)
(op basis van een recept uit een Frans kooktijdschrift.)
Wen Ruwhof