RECEPT KIP MET TWEE CITROENEN
De sappigste en lekkerste kip ooit!
Gevogelte gerecht uit Italie voor 4 personen
Ingredienten
- 1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kilo
- zout
- zwarte peper uit de molen
- 2 kleine citroenen, liefst biologisch anders goed geboend.
Bereiding
De citroenen goed schoonboenen en wat zachter maken door ze stevig over het aanrecht te rollen. Prik ze minstens een keer of twintig in met bijvoorbeeld een scherpe vork. Doe de citroenen in de buikholte van de kip en maak die dicht met prikkers of naald en garen. Niet luchtdicht afsluiten want dan kan de kip openbarsten.
Als de huid van de kip onbeschadigd blijft, zwelt deze op in de oven. Dat ziet er misschien wat gek uit maar kan absoluut geen kwaad.
Kip met de borst naar beneden in een braadslee leggen en zo 30 minuten braden, geen vet toevoegen de kip bedruipt zichzelf en zal absoluut niet aanbakken.
Na 30 minuten de kip omdraaien en nog eens 30 - 35 minuten braden. De temperatuur verhogen tot 200 graden en nog 20 minuten braden.
Je moet een totale braadtijd rekenen van ongeveer 25 minuten per 500 gram. De kip hoeft niet meer gekeerd te worden.
De kip serveren en de citroenen pas verwijderen bij het aansnijden. Het vocht dat uit kip loopt is heerlijk, lekker om over de stukken kip te scheppen of om met brood op te deppen.
Bron: De Klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan.