RECEPT EENDEBORSTFILET MET BALSAMICOSAUS
Dit recept is van mezelf, wel inspiratie uit andere recepten, maar erg lekker!
Gevogelte gerecht uit Nederland voor 2 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.
Ingredienten
- 1 grote eendeborstfilet met vel
- bosje gemengde kruiden (rozemarijn, marjorein, salie, tijm)
- 1 flink sjalotje
- peper en zout naar smaak
- 1 dl wijn
- 1 dl balsamicoazijn
- 1 dl gevogelte fond
- wat koude boter
Bereiding
Snijd het sjalotje fijn
Maak een marinade van de fijngesneden kruiden, wijn en azijn en een beetje olie. Laat hier de eend een half uurtje in staan. Er uit nemen en droogdeppen. De velkant flink kruiden met zout en peper, de andere kant alleen wat peper.
Oven voorverwarmen op 200C.
Een koekepan verhitten met wat olie, tot die bijna begint te roken. Dan de eend, velkant eerst op hoog vuur dicht schroeien en bakken (krokant maken doen we onder de grill). Uit de pan nemen. En in de oven gaar laten worden (rose, als je er op drukt is er wat tegenstand). Op het laatst de grill aan en het vel krokant laten worden.
Een andere manier om het velletje krokant te krijgen is door eerst in een pan de olie te verhitten, dan onderkant eerst eventjes dichtschroeien. Vel kant bestrooien met zout en er een beetje inwrijven. Dan de velkant bakken, je zal zien dat er steeds meer vet in de pan komt van het vel. Zo kun je het velletje bijna frituren, hoe eventueel de pan wat schuin. Als het krokant is nog eventjes omdraaien en klaar is ie. Werkt perfect, beter dan onder de grill vond ik en het vlees wordt niet droog ofzo.
Ondertussen de saus maken. Overtollig olie uit de pan gieten, tot ca. 2 el overblijft. Daar het sjalotje in fruiten, samen met de overgebleven kruiden. Dan de marinade toevoegen en dit zachtje laten pruttelen. Fond naar smaak toevoegen en nog wat in laten koken eventueel op smaak brengen met peper en zout. Door een zeef gieten en de gefilterde saus weer in de pan, van het vuur af wat koude boter er door roeren.
Eend in mooie plakjes snijden en de saus er apart bij geven.
Wij hebben het gegeten met gegratineerde aardappeltjes en erwtjes. Was erg lekker