RECEPT LAMSBOUT MET KNOFLOOK EN ROZEMARIJN

Recept voor klassieke lamsbout gekruid met knoflook en rozemarijn een heerlijk Kerst maaltje ;-)

Vlees gerecht uit Frankrijk voor 8 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.

Ingredienten

  • 1 lamsbout van 2 kg. Ontbeend
  • 5 teentjes knoflook, in plakjes
  • 12 toefjes rozemarijn
  • 4 el. Olijfolie
  • 750 gr-1 kg kleine sjalotjes
  • 4 dl lamsfond
  • 50 gr boter of margarine
  • zout, peper

Bereiding

Oven voorverwarmen op 240 C. Lamsbout op 12 plaatsen ondiep insnijden en daarin plakjes knoflook en toefjes rozemarijn steken. Lamsbout in blaadslede leggen en met olijfolie bestrijken. Lamsbout in midden van oven zetten en +- 10 min braden. Oven terugschakelen naar 200 C. Sjalotjes rondom lamsbout leggen en lamsbout nog +- 30 min braden. Lamsbout tussentijds regelmatig met olijfolie bestrijken. Fond verwarmen en in braadslede schenken. Lamsbout nog +- 1 uur braden en regelmatig met braadvocht bedruipen. Lamsbout uit braadslede nemen en +- 10 min in aluminiumfolie laten rusten. Sjalotjes uit braadvocht scheppen. Braadvocht zeven en vet eraf scheppen. Boter in klontjes door braadvocht scheppen en saus met zout en peper op smaak brengen. Lamsbout in plakken gesneden serveren met saus, gebakken sjalotjes en geroosterde aardappelen.

Recept 68 keer bezocht en 361 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,2 obv 13 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Vandaag dit recept als richtlijn gebruikt, de tijden in combinatie met de temperaturen zijn te lang/hoog. Als je deze gebruikt wordt de kerntemperatuur veel te hoog en wordt de bout dus te gaar (eventueel zelfs aangebrand).
Ik heb een half uurtje op 200 graden gedaan, om het kwartier om draaien (natuurlijk ook ongeveer om de 5 minuten met olijfolie insmeren) en dan de oven op 140 graden totdat de kerntemperatuur op 60 graden is.
Wat in dit geval 45 minuten was (het was een lamsbout van 2,3 kg met bilpijp).
Een vleesthermometer is erg handig bij dit soort grote stukken vlees.
Op deze manier heb je absoluut geen droog vlees en dichtschroeien wordt vlees nooit beter van.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie 15 minuten voor einde gaartijd de bout insmeren(deppen) met een mengsel van 5 eetlepels honing en 3 eetlepels straffe mosterd, en laatste kwartier de temperatuur wat opdrijven +-200° en het korstje dat je dan krijgt is "hemel" lekker!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Bout kort op 200+ graden in de oven. Daarna 140 minuten op getemperde openstaand van rond de 120c. Regelmatig uit de oven halen en begieten. Vergeet niet een ovenschaal met water in de oven te zetten. Het vlees blijft dan lekker mals.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Volgende keer als ik dit gerecht maak, ga ik het lamsvlees eerst dichtschroeien in de pan zodat het vlees sappiger blijft.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie lamsbout in papilot van bakpapier en aluminiumfolie.
lams vlees insnijden op verschillende plaatsen en look peper zout erin stoppen , flink wat oregano over de bout strooien + olijf olie + water + scheutje witte wijn + wat rozemarijn .Ikzelf voeg wat erwtjes en grote brokken féta toe . Alles dichtvouwen en zeker 4uur in de oven op 180graden .

Dit met aardappelen op zen grieks .Aardappelen in schillen en in blokjes in ovenschaal soen , laagje water + 2 flinke eetlepels mosterd + véél oregano + peper en zout en kleik scheut olijf olie erover .
60minu in de oven ook op 180 af en toe de aardapplen wat roeren .

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Ik heb dit recept gemaakt, met patatjes ipv sjalotjes, en het was superlekker! Wel zeker 1uur rekenen voordat de patatjes gaar zijn.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Geen commentaar want het is een prima recept maar een kleine tip !

In Italie heb ik geleerd om de bout en de resten van de saus enzo. met water op te zetten. Kilo wortelen , kilo aardappelen en een courqete erbij. Dan een uur of 2 zachtjes laten koken. Bot en stukje vlees verwijderen en de soep pureeren. Terug op het vuur met drie glazen witte wijn.
Ondertussen een beenhammetje grillen en in blokjes snijden. Dit op het laatst door de soep roeren. Beetje zwarte peper erover en je hebt een pracht van een maaltijdsoep.

Proost
Joost

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Toch maar even recept in Griekenland opgevraagd bij een kennis. En als dit niet lekker is dan weet ik het ook niet meer. En hetelucht altijd lager zetten.
En gebruik de tip met de citroen!

1 lamsbout van 1 ½ -2 kg
4 knoflookteentjes
verse rozemarijn, gesnipperd
100 gr harde kaas (graviera)
1 glas droge witte wijn
zout, peper
oregano
olijfolie
1 citroen
aluminiumfolie

Verwarm de oven op 230°.
Snijd de citroen in tweeën, wrijf met de doorgesneden helften over het lamsvlees, zo verdwijnt de scherpe geur en blijven zout en kruiden beter plakken.
Snijd op ongeveer 8 plaatsen het vlees in, leg een half teentje knoflook, een reepje kaas en wat fijn gesneden rozemarijn in elke inkeping.
Plaats de lamsbout in een ovenschaal of bakblik, giet de olijfolie in de handpalmen om daarmee de lamsbout in te vetten.
Zet de lamsbout 20 minuten in de oven.
Verlaag na 20 minuten de temperatuur tot 180° en laat het lam nog eens 20 minuten garen. Keer het lam regelmatig, zodat er overal een bruin korstje komt.
Giet voorzichtig de witte wijn over de bout en bedek het met aluminiumfolie.
Zet de schaal of het bakblik weer in de oven en laat de bout nog een half uur tot een uur goed garen. Prik met een vork in de bout om te voelen of het vlees gaar is. Als het makkelijk gaat, kan de bout geserveerd worden.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik wilde het morgen maken. Maar hoe zit het nou met die oven en hetelucht temperaturen? In het recept is de totaaltijd in de oven 1 uur en 40 minuten. Beetje lang niet?
Ik heb alleen hetelucht dus toch de temperatuur maar 20 graden lager zetten?
Ben benieuwd

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik heb keurig het recept gevolgd met alle tijden, alleen temperaturen iets getemperd vanwege hete lucht oven en het resultaat was heerlijk, rose lamsvlees

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heb altijd geleerd dat een lamsbout 20 minuten per kilogram in een oven van 200° moet. Hier zou dat dus 40 minuten zijn. Bij uw recept zal de bout zeker uitgebraden zijn en niet rosé zoals het hoort. Dus voor liefhebbers van rosé dient de braadtijd fel verminderd te worden.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik wil dit recept voor de kerst maken, maar eerst even uitproberen.
Moet het vlees niet voor het bereiden "gekruid" worden of op z'n minst met peper en zout ingewreven???
Als je er aardappelen bij wilt doen, zoals Corrie Tol voorstelt, dan moet je ze er zeker rauw aan toevoegen? toch..

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Al een paar keer met succes de lamsbout op deze manier uit de oven laten komen.
Het is een makkelijk recept, waar je wel even de tijd voor moet nemen, maar dan krijg je wel iets verrukkelijks op tafel

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Handig zo'n internetrecept...ik ga het morgen uitproberen! Ik laat wel horen hoe het was...groet Margot

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik ga met Pasen dit recept maken maar ik word een beetje onzeker van die overstanden. Kan iemand mij vertellen op hoeveel een hete lucht oven dient te staan? Bedankt!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Een heel goed recept, we hebben heerlijk gegeten vanavond!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie ff voor persoon die ni weet hoe fond word klaargemaakt een fond is een bouillon die word ingekookt zodat alle smaken puur worden maar je kunt het ook gewoon bij een goede slager halen suc6 met je recept

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik vond het erg lekker en smaakvol,zeker nog een keer maken. En gewoon de ovenstanden aangehouden die vermeld werden, geen probleem

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie De laatste 45 minuten er i.p.v. sjalotten, halve aardappelen omheen leggen en deze een paar keer bedruipen met het braadvet. Niet te grote aardappelen nemen.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik ga dit gerecht serveren met kerst. Alleen weet ik niet hoe je lamsfond moet maken. Kan iemand mij adviseren?

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Prima recept.Wat het zwart braden betreft:bij een hete lucht oven zeker alle temperaturen 20 graden
lager instellen.Dit wordt nogal eens vergeten.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Heb hem verleden jaar al zo gemaakt, doe het dit jaar opnieuw. Ben blij dat ik het recept na een jaar terugvond op internet. De 2kg is wel krap gerekend, maar ja als het lekker is...

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Lekker eenvoudig maar heerlijk resultaat.
Ik denk dat Kyrill zijn of haar oven temperaturen moet laten nakijken want als je het recept volgt gaat alles prima.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie lekker standaard recept maar als je dìe temperaturen aanhoudt met die tijd, wordt het mooi zwart geblakerd.

10 min bij 200 en dan naar 175 is véél realistischer

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie halverwege de bout uit de oven halen en insmeren met honing. dit geeft een heerlijk knapperig korstje!