RECEPT ECHTE GRIEKSE TZATZIKI

Heerlijke dip voor stokbrood of ciabatta

Tapas+Mezze gerecht uit Amerika voor 10 personen, geschikt voor op of bij de barbecue, kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

  • 500 gr griekse of turkse yoghurt
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 komkommer
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1,5 eetlepel azijn
  • 1 koffielepel zout
  • 2 draaien peper

Bereiding

Was en schil de komkommer. Rasp de komkommer fijn en laat goed uitlekken en bestrooi het met zout en de peper. Voeg de uitgeperste knoflook, de azijn een de yoghurt toe en roer het door elkaar. Als laatste voegt u de olijfolie erbij en roer alles goed onder elkaar tot het één geheel is.

Recept 19 keer bezocht en 272 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7,1 obv 10 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie 1 dag laten staan om de knoflook in de yoghurt te laten trekken
paprika,wortel,komkommer en witlofbladeren als diplepels

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Inderdaad minder knoflook toevoegen en de gehakte mint maakt het helemaal af!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie inderdaad heerlijk ik heb er nog wat cayene peper en een sjalotje dan is het hele maal perfeckt

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie het recept is prima, maar er zit veel te veel knoflook in. dit is naar mijn smaak niet zo lekker.
tip van de honing is super...

dankje allemaal ;)

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Het is de eerste keer dat ik zelf tzatziki heb gemaakt, maar ik heb genoten van dit recept. Wel ben ik het eens met Erik, bericht van 21-7-2010, dat het lekkerder is met dille en munt. Maar de komkommer kun je ook goed laten uitlekken in een fijne zeef en dan goed uitdrukken met een lepel.
Ik vind het een ontzettend lekker recept.
Pas wel op met teveel zout, en ik heb er 6 teentjes knoflook in gedaan ( op 1 liter Yoghurt) en het was ontzettend lekker.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie hij was heerlijk. heb er nog wel wat honing en dille toegevoegd

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie 6 teentjes knoflook is wel erg veel, 4 is meer dan genoeg! Verder heel lekker, vooral met dille.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie volgens mij heb ik er teveel zout in gedaan, er staat een koffielepel zout, ik dacht dat men een maatbekertje bedoelde, en nu is mijn 1e poging niet te nassen!!

Morgen herkansing, met minder zout

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Komkommer niet schillen, geraspt uitknijpen in een washandje of plastic zak, al het water moet eruit. Op 1 liter yoghert is 4 tenen knoflook voldoende.

Voeg nog wat verse gehakte dille en een enkel blaadje gehakte mint toe, dan is het pas Grieks.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ook heerlijk bij gyrosvlees, net als bij de Griek. Of bij köfte.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie lekker dippen met turks brood of een uienstokbrood, om je vingers bij af te likken.
Gisteravond onder een heldere hemel met een kampvuurtje erbij.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie TZATZIKI is heerlijk! Maar... wat is er lekker bij om te eten? Ik dacht zelf aan een salade of gepofte aardappelen ofzo. Heeft er nog iemand ideeen?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Een paar tips die zelfs de Grieken versteld doen staan:

klop de olijolfie en knoflook met de keukenmachine voordat je deze mengt met de yoghurt; dan komt er meer smaak vrij en wordt het mengsel wat dikker en heb je geen knoflookvlokjes in je tzatziki;

Schil de komkommer, snij het hart er uit, rasp de rest, bestrooi deze met ruim zout en leg het op een paar keukenvelletjes; het vocht trekt er uit en de komkommersmaak blijft behouden zonder dat je tzazike te dik wordt.

Gebruik limoensap ipv azijn en voeg eventueel verse, gemalen, dille toe. TOP!!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie een heerlijk en vooral "eerlijk" recept. Verse mint en dille is inderdaad niet gek. Als je echt lekkere , echte en goedkope griekse yoghurt wil gebruiken, ga dan naar de Lidl of een turkse toko en koop het van blauw opschrift voorziene liter emmertje,Eridanous ,heerlijk, echt dikke(kun je snijden), succes,Piet.
Heb je wat over? bakje yoghurt met honing en een (wal)nootje.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik heb het toch anders gedaan dan hier,
ook met dille... ik heb ook een beetje citroensap & mint erin gedaan en de azijn eruit gelaten.
maar ik heb er zoveel ingedonderd haha.

bij mij was het toch te sterk van kruiden,..
blijkbaar te veel mint of dille gebruikt ofzo..

ik heb de komkommer ook niet uitgelekt,
maar ik raad toch iedereen aan om dat te doen!
hij was bij mij niet dik genoeg door de vocht van de komkommer.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie het maakt me niet uit wat andere mensen zege van iemand zijn recept ik probeer het gewoon op heel veel manieren uit en dit is dan mijn meening

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het meeste is al gezegt maar probeer het eens alleen met de knoflook, komkommer, zout, peper een dille. (en als je er iets zuurs in wilt doen doe er dan inderdaad citroen in. Het maakt het alleen wel weer slapper)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie GRIEKENLAND HET CITROEN LAND VAN EUROPA GAAT OOK ECHT AZIJN GEBRUIKEN NEE ZE DOEN HOOGSTES WAT CIROEN SAP ER BIJ OOK ZUUR WAT NU ECHT GRIEKS DIT EN DAT

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie ik vind het een recept dat te vies is voor woorden

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Dit is een grieks basis recept; onlangs waren wij op Kreta en daar voegt men ook nog een handvol vers geneden dille toe en zelfs geraspte wortel sliertjes en een snufje zoet paprika poeder. En dat was echt genieten !!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Lees veel mogelijke aanvullingen op je recept, maar het recept is op en top Grieks. Alleen voegen ze in delen van Griekenland ook vers gesneden munt toe.


Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Hello! Good Site! Thanks you! xjwiceisnabut

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Probeer hem ook eens af te maken zonder azijn maar met 1 eetlepel honing !!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wat betreft de komkommer: raspen en dan goed tussen beide handen uitwringen, desnoods een paar keer, uitlekken niet nodig. Wat betreft de yoghurt: Griekse of Turkse is dik genoeg, uitlekken niet nodig. Verse dille erbij is nog net geen must, maar wel heel lekker. Op deze manier maak je hem binnen 10 minuten.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie zelf begin ik een dag vantevoren met de voor bereidingen laat de yogurten de geraspte komkommer een nachtje uitlekken in de koelkaste
en doe er ook wat fijn gesneden peterselie door
engarneer het met een olijf en een takje peterselie

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Zelf doe ik in plaats van de azijn citroen of limoen door de tzaziki en een beetje fijngemalen komijnzaad. ook laat ik de yoghurt nog een beetje uitlekken op een kaasdoek, anders is hij mij te vochtig..

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Voor een echte (lekkere) griekse tzatziki is het beter de azijn gewoon weg te laten zoals anderen ook al aangeven. Ook helpt het de helft van de komkommer te gebruiken (de komkommersmaak wordt anders veel te pregnant) En, heel belangrijk, gebruik mint! (beter nog dan dille)
Flink wat blaadjes kleinsnijden en toevoegen.
De tzatziki wordt nog beter als hij een uurtje in de koelkast heeft gestaan.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Gebruik vooral verse dille dan smaakt het nog lekkerder. De verse dille kun je om lang te houden wassen en fijn knippen en dan in vriezen in een tupperbakje. je kunt dan altijd "verse dille" gebruiken.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie geen azijn, maar limoensap,en een beetje peyterselie

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie In Griekenland leerde een kok me dat tsatziki eigenlijk volgens de traditie moet afwerkt worden met dille! De smaak is inderdaad fantastich lekker met dille, "the finishing touch".

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Alsof uitlekken bij Griekse of Turkse yoghurt nog nodig is. Die is al dik genoeg!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie laat de yoghurt eens een nacht in een zeef doek uitlekken,boven een lekbakje.
zo als je vroeger hangop bereiden.
dan je gezouten uit gelekte komkommers knoflook en mint vindt je naar toevoeging nog te dik slap je hem een beetje af met het lekvocht van de yoghurt!!
blijft lekker dik!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie geen azijn erin dan is het goed