RECEPT ZWEEDSE GEHAKTBALLETJES

Recept voor de beroemde Zweedse gehaktballetjes, probeer ze eens bij Ikea, deze zijn lekkerder!!!

Tapas+Mezze gerecht uit Zweden , geschikt voor kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

  • 1 eetlepel boter
  • 1 fijngehakte ui.
  • 1 grote gekookte aardappel, fijngeprakt.
  • 3 eetlepels droog broodkruim of paneermeel.
  • 1 pond mager rundergehakt.
  • 5 eetlepels slagroom.
  • 1 ei.
  • 1 eetlepel peterselie.
  • 2 eetlepels boter.
  • 2 eetlepels olie.
  • 1 eetlepel bloem.
  • 12 eetlepels dunne room of slagroom

Bereiding

Smelt in een kleine braadpan de eetlepel boter. Bak hierin de uien tot ze glazig zijn maar niet bruin.

Doe in een grote kom de uien, aardappelpuree, brood of paneermeel, gehakt, slagroom, zout, ei en peterselie. Kneed deze massa zorgvuldig door elkaar totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn, en het een glad en luchtig mengsel is.

Maak van dit mengsel kleine balletjes van ongeveer 3 cm. doorsnee.
Leg de balletjes op een schaal en bedek ze met plastic huishoudfolie.

Smelt de 2 eetlepels boter tezamen met de olie in een pan. Braad hierin de balletjes aan alle kanten door voortdurend de pan te schudden. In ongeveer 10 minuten zijn de balletjes mooi bruin en gaar. Neem de balletjes uit de pan en giet het vet eraf. Roer de bloem door het vet.
Roer vervolgens de room erdoor en kook deze saus een paar minuten tot dik en glad is. Giet de saus over de balletjes en dien ze op.

Recept 1 keer bezocht en 96 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 6,6 obv 12 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heb er toch ook nog maar peper, zout en piment aan toegevoegd. Verder vind ik ze erg lekker

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie mmmmmmmmmmm lekker

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie @Ontevreden
Zweedse balletjes en de saus ZIJN melig. Het is de vossenbessenjam die ze een beetje opfleurt. Enige manco in dit recept. Ik vind Zweeds eten overigens sowieso niet te vreten, maar dat terzijde.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie We hebben ze geprobeerd deze gehakt balletjes, we vonden ze beslist niet lekker, de saus smaakt nergens naar, om het nog een beetje te redden met bouillon gewerkt en een klein beetje wijn. De balletjes waren heel melig en ik heb echt het recept gevolgd. Voor ons geen tweede keer. Ik ga op zoek naar andere zweedse balletjes

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie lekker maar mijn recept is veel lekkerder

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie ik knorr pak geprobeer
de naam is gehakt bulla
heeft u daar ook recept over
groeten Maria Dirks

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie "Recept voor de beroemde Zweedse gehaktballetjes, probeer ze eens bij Ikea, deze zijn lekkerder!!!"

dus die van Ikea zijn lekkerder, Marc?

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Eigenlijk moet je voor Zweedse balletjes "allroundkrydda" hebben; dit is een kruidenmengeling van zout, paprika, chilipeper, zwarte peper, knoflook en koriander

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Die balletjes hoef ik ook niet zo nodig. Wat ik wel graag zou willen hebben is het recept van de Pecan-Broodjes die IKEA heeft. Heeft iemand dat voor mij??? Stuur aub dan naar Rene91259@hotmail.com

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Bij IKEA het lekkerst?? zijn jullie niet goed ofzo :-))

Moet je eens aan een echte Zweed vragen wat ze ervan vinden; die zeggen allemaal: Alleen leuk als stuiterbal, maar eten doen ze ze liever niet...

Maargoed, ieder zijn smaak natuurlijk!!
Ik vind dit een leuk recept! Niet slecht!

Liefs

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie halo,
kom zelf uit zweden ben daar geboren.
maar zo heb ik nooit zweedse gehaktballetjes gegeten, deze worden niet zo gemaakt.
gehakt
zout peper
broodkruim
eieren en BIER

veel plezier

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik zit nu zelf in Zweden en eet de balletjes vaak. Je hoort ze te eten met jam. De naam in het Zweeds is Köttbullar. Ze zijn hier echt verukkelijk!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie bij de Action zijn ze het lekkerst
moet je proberen

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Bij IKEA zijn ze het lekkerst

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie voeg er eens speculaaskruiden aan toe.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie met warme kriekjes zijn deze balletjes ook zeer lekker

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie ik vind het een lekker recept maar het is wat flauwtjes.
en ik mis een ronde smaak.
daar kan nog wat aan gedaan worden.
maar verder is het heerlijk

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Lekker, maar ik mis een beetje fris in de vorm van b.v. yoghurt. Dit kan eventueel met wat bieslook aan de saus toegevoegd worden.