RECEPT WITTEBONENSALADE
Bij deze salade smaken gedroogde witte bonen het lekkerst
Salade gerecht uit Turkije voor 4 personen, geschikt voor op of bij de barbecue.
Ingredienten
- 250 gram gedroogde witte bonen, een nacht geweekt of gebruik de snelweek-methode (zie recept)
- 1 kleine rode ui, in flinterdunne ringen
- 3-4 lente-uien, in ringetjes
- 2 rijpe tomaten, ontveld en in stukjes
- 2 Turkse groene pepers, in ringetjes (optioneel)
- 2 el wittewijnazijn
- 6 el olijfolie extra vergine
- sap van 1 citroen
- 1-2 el gehakte peterselie
- zout en peper
- 10-12 zwarte olijven zonder pit
- 3 hardgekookte eieren, in vieren
Bereiding
Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg de bonen toe. Laat ze 3 minuten flink doorkoken en draai dan het gas uit. Laat ze met het deksel op de pan 1 uur staan. De bonen zijn dan voldoende gezwollen.
Giet het weekwater af en zet de bonen met vers water weer op. Laat ze 30-40 minuten koken op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg halverwege wat zout toe.
Giet de bonen af en roer er de azijn door. Laat ze afkoelen.
Doe de bonen in een schaal en meng er de rode ui, de lente-uien, de tomaten en eventueel de Turkse peper doorheen. Roer een dressing van de olijfolie, het citroensap, de peterselie en zout en peper en meng deze door de bonen. Garneer met de olijven en de partjes ei.
Serveren bij bv. Hasan Pasja Kofte.