RECEPT RAITO (RODE WIJNSAUS, PROVENCAALSE)
Recept voor Provencaalse rode-wijnsaus, ofwel Raito.
Saus gerecht uit Frankrijk , geschikt voor op of bij de barbecue, voor kerst en andere feestdagen.
Ingredienten
- 2 sjalotten
- 8 tenen knoflook
- 4 op pekel ingelegde ansjovisjes, of zout naar smaak
- 8 middelgrote rijpe tomaten (circa 800 g)
- 3 eetl. koudgeperste olijfolie
- 1 ui
- 5 kruidnagelen
- circa 100 g zwarte olijven
- 3 eetl. kappertjes (circa 75 g)
- 2 tot 3 takjes rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- ¾ liter geurige rode wijn (bijvoorbeeld een Coteaux d'Aix-en-Provence)
- 1/8 liter mineraalwater
- versgemalen zwarte peper
- 1 theel. suiker
- zout
Bereiding
Pel de ui en prik er de kruidnagelen in. Voeg met de olijven, 2 eetlepels kappertjes, rozemarijn, laurier, de wijn en het water aan de pan toe. Breng op smaak met peper en suiker en breng aan de kook. Laat de raïto dan afgedekt op een laag vuur circa 1 uur sudderen.
Schenk de saus warm of afgekoeld door een zeef in een pan. Vis er de olijven met een houten lepel uit en leg die weg. Wrijf de groenten stevig in de zeef uit. Voeg de rest van de kappertjes aan de saus toe en laat op een hoog vuur onafgedekt in circa 1 0 minuten tot circa '/2 liter inkoken. Voeg de olijven weer toe en breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveer warm bij pastaschotels en bij alle gebakken of gegrilleerde vis.