RECEPT PITTIG KROKANT VISSALADE YAM PLA DUK FU
Een frisse pittige salade met een extra bite door de krokante vis, dat is het meest aparte van dit recept. Als je geen groene mango's kan krijgen neem dan de hardste die je kunt vinden. De limoendressing kan zo pittig of mild als je wil.
Salade gerecht uit Thailand voor 2 personen
Ingredienten
- 2 groene jonge mangos, geraspt (luciferhoutjes)
- 1 kleine rode ui, dun gesneden
- Handjevol verse munt blaadjes, grof gesneden
- Handjevol korianderblaadjes, grof gesneden
- 1/2 spitskool, flinterdun gesneden
- 1 limoen, geperst
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 1 kleine chili, fijngehakt
- 2 el palmsuiker
- 1-2 el nam pla (vissaus)
- 1 tilapiafilet, gepocheerd (officieel moet hier meerval in, geroosterd)
- Handjevol pindas, verkruimeld in vijzel
Bereiding
Laat de vis afkoelen en prak het vlees met een vork zodat de vis helemaal uit elkaar ligt. Om het spatten tegen te gaan zou je de vis kunnen drogen in een oven van ca. 80 C.
De vis is nu klaar voor gebruik.
Meng alle ingredienten voor de dressing, limoen, knoflook, chili, palmsuiker en vissaus. Proef en voeg meer limoen, suiker of vissaus toe naar smaak.
Meng alle ingredienten voor de salade, doet dit met je handen zodat alles goed door elkaar zit.
Meng de dressing door de salade en laat even staan.
Nu verder met de vis. Verwarm een bodem olie van een kleine koekenpan, ca. 1 cm olie. Verwarm tot ca. 170 C, het moet meteen gaan borrelen als je er iets in doet. Bak hier de vis in, maximaal 30 seconden. Help de stukjes door ze bij elkaar te brengen, er ontstaat dan een soort 'koek'. Uit de olie halen en op keukenpapier leggen.
Verdeel de salade over 2 bordjes en verdeel de vis daarover, strooi er daarna nog wat pinda's over.
Serveren als bijgerecht, eventueel met kleefrijst om er een lunch van te maken.