RECEPT CREME BRULEE

Recept uit nl.culinair van Tonny Leeflang-Wondergem

Zoete gerecht uit Frankrijk voor 6 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

  • 2 dl. volle melk
  • 2 ½ dl. room
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 100 gram suiker
  • 5 eierdooiers.
  • 4 eetlepels rietsuiker

Bereiding

Merg uit het vanillestokje schrappen. Het stokje aan de melk toevoegen.
Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen. Langzaam laten afkoelen.

Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven. Al roerend de room erbij gieten. Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de staafmixer. Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 ° C., gaar laten worden,afgedekt met aluminiumfolie.

Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.
Presentatie: de creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten
caramelliseren. Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.

Recept 195 keer bezocht en 910 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7,5 obv 83 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Voor diegene van wie de crème Brulée soep blijft.
Van de eieren 1 eiwit wel gebruiken, overige eieren alleen eigeel.
Je moet wel kokend water in een glazen ovenschaal of braadslede doen. Je vult hem zo vol dat je crème bruléeschaaltjes voor 2/3 in het kokende water staat. Dan op 140 graden 1 uur in het midden van de oven op laten stijven of tot ze vast aanvoelt (behalve in het midden) haal ze dan uit de oven en laat afkoelen.
Rietsuiker erover en met een brander carameliseren.
Zo wordt ze op de echte franse manier gemaakt, super lekker. Eet ze!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Vergeet inderdaad die oven, gewoon recept volgen en
rechtstreeks op het vuur of au bain marie maken zoals een banketbakkertsroom of grème anglaise, dus goed roeren en vanaf het moment dat je de eerste bubbel
ziet verschijnen de pan van het vuur nemen, indien niet vast genoeg een klein beetje maizena (1 koffielepel) oplossen in water en aan het mengsel toevoegen, nog even tot net aan het kookpunt laten komen en je crème is klaar, in potjes gieten en laten
opstijven in de koelkast, wel afdekken met folie anders krijg je een vel.
Wat het karameliseren betreft, dit doe je altijd met een brandertje, nooit onder de grill, dat duurt te lang en daardoor gaat je crème warm worden wat
niet de bedoeling is

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Voor mij nooit weer. Ik heb het nu en keer of wat geprobeerd maar elke keer soep. Smaak is prima maar de structuur is waardeloos. Ik geef het op, voortaan kant en klaar. Niet zo lekker maar lukt altijd.

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Hier het recept helemaal gevolgt en het staat nu af te koelen in de koelkast.

Ik lees hier nu vaak de reactie het stijft niet op in de oven.
Ik heb de braadslede gevuld met water en daarin de schaaltjes ingezet, en een uur in de oven en heel mooi opgesteven.
Maar ik had er ook 1 in een andere schaal gedaan, allen dat was met dik glas, deze bleef ook soep, vervolgens deze overgezet in de braadslede en nog een half uur in de oven en deze is ook netjes opgesteven en staat nu op te stijven in de koelkast.

Als ze vanavond ook nog lekker smaken dan geef ik het een dikke 10, want het is een fijn en relatief simpel recept om te maken.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Mensen mensen toch: Om geen drap te krijgen:

1. Zorg ervoor dat je de eierdooiers niet in een te heet mengsel toevoegt.

2. bak af in een oven op 100 graden precies voor - 45 minuten. (gebruik een oventhermometer).

3. Laat de bakjes afkoelen naar kamertemperatuur alvorens in de koelkast te zetten.

Hopelijk is het drapverhaal hiermee voor eens en altijd uit de wereld.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie je moet ze langer in de koelkast zetten !!!!!!!!!!!

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie als je een pan met dikke wanden en bodem neemt (geen aluminium) bereidt je dit recept gewoon onder constant roeren op het fornuis, klop de eidooiers los voeg vanille, (kaneel kardemon) wat citroensap toe doorkloppen dan de melk al dan niet opgewarmd. zet het geheel op het vuur roeren met een garde tot het bind van vuur af blijf het nog zo'n vijf slagen kloppen verdeel het over de schaaltjes, laat het afkoelen je kan het 12 uur van tevoren bereiden, voor het opdienen de suiker erover strooien en dit branden. geniet ze

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie voor hoeveel creme brule''s is het

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hallo allen, ik heb nu 3 x volgens het recept creme brulee gemaakt, ook 45 minuten in de oven, 1 uur en 15 minuten in de oven, het blijft heel dun

ik had ook een recept zonder melk, 1 uur en 15 minuten in de oven blijft net zo dun.

wie kan mij een goeie tip geven zodat het wel eens een keer lukt

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb het net gemaakt maar het is helemaal ingezakt, daar hoor ik niemand over, hoe zou dit kunnen.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Als je creme brulle soep/vla blijft; probeer eens een extra eigeel toe te voegen! En inderdaad langer in de oven. Minder melk kan natuurlijk ook!! Succes!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Aangezien het weer bijna kerst is... Maar weer eens proberen dus. Denk eraan dat de caramel onderin je ramekin moet, goed koud moet zijn en het custardmengsel niet geschift mag zijn. Lage schaal gebruiken voor het au-bain-marie garen van je creme brulees. Neem voldoende tijd, dan lukt het wel. Als je de bruleetjes lost zie je dat de caramel is opgenomen door de custard, die nu mooi stevig is, branden met brandertje is ook niet nodig dus... Beetje poedersuiker erover, kaapse kruisbes erbij en een blaadje munt, smullen!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb de tip van Nicha in acht genomen en alsnog had ik vanillesoep. Wat heb ik fout gedaan? Ik had de vormpjes au bain marie in de oven gedaan; is dat echt nodig? En hoe hard geklopt moet het mengsel zijn voordat je het in de vormpjes doet? Graag hulp! :-)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Na zoveel missers creme brulee te hebben gemaakt is het eindelijk gelukt!!

@Tip de oven op 125 graden en 1 uur en 15 min de creme brulee laten stollen ipv 45 min.
Succes gegarandeerd!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie begrijp een paar dingen niet.
je kookt de melk en vervolgens giet je die op de suiker, dan laat je het afkoelen en doe je de room en de vanillemerg erbij en de dooier.
lijkt mij simpeler om de melk, de room, de suiker,het vanillestokje en de merg aan de kook te brengen, geeft ook wat meer smaak af, vervolgens giet je het mengsel langzaam op je losgeklopte dooiers en blijven roeren niet alles in een keer anders krijg je omelet.
vervolgens au-bain marie garen, of afgedekt in een stoomoven op 83 gr.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Pffffff, voor de zoveelste keer toch maar weer de stoute schoenen aangetrokken en geprobeerd creme brulee te maken. Wederom vanillesoep uit de oven gehaald.....waarom lukt mij dit niet???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wie kan mij helpen met deze resept carameliseren.
ik heb 2 appellen gebruikt.

ik denk dat ik te veel boter gebruikt hebt.

50 gram boter
4 eetlepels suikker.
1 thee lepel maizena,

ik heb eerst de boter gesmolten en daarna de in schijfjes gesneden appelen in de pan met boter gelegt. boven op de suiker, en dat aan de kook gebracht. maar ik zacht de caramel en de boter. was ook wat vetig. hoe krijg ik dit 100% goed.

wie kan m'n helpen met dit resept met appel of andere fruitsoort?

Groeten marco,

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Dit recept is goed te doen. Ik heb alleen het mengsel in speciale bruine creme-brulee schaaltjes (3 voor €4,00 bij blokker) gedaan en niet au bain marie maar gewoon in de oven en 45 minuten op 100 graden. De inhoud is precies genoeg voor 4 personen. Vervolgens zeker 45 minuten afkoelen (eventueel koelkast) en dan een laagje rietsuiker erover en caramelliseren met een kleine creme-brulee brander.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie het is een mooi recept.
en gooed te doen voor iemand die al wat kennis heeft van koken maar voor somige die het niet zo vaak doen wat boven hun pet. van daar dat ik het wat makkelijker ga maken. hier kunnen de dooiers niet gaar worden of schiften
neem 3,5 dl melk
125 gram rietsuiker voor de caramel
2,5 dl slagroom zonder suiker opkloppen
10 gram gelatine
en een halfstokje vanile
verwarm de suiker in een pan(verhitten)tot een dokerbruine caramel.
neem dan de pan van het vuur om het door branden te verkomen bluss je de bodem van de pan in een bak met koud water.
doe de melk en het vanille stokje in de pan en los de caramel op in de melk op een laag pitje .
doe de gelatine er bij als de melk caramel ongeveer 60 graden is even goed door roeren.
dan laten koelen op het aanrecht . zo nu en dan met een spatel door roeren on te zien of het dikker word(gaat hangen).
waneer dat het geval is de geklopte slagroom er door roeren. en in de bakjes gieten.
in de koelkast laten opstijven.
voor het gebruik wat rietsuiker over de boven kant strooien en met een hand brandertje. ik heb een pecilbrander gekocht bij de gamma speciaal voor de keuken. past goed in een laadje.
en eet smakelijk.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik doe zelf altijd met maizena en dan binden op vuur (af en aan, niet op vuur laten staan, anders kan ie schiften)

Dit vind ik het beste, want het heet een Creme en geen FLAN.
Met dat warmwater bad ga je toch meer de flan kant op, oke das dan wel met eiwit, maar toch. Ik geloof niet in dat bad in de oven. Is echt nergens voor nodig. Gewoon op je vuur tot gewenste dikte brengen, afkoelen en klaar

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Die eeuwige creme brulee...

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Met dit recept kan iedereen een creme brulee maken.

1 Vannille stokje
200 ml melk
200 ml room
4 eidooiers
80 gr suiker

Bereidingswijze:
Vewarm oven op 125˚C. Slagroom/melk/vanille aan de kook brengen. Mix de eidooiers met de suiker(mixer) tot het een bleke massa word. Schenk de hete room bij erbij, en blijf kloppen tot het mengsel dikker word. Schenk de room in schaaltjes en zet ze in de oven. Laat het in 45 min gaar worden, het is klaar als het helemaal gestold is. Op kamer temperatuur laten komen, daarna 2 uur in de koelkast afkoelen.

Succes ermee, ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Op het recept van Harry de chef;
enkele aanpassingen
Creme Brulee

200 ml volle melk
250 ml room
2 vanillestokjes, opengesneden
100 gram basterdsuiker
5 eierdooiers.
2 Kaneel stokjes
4 Kardomompitten(heel)
Rietsuiker om te caramelliseren

Doe de melk,suiker,kaneel stokjes en kardemompitten in een pan en op laag al roerend aan de kook brengen. Als het kookt direct van het vuur halen. Zeef dit allemaal zodat de stokjes en de kardomompitten er uit zijn en doe het in een kom. Schraap de vanille zaadjes uit de vanillestokjes en doe dit in het mengsel.Voeg de room toe en doe 1 voor 1 de eidooiers al roerend bij het mengsel.
Blijven roeren tot het redelijk is afgekoeld.

Het mengsel overdoen in kleine bakjes verdelen en 45 minuten, in een voor verwarmde oven van 100 graden
Af laten koelen in bak met koud water en dan in de koelkast.

Presentatie: de creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren.
Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.


Gruwelijk lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het recept klopt bijna, de smaak is erg goed. Alleen moet je de oven niet op 120 maar op 180 graden zetten. En als je het au bain marie in de oven zet moet je dat met kokend water doen. Dan lukt het prima!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie als je je eiwitten nog hebt:

Pavolva is een Australisch nagerecht, maar ook Nieuw Zeelanders zeggen dat het hun taart is. Wat maakt het voor ons uit…
Het is een toetje wat niet fout kan gaan, zelfs al gaat het fout, hoef je daar niks van te zien!

6 eiwitten (zonder resten van eidooiers) op kamer temperatuur
370 gr witte basterdsuiker
een schepje maizena
200 ml geslagen room om af te maken
500 gram fruit in stukjes om er bovenop te doen.
bakpapier
bakplaat


Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 140 graden voor.
Doe de eiwitten in een schone ontvette grote kom.
Sla de eiwitten op met de mixer, na een minuutje kan je de suiker er langzaam al kloppend bij doen. Klop vervolgens door tot je stijve eiwitpieken hebt, kan wel een minuut of 10 duren.
Spatel de maizena door de eiwitten.
Doe de eiwitten op de bakplaat met bakpapier in de vorm van een taart.
Zet de eiwitten in de voorverwarmde oven.
Na een halfuur zet je de oven op 110 graden, laat de ovendeur DICHT.
Na twee en een half uur is de pavlova klaar, laat de deur dicht zodat de pavlova in de oven kan afkoelen.(geduld!)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie geduld als het niet stolt, het komt vanzelf!! maar niet te heet maken...

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie Als je precies het recept volgt dan krijg je geen creme brullee.
"soep"!!! Het dikt niet in

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hallo,

Kan iemand mij vertellen of ik creme brulee ook twee dagen van te voren kan maken en hoe ik 't dan 't beste kan bewaren? In de koelkast met vershoudfolie?

groet

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Dit is mijn recept ff wat meer smaak maar ook zeker erg lekker!

Creme Brulee

200 ml volle melk
250 ml room
2 vanillestokjes, opengesneden
100 gram suiker
5 eierdooiers.
2 Kaneel stokjes
Kardomom (heel)
Rietsuiker om te caramelliseren

Vanille stokjes open snijden. Doe de melk,suiker,vanille stokjes,kaneel stokjes en kardemom in een pan en op laag al roerend aan de kook brengen. Als het kookt direct van het vuur halen. Schraap de vanille zaadjes uit het stokjes en doe dit in het mengsel. Zeef dit allemaal zodat de stokjes en de kardomom er uit zijn en doe het in een kom voeg de room toe en doe 1 voor 1 de eidooiers al roerend bij het mengsel.
Blijven roeren tot het redelijk is afgekoeld.

Het mengsel overdoen in kleine bakjes verdelen en 45 minuten, in een voor verwarmde oven van 100 graden
Af laten koelen en in de koelkast koud laten worden.
Presentatie: de creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren.
Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.


Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ho ho ho

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie we gaan dit recept uitproberen!
hopelijk is het wat, want we krijgen er een cijfer voor! ;P
Groetjes!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie zeer lekker en goed recept, heb eerst wat recenties gelezen en toen de variatie met pan en oven gedaan, de oven werkt perfect! tegen het koken aan en dan 3 kwartier wachten en niet te dik laten worden. echt heerlijk!!! beginnersgeluk???

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Beetje weinig voor 6 personen..

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Mijn zusje ging helemaal voor de crème brulée die zij bij Chez Caroline in een of andere buitenwijk in Kathmandu had gegeten. Tot ik haar vandaag deze voorzette, ze was meteen om. En ze is kritisch!
Ik heb wel een heteluchtoven die vaak iets heftiger verhit dan je op basis van het aantal ingestelde graden zou denken. Ik had in ieder geval na 3 kwartier nog wat flubbers in het midden en na een uur een keurig relatief stijf puddinkje.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb gewoon vanilie vla gekocht en rietsuiker gebrand! Lekker hoor =D

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie net voor het eerst gemaakt. gewoon met custardpudding. afkoelen en rietsuiker branden. m'n kids vonden het ook heerlijk

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie
Maak me er niet druk over hoor want vind het een wat overgewaardeerd recept maar in mijn keuken gebruik ik geen verse eieren in een gerecht tot 70 gr.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Leuk allemaal die commentaren en goed bedoelde adviezen, maar het belangrijkste lijkt me inzicht krijgen in het chemische proces achter koken, want dat is het, niets meer en niets minder.

Eierdooier wordt gebruikt als bindmiddel.
Het heeft alleen de vervelende eigenschap dat het bij het kookpunt gaat schiften en dan is je crême brulee dus mislukt.
Niet voor niets wordt de 'Bain Marie' methode gebruikt om egale verwarming te verkrijgen zonder dat het product gaat koken.
Zet je oven daarom altijd net onder de 100 graden en dek je brulee zeker niet af.
Na 3 kwartier tot een uur is de brulee gestold en koel je hem geforceerd af.
Dat wil zeggen in een bak met koud water.
Afdekken met folie en minstens 12 uur in de koelkast laten staan.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Vergeet gewoon die oven, doe het mengsel in bakjes.
doe de bakjes in een grote pan, doe er heet water bij.
Laat het op een zacht vuurtje (tegen de kook aan) staan en doe er af en toe een beetje heet water bij (water verdampt namelijk als het heet wordt). En laat het geheel 1,5 uur staan.
Succes verzekerd!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wij hebben het zelfde recept, alleen ergens anders vandaan. Daar staan een aantal (belangrijke) dingen niet in vermeld. Het lukte dus niet. Was wel lekker die vanile soep. Ik heb alle onderstaande stukjes gelezen en we gaan het nog eens proberen. In ieder geval heter (oven en water) en goed laten afkoelen.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik geef een 6 omdat het recept niet helemaal klopt maar de smaak is overheerlijk!!
Ik heb het hiervoor 2 keer geprobeerd maar toen bleef het een vloeibare prut (ook lekker maar natuurlijk niet mijn bedoeling). ik heb het recept een klein beetje aangepast en toen werd het wel hard. ik heb het volgende aangepast:

- 1 el. Maïzena
- De oven NIET op 120 graden maar op 180 graden.
- kokend water in de grote bak doen voor dat hij de oven in gaat.

Sucses
groetjes, Esmee

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie echte fijnproever die Ineke

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Kun je niet gewoon een pak valiievla kpen bij de super?? Net zo makkelijk!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Je moet inderdaad de oven op 180 graden voorverwarmen en het water in de au bain marie er kokend in doen, dan lukt het prima.
Ik had in de eerste instantie de oven op 120 graden en het water in de au bain marie gewoon heet(niet kokend) en dan blijft het een vanille soep.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Recept is OK, zeker qua smaak. Om de stijfheid te bevorderen: water van au baine moet al behoorlijk op temperatuur zijn, eigenlijk net zo heet als oven, anders klopt de gaartijd niet meer. Zelfde geldt voor de ramekins. Sorry geen eigen website.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Recept is opzich prima. Ik heb het al een keer eerder gemaakt. Alleen langer in de oven doen op een hogere temperatuur, anders stijft het niet op.
Veel succes ermee!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Uiterst merkwaardig recept. Waarom zo ingewikkeld doen met de oven? Een crème maak je gewoon door de hete melk te binden met rauwe eidooiers. Ik vraag me af of de indiener van dit recept slechte ervaringen heeft gehad met het schiften van saus en daarom dit heeft bedacht.
Er zijn betere recepten te vinden voor crème brûlée (ook op mijn eigen site)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik ben niet erg tevreden over dit recept... Alles precies zo gedaan als het er omschreven staat... Ik krijg net als vele andere een vanillesoep... Jammer dat de auteur geen toelichting geeft op andere vragen...

Dan maar een ander recept proberen :)


Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik ben zelf kok. Ik maak het ongeveer 2 keer in de week. Natuurlijk op grotere schaal, en net even anders... Ik zag bij 1 reactie iets met water of silverfolie? niet doen
zodra je het beslag gemaakt heb, in bakjes doen, en het allerbest is op 80 graden afbakken. Dit kan uiteraard heel lang duren vooral met een klein oventje, maar dat geeft niet. Je krijgt het beste resultaat. Hij hoeft niet helemaal hard te worden, want als het afkoeld wordt deze vanzelf harder.
gr

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wat ik mij afvraag is of het normaal is dat bij het kloppen zoveel schuim ontstaat?
Ik schep het er dan vanaf en de CB lukt goed, maar het mengsel is na het kloppen meer schuim dan vla. Wat doe je daaraan?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Minder suiker en een stukje schil van een sinasappel meekoken in de melk geeft de pudding net een iets frisser smaak.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Crème brûlée (letterlijk: gebrande room) is een custardachtig toetje, met daar overheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het toetje is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Catalonië of Groot-Brittannië. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille.

Na het maken van de custard wordt deze in kleine schaaltjes gestort om af te koelen. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid en vervolgens verhit met een kleine gasbrander. Karamelliseren onder de grill bijvoorbeeld is niet mogelijk, omdat de crème brûlée koud geserveerd moet worden met een knapperige bovenkant. Na het karamelliseren moet het dessert dan ook direct worden opgediend.

De Catalaanse variant van crème brûlée heet crema catalana en wordt daar traditioneel geserveerd op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef.


Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie UPDATE:

Na deze handelingen te hebben uitgevoerd, lijkt het alsof de creme brulee in de koelkast enigzins opgestijfd heeft. Ik hoop dat het eetbaar is! :)

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Ik heb keurig het recept tot nog toe gevolgd. Helaas, na drie kwartier, de bakjes afgedekt te hebben met aluminiumfolie, wordt er niets stijver. Nu geef ik het dus nog maar een extra sessie van drie kwartier. Als dat niet helpt ga ik het nog één keer proberen om de bakjes zonder dat ze in het water staan, een kwartiertje op 180 graden. Net zoals het commentaar dat iemand anders gepost had.

Overigens is dit hetzelfde recept als mijn ouders hadden uitgeprobeerd. Bij hen was het goed gelukt. Dus het komt niet vanwege het recept maar door mij, ik kook helaas niet vaak, maar ik wilde iedereen verrassen :) maarja het hoort erbij.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Een geweldig recept, alleen is het beter om de bakjes apart af te dekken met folie inplaats van de hele au bain marie.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie uitgeprobeerd omdat we creme brulee echt superlekker vinden. 120 graden in de over lukte niet, het bleek een drab, maar nog een kwartiertje doorbakken op 180 graden deed wonderen. Volgende keer ga ik gelijk op 180 graden en doe wat minder suiker, want het was iets te zoet naar mijn smaak, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Het resultaat was super !!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hee ik werk nu voor 5 jaar in de keuken en maak altijd zelf creme brulees dit is mijn recept:

5.5 dl eidooier
1,4 liter slagroom
5 dl melk
300 gram suiker
100 gram vannilesuiker
2 vannile stokjes
* Rietsuiker
* gas brander
* creme brullee bakjes

1. Zet de melk met de suiker, vannilesuiker en 2 vannile stokjes (wel opengespleten en merg eruit) op het vuur. Wacht tot de suiker is op gelost
2. Meng de room met de eidooier
3. Haal het melk mengsel van het vuur en laat het afkoelen
4. Meng het melk mengsel met het room mengsel
5. giet het mengsel in platte bakjes en bak deze af in oven van 100 graden
6. wacht tot het mengsel mooi stevig is en haal ze er dan uit laat ze dan afkoelen
7. strooi een beetje rietsuiker op de creme brullee
8. gooi het overige suiker van de creme brullee af
9. brand het suiker mooi bruin af zodat het gaat garemeliseeren

10 . GENIET VAN JE EIGEN CREME BRULLEE !!

sucses met het maken

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie
Goed recept, alleen een tip voor de suiker. Om een egaal gekarameliseerd vlak te krijgen moet je de suiker een tijdje laten drogen onder een hittebron. En later even zeven door een bolzeef en luchtdicht wegzetten. De suiker op de ramekin of ander bakje strooien en door aan de zijknat te kloppen , klop je de overtollige suiker eraf, verbrand anders te snel.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Hoooiii

Wij moeten dit voor school maken,
maar Cherilyn is allergisch voor lactose.
Weet iemand of je het ook zo kunt maken
dat het lactosevrij is? (Sojaroom, sojamelk?)
Is het dan nog wel te pruimen? ;-)

doeeiiii
Rowan en Cherilyn

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ingredienten
2 l. volle melk
8 l. room
8 vanillestokje, opengesneden
1kg suiker
60 eierdooiers.

als je / door 10 doet gebruik dan het beste 2 vanillestokken en als je een gewone oven gebruikt zet hem dan op een kiertje want het vocht moet kunnen ontsnappen ;) anders trekt het vocht zich gewoon in de creme. ZET de oven ook aub niet hoger dan 100 °c want je bent niet aan het bakken he ;). je geeft de creme een structuur. 30minuten is dus ook meer dan genoeg.

Maak ook eerst van de suiker en de eieren 1 mengsel dit mag bij de melk en roomgedaan worden en zet het dan effe 2 uur in de frigo om af te koelen.
Laat me zeker iets weten als ik fout ben
greets
de jongen van 19 die leert koken ;)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik doe ze met bijna kokend water in de oven; en dan gaat het prima!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het verbaast me niets dat het niet lukte bij Leon Besjes. Ik ken hem een beetje en hij klopt nooit echt lang genoeg.

Trouwens als je de mensen in de keuken een drankje brengt, heb je niet in een keuken gewerkt.


Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik kan het recept als geheel niet beoordelen maar bij mij was het totaal mislukt, een waterige mierzoete vanillevla was het resultaat.
Heb het idee dat de temperatuur in de oven te laag is geweest. Ook staat nergens of je kokend water in de overschaal moet doen als je het het in de oven zet? Ook scheelt het enorm qua temperatuur of de ovenschaal zelf vooverwarmd is geweest. En inderdaad is het de bedoeling dat je de ovenschaal in zijn geheel afdekt of alleen de bakjes waar het spul inzit?
Ik ben geen beginnende kok maar ik vind toch dat bij dit recept wel wat meer informatie mag staan.

Het mislukken is ook deels aan mezelf te wijten denk ik doordat ik het waarschijnlijk niet lang genoeg in de koelkast heb laten staan. Het duurt echt meer dan 3 uur voordat het echt goed opstijft waarschijnlijk.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie je hebt dan waarschijnlijk niet lang genoeg geklopt! het moet wel een Lobbig emulsie worden en dan verder verwerken met Au bain marie!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Nog geen cijfer gegeven aan het recept..omdat het niet lukt :-( Al twee keer gemaakt, eerste én tweede keer werd de creme niet kwabbig (zoals vla hoort). Wie heeft tips (of beter wat doe ik verkeerd)? Kschaam me kapot, heb jaren in de keuken gewerkt en kan ook goed koken, maar dit lukt niet :-(

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Super Super Super! dit is echt een TOP-recept en exact zoals je 'm in Frankrijk krijgt voorgeschoteld.
Gisteren gemaakt en vandaag opgesmuld! jammer dat 't op was. Een heel groot verschil is dat de oven niet op 120 maar op 180 graden moet, anders is het inderdaad soep en krijgt het eigeel niet de kans om te stollen......
ik kan niet wachten om dit overheerlijk nagerecht nog een keer te maken!!!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wij maken ze nu voor de derde keer enne .... ze zijn overheerlijk !! Alles perfect gelukt !!
Wat niet echt vermeld staat is dat je ze best een dag op voorhand maakt, het duurt immers een paar uur eer alles wat stijfjes wordt en zo smaken ze nog heerlijker !!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie BIJ DE ALDI SUPER LEKKER

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie lastig recept, bruine spikkels en niet stijf worden.
Heb het weer in de oven gezet.
Moet het water in de aubain koken?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie OH ja, Ramekins zijn kleine ovenschaaltjes, ik heb ze gekocht bij Blokker voor 0,79 /st. Ze hadden ook hele leuke van Marjolein Bastin voor 2,99 per 2 stuks.

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Bij mij bleef het ook soep, na 2 x in de oven heb ik het maar met custard gebonden, het was qua smaak wel lekker maar het wordt dan te dik. Nu heb ik een recept van life & cooking gehaald, veel gemakkelijker en dat was goed, er zit iets meer ei in en de oven moet veel hoger.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heb genoten van al het comentaar over de creme brulee, ga het nu zelf eens proberen. mmmmmm

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie wij hebben het gebruikt voor het koken en het was zo ;lekker maar we waren het vergeten te zeven dus het was een beetje klonterig maar voor de rest echt heel lekker!! en het proeft helemaal niet naar ei dus ik weet niet wat jij er mee gedaan hebt maar die van ons was goed en zelfs de kok van een restaurant vond het heel goed gelukt (behalve het zeven dan) goed recept gaan het nu voor de 2e keer maken maar nu wel zeven!! echt een aanrader (ps het kan ook met vanillasuiker, dat hebben wij ook gedaan :p) XX P&D (R&A)

Datum
Naam
Waardering 2 van 10
Reactie Bah, het is warm, vies en smaakt naar ei!
Op naar de Albert Heijn!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Probeer deze eens gewoon te goed omdat ie goed is!

Vanille Crème Brulee de klassieker maar wel erg lekker!
Recept voor 15 stuks

Ingrediënten

3.3 dl Melk
4 Vanille stokjes Merg eruit geschraapt mee verwarmen in de melk
250 gram suiker
1 liter slagroom
250 gram eidooier

200 gram Rietsuiker om te gratineren / afbranden dus niet meekoken !

Bereidingswijze
Melk, suiker, vanille merg & stokjes aan de kook brengen . Hele stokjes eruit vissen.
Doe de eidooier bij het verwarmde mengsel, de slagroom erbij zachtjes doorroeren overscheppen in crème brulee bakjes. Plaats de bakjes in een ovenschaal gevuld met een laag water (au bain Marie) plaats de brulee in de oven op een temperatuur van ongeveer 140 graden voor ± 40 minuten (tot ze gaar zijn dus)
Laten afkoelen en afdekken met stretch folie.
Strooi een laagje rietsuiker op de crème brulee en spreid het uit en schud de overtollige suiker er weer vanaf. Nu even onder de hete salamander tot de suiker mooi is gesmolten, of brande af met de crème brulee brander. Klaar en doorgeven

Eventueel doorgeven met een bolletje Pistache ijs of Amaretto ijs of walnoten ijs. Dat mag je zelf beslissen.
Leuke variant de suiker vervangen voor eveneens rietsuiker (krijg je een karamel smaakje ook lekker)

Bon a petit.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Creme brulee komt niet uit frankrijk (volgens de dikke van dam), maar uit engeland of catalonie.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie mijn creme brulee werdt ook niet stijf maar ik heb geen volle melk gebruikt zou dat hier aan liggen ?

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie ik een meisje van tien jaar is al ferslaafd aan creme brulee! in frankrijk oh! mijn moeder heeft het recept thuis in een groot portugees kookboek, dus ik heb geholpen! ECHT SPER LEKKER!!!


xoxoxoxoxoxoxoxo jo

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Creme Brulee hoef je niet mee te knoeien om het extra lekker te maken want lekkerder dan lekker bestaat niet. Wat ik wel heb gedaan "tsjaa ook ik kan het niet laten" In plaats van suiker gewoon rietsuiker nemen je zult verbaast staan dan heb je namelijk een Caramel creme brulee een heerlijk smaakje zacht & romig een echte diner afsluiter.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie kan iemand mij vertellen waar de creme brullee vandaan komt in frankrijk
(plaats/ regio naam)
iemand die in paniek is

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie deze creme brulee is een goed recept alleen dit.
de rietsuiker moet je niet laten carameliseren maar ook een beetje aan laten branden dit i.v.m de bitterheid van het laagje samen met de zoete creme is een perfecte combo.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Het recept is met inachtneming van de stollings eigenschappen van de eidooiers prima te vervaardigen.
Maar... erg vervelend als het resultaat tegenvalt.

Om een soep-brule te voorkomen, is het mogelijk een theelepeltje maizena aan het dooier/suikermengsel toe te voegen.
de kans op schifting is dan nihil en qua smaak geen verschil...

Natuurlijk is deze toevoeging wel een doodzonde voor een enkele conisseur der antieke toeten...

Daar dit (heerlijke) toetje al uit de 13e eeuw stamt was het gebruik van maizena en of aardappelzetmmel onbekend, deze produkten zijn n.m. afkomstig uit Zuid-Amerika en daarom later pas beschikbaar...

Zelf ben ik van mening dat wanneer creme-brule heden ten dage zou worden bedacht, deze met net zo veel smaak in een korter tijdbestek zou zijn te vervaardigen.

Maar! mijn gaat uit naar het antieke recept, heerlijk!

met vriendelijke groeten,

Gerard




Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik kreeg laatst creme brulee met een bol vanille-ijs erop met een kletskop. ook een leuke combinatie!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Wij vonden het hardstikke lekker, veel beter dan de kant en klaar cremes van de supermarkt.
De temperatuur van de oven moest bij mij ook hoger ong. 160 / 170 C om het stijver te maken. Wij gebruiken een onkruidbrander voor het caramelliseren, helemaal top. Ga het een dezer dagen nogmaals maken en dan invriezen.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Crème Brulée vond ik echt supergoed gelukt, het was super lekker, en erg goed gelukt, vond mn moeder tenminste, ik ook hoor. Erg simpel om voor 2e kerstdag te maken als de hele familie komt!

YOU LOVE IT OR HATE IT!!!!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heb even een proefschaaltje gemaakt omdat ik dit als nagerecht voor de kerst ga maken (en de oven normaal alleen als opslagplaats bebruik). Ik heb alleen room gebruikt, geen melk. Is goed gelukt moet ik zeggen (misschien alleen iets te veel vanille er in voor 1 portie) maar de structuur en smaak waren prima. Dikke aanrader.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Vond dit recept en kocht vanillestokjes. Daar stonden precies dezelfde ingredienten voor het maken van creme brulee op, maar wat mij betreft eenvoudiger te maken.(Had ook geen last van niet binden of stevig worden van de creme).
Kook de melk met het vanillestokje met de helft van het suiker( haal wel de merg eruit dit geeft zwarte puntjes in de vla)Of inderdaad de merg goed kloppen met de eierdooiers en de andere helft van de suiker. Voeg dan langzaam de afgekoelde melk aan het eiermengsel. Doe alles weer terug in het pannetje op laag vuur en voeg de room langzaam toe. Blijf roeren tot het gaat binden, dit moet langzaam gebeuren en duurt zeker 10 min. Het mag niet koken want dan gaat het klonteren. Giet de creme in aardewerk of glazen schaaltjes (kwam zelf tot 5 stuks maar 6 is wel mogelijk). Goed laten afkoelen. Eerst buiten de koelkast afgedekt met een theedoek of omgekeerde grote pan erover (dan in de koelkast, kan onafgedekt). Rietsuiker of lichte bruine suiker eroverheen en dan met de brander. Zelf doe ik het onder de gril die al goed heet is voordat ik de creme er onder zet (heb geen brander). Hierdoor is de creme ook wat warm maar vind ik zelf niet zo erg. Blijft een heerlijk klein en vullend toetje. Ik ga het ook eens proberen in te vriezen en dan onder de gril, mogelijk lijkt het dan op het Spaanse toetje, crema Catalana.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie mijn favorieten toetje,wel erg machtig,maar daar is altijd nog wel een gaatje voor

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie heerlijk, en om het geler te krijgen kan je wat saffraan draadjes met de melk meekoken. ik vervang de room door (volle) melk.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie dit heeft helemaal niet met dit onderwerp te maken maar met een comentaar dat iemand over spel fouten schrijft . Ik wil alleen maar zeggen tegen die persoon dat sommige mensen dislexie zijn en dat er soms spelfouten tussen kunnen zitten.

groetjes
kelly

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Bij mij wilde hij ook niet opstijven, maar ga het nog een keer proberen en nu met meer room. Later hopelijk beter nieuws. Mvg

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik snap niet hoe je erbij komt om te zeggen dat de creme brulee koud geserveerd moet worden.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wat betekend ramekins nou weer
???????????????

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Het is een heerlijk recept en ik vind dat anderen niet zo moeten zeuren en vooral geen spelfouten maken! Het is wel moeilijk te maken, maar als et eenmaal klaar is mmmmm... jammie jammie jammie.
kus kus.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie ik vond het een heerlijk toetje...........!!!



-xxxx-ziez from me

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Heey Allemaal,
Wij zitten in de 1ste klas en wij moesten dit recept zelf opzoeken en maken. Wij vonden het heerlijk smaken maar het was wel veel werk, vonden wij. Het is echt leuk om te koken. maar wij vonden het ook veel werk.

Doei xx

P.S.: Misschien komen we hier nog weleens kijken voor een recept want het was een makkelijke beschrijving.

Groetjes Jenaplan Boxmeer Klas 1A. Noord brabant

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie nogmaals spijtig, hier worden onder valse naam recensies toegevoegd. De vorige is alleszins niet van de échte Kokkie. Kokkie zegt goodbye.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Stelletje amateurs.. ken niet eens een creme brulee maken;-) een brander kun je overal kopen, karwei, sligro, de kok, ispc, makro, gamma enz... welke domme gast gooit er nu 5 hele eieren in??? de dooiers zijn er om het zooitje te binden. dus als ie op temperatuur is geweest moet ie wel opstijven..

try again zou ik zeggen... maazls en suc7

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie kusje terug

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie wat een gezeur ik neem liever iets anders ahahah

kussy, kus

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Spijtig, een kok is blijkbaar toch nog altijd een dom indvidu in de ogen van sommigen.
Een kok is iemand die net als ieder vakman de regels van het vak kent en respecteert. Een kok moet winst maken en kan zich niet permiteren om een lading creme brulee naar de bliksem te helpen, zo simpel is dat!
Een schrijnwerker zal toch ook niet proberen een schroef links in te draaien.....
Ik citeer hier voor alle duidelijk uit de "bijbel" voor elk zichzelf respecterend -en dus van de oude stempel- Belgische kok een recept uit de "Répertoire de la Cuisine" van Gringoire en Saulnier, onder toezicht van A. Escoffier , uit de 32ste editie van 1975:
Een bereiding voor Crème Renversée. Dit is , voor alle duidelijkheid een "omgekeerde creme", dus het caramellaagje zit bij de bereiding onderaan, bij het omkeren komt dit bovenop te liggen en wordt normaliter afgewerkt met slagroom en "bresilienne"-nootjes.
Een creme brulee wort normaalgezien wat vettiger gemaakt door toevoeging van boter of room. Deze neemt gewoon de plaats van een deel van de melk van het originele recept van de renversee, en de suiker wordt er achteraf opgestrooid en verbrandt/gecarameliseerd. Dit geeft het grote voordeel dat men de caramel dan warm kan serveren, terwijl de creme koud is, een unieke smaakervaring.
Nou vooruit, hier het recept.

Renversée: - 1 litre lait, 4 oeufs, 8 jaunes; Melanger avec 500 g sucre vanillé.

Ieder vakman heeft hieraan voldoende om een perfecte crème renversée op tafel te zetten. Kan kievit hier ook een crème brulée met maken?
Voor alle andere panelleden geef ik graag meer info wanneer u me een mailtje stuurt via bovenstaande link. Succes

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Jammer dat iedere kok dingen aan het recept gaat toevoegen of weglaten.
Typisch iets voor koks, denken altijd dat ze het beter weten en dan vrolijk top recepten verknallen met VANILLE VLA, GELATINE, EIWITTEN etc. etc.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie haha stoer recept kan ik nu op school maken maar dan voor 24 persoonen!
was een stomme op dracht!

kussy my

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Heel lekker tot nu toe de smaak maar het stijft niet op, dus heb de eiwitten er nu bij gegooit ben benieuwd wat er nu gebeurd!
Het staat nu in de oven met 5 hele eieren!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie waar kan ik een creme brulee brander kopen??

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Wilde maar niet lukken met opstijven, beetje jammer

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie ik vond het heel erg lekker en we gebruikte dit recept voor op skool om uit te delen en iedereeen vond het egt heel erg lekker.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Waarde patissier,
Uw naam is blijkbaar misleidend. Er is nergens sprake van "opgeklopt" eiwit. Ik heb nu voor de kerstdagen nog voor 130 personen creme brulee gemaakt en wees gerust, om duimen en vingers af te likken ! ! Eigelen doen de melk niet stollen, wel de eiwitten. Probeer het eerst even uit en kom dan nog eens terug.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Eiwitten in creme brulee???? Wat denk je wat er gebeurd als je opgeklopt eiwit bij room (vet) en eigeel (vet) gooit. Als je dit dan gaat garen krijg je een gekookte uitsmijter met slagroom, lekkere combinatie he!!!!

Datum
Naam
Waardering 3 van 10
Reactie Groot probleem! Waar zijn de eiwitten in dit recept? Om een gladde en stevige flan of crème brulée te maken zijn eiwitten onontbeerlijk !!
De juiste verhouding:
0.81 liter melk
8 hele eieren
4 eierdooiers
500 gr. suiker.
0.2 l. room
Voor de rest niks dan goed over dit recept en deze site.
Graag tot ziens in restaurant gripsholm.be
johan

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Helemaal top, alleen de bereidingstijd mag veel langer. 90 minuten komt al beter in de buurt.
Dan heerlijk van smaak en goed stevig

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Ik heb er een eetlepel custard doorheen gedaan, dat stijft het goed op

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Creme Brulee is heerlijk! Ik heb eens gehoord dat als de creme niet opstijft je er meer room in moet doen...ik weet niet of het werkt, ik ben geen held in de keuken!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ik heb HEEEEERlijk gegeten, alleen heb ik de vanillestokjes vervangen door vanillevla!! tip van de week. Ik ben chefkok van restaurant 'De Staart" in Zwolle.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie leuk, dat au bain marie, maar als je een goede temperatuurregelaar op je oven hebt zitten hoeft dit dus niet.! verwarm de oven voor op 98!!!graden, 40 minuutjes, afdekken hoeft niet en voila!

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie De melk vervangen door room en het vanille-stokje door 2a3 zakjes vanille suiker. 2 gelatine blaadjes (zie receptuur) alles bij elkaar mixen. Met de garde opkloppen tot de massa lobbig wordt. Klaar is kees !! niet voorverwarmen, uurtje in de vrieskast.
rietsuiker erover, niet te veel.
Met de hobbybrander verhitten tot er zwarte puntjes verschijnen. Het geheel weer laten afkoelen. smakelijk eten !!!

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie jammer

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ondanks de tip om de melk ook door room te vervangen en de temperatuur te verhogen wilde het niet dik worden???? Jammer

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik heb het nog een aantal keren geprobeerd en nu is het wel erg goed gelukt. Ik heb een halve liter room gebruikt in plaats van een bestanddeel melk. Nog drie tips:
- het koken met het vanillestokje vooraf is alleen nodig om de smaak eruit te krijgen. Laat dit goed afkoelen, anders schiften de eierdooiers en gaat het mis
- kokend water in de ovenschaal waar de ramekins in gaan werkt goed
- oven kan best op 160/170 graden (hetelucht), voor een minuut of 20, maar blijf checken of ze al gaar zijn. Dit kan je zien als het midden van de puddinkjes niet meer vloeibaar is als je ze beweegt. Daarna het recept volgen (dus af laten koelen. Succes, oefening baart kunst (en toetjes dus).

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie uitsteken

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie de truuk is om de creme niet warmer dan 82°C te laten worden. anders worden de eierdooiers hard en dan is de binding foetsie. af en toe met een thermometer checken in de oven en desnoods de oven even open laten op af te koelen

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie De smaak was prima, maar het stijfde inderdaad niet echt op. Ik heb me 100% aan het recept gehouden, dus kan niet bedenken wat er fout is gegaan....

Jammer.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie hoe werkt dat, au bain marie uit de oven?
de 'ramekins' in een grote bak water in de oven zetten? Of kan het zonder water?

Ik ben niet zo'n kok, maar wel een grote creme brulee-fan!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie nancy: ramekins zijn schaaltjes voor de creme brulee.

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie de vanillesoep is overheerlijk maar mijn bedoeling was voor creme brulee te maken. heb ALLES gedaan zoals het recept maar het bleef een soepje. Het stijfde niets op.

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie Ik ben niet zo handig in de keuken, dus is heb de bereidingswijze EXACT opgevolgd zoals staat beschreven. Het resultaat: een FIASCO!! De pudding was zo waterig dat je het met een rietje kan serveren.

Ik denk dat ik weet wat ik fout heb gedaan (of beter gezegd: wat er fout staat beschreven bij de bereidingswijze.

Bij de bereiding staat "Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 graden, gaar laten worden, afgedekt met aluminiumfolie." Ik heb de au bain marie afgedekt met alufolie en niet de ramekins.

Waarschijnlijk had er in het recept moeten staan: "Het mengsel overdoen in ramekins, deze afdekken met alufolie en vervolgens 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 graden gaar laten worden."

Of heb ik iets anders verkeerd gedaan??

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie nen creme brulee na de sex is gezonder dan een sigaret!!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Deze crème brulée is echt fantastisch van smaak. ook het gebruik van de rietsuiker maakt het korstje prima krokant. Moest even wennen om met de brander de suiker te laten smelten zonder te verbranden. Is er speciale techniek om alle suiker te laten smelten zonder dat hij bitter wordt?
Graag nog meer van dit soort recepten, bedankt
Paul

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie héél lekker was de creme brulleé, maar hoe komt ht dat het niet opgestijfd raakt? kan ht zijn dr de half volle melk ipv volle?

groetjes

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie probeer us de melk te vervangen door kokosmelk en voeg vijgen toe in stukkies, te gek gaaf vet cool lekkah

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie ik maak creme brullee al jaren, iedere dag !!!, heerlijk hoor, maar dit is inderdaad een te gek gaaf resept

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heb jaren geleden op een markt in Frankrijk een creme brulee brander gekocht helaas nog nooit een goed recept kunnen vinden, Tot op heden.
Klasse het zag er prachtig uit en net zo belangrijk de smaak was ook geweldig.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie thx tijger!!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie nou Nance ramekins zijn bakkies waar je de brullee in pleurt

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie wat een geweldig recept zeg, wist nie dat da bestond, vet cool die creme brullee, gaat zo effekes stuk of honderd van die k*tdingen maken ja

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie wat word bedoeld met ramekins?

groetjes

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie vanillestokjes koop je gewoon in de winkel....waar anders?

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik wil dit recept heel graag uitproberen, maar kan iemand mij vertellen wat een vanillestokje is en waar ik dat kopen kan???

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie hee! ik heb het net gemaakt! het zag er prachtig uit ! nog niet geproeft maar dat ga ik zo doen als ze lekker koud zijn! haha ik had het gister ook gemaakt maar wat gebeurde er nou! ikhet was dus klaar ik haal het uit de oven en zette het bijten effe afgedekt neer om af te koelen , maar ik zette het op een banke neer waar sneeuw op lach!! uh beetje dom jah, dus die hete schaal hoorde ik later van dat banke af glijden , en alle creme brulees waren zeg maar stuk, dus , maar nu is het wel gelukt!!!!!!! gr marnix

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik had het al een keer gehad en een keer gekocht en daar verschild nog wel wat in maar tot nu toe springt deze er toch echt uit

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Klasse, probeer dit eens, i.p.v. een vanille stok laat je de melk trekken met een gekneuste sereh stengel. sereh brulee

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie als je van creme brulee hoed moet je zeker dit recept nemen het was overheerlijk

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie hallo iedereen!
ik moet even zeggen dat creme brulee echt super lekker is (ik heb het een paar keer als toetje in een restaurant in frankrijk gegeten) en dat ik het zo ook ga uitproberen!

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Kutje: Waar slaat het op om dit soort taal te spreken op deze site vies gewoon. En je naam is al helemaal een schande. Ik hoop dat je voortaan je moeder gaat lastigvallen in plaats van mensen die hier gewoon een recept op willen zoeken.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie hey het is onwijs lekker ik heb het geprobeerd
groetjes doeg xxxxx jasmijn en mischa

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie hlaow sorry het was een foutje van die 6 het is wel een 10 waard het is zo lekker dat ik het op mijn verjaardag gaat maken he mischa dat ga jij toch ok doen of nie mischa= jah nattuulijk ga ik dat doen wat denk jij dan
nou groetjes jasmijn en mischa xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Heerlijk!! ik heb dit recept niet uitgeprobeerd, maar ik koop heel vaak Creme Brulee in de supermarkt en ik vind het O VER HEER LIJK :) You gotta love it!