RECEPT AIOLI I

Recept voor Aioli, de beste knoflooksaus. Het werd oorspronkelijk met garnalen opgediend, maar het is verrukkelijk op bijna alles, van hamburgers tot Bouillabaisse, en een klein beetje ervan zal zelfs de flauwste groenten en soepen opvrolijken en de restjes van gisteren tot een aparte schotel van vandaag maken. U kunt natuurlijk fijngewreven knoflook toevoegen of, beter nog, knoflookpuree aan eigengemaakte omgeklopte mayonaise. Het smaakt stukken beter dan de in de handel verkrijgbare knoflookmayonaises, maar het is geen Aļoli!

Saus gerecht uit Frankrijk , geschikt voor op of bij de barbecue.

Ingredienten

  • Voor ongeveer 5 dl
  • 4-6 knoflooktenen (maar u mag
  • natuurlijk meer gebruiken)
  • een mespuntje zout
  • 3 eierdooiers
  • 5 dl olijfolie
  • citroensap naar smaak
  • een beetje water of dunne room (naar believen)

Bereiding

Snijd de knoflook fijn en stamp het met wat zout erbij nog fijner. Roer er de eierdooiers doorheen.
Voeg de olie erbij, eerst druppel voor druppel, tot het mengsel glanst en gebonden is, en daarna in een dun stroompje.
Voeg er naar smaak citroensaus aan toe. Is de saus naar uw smaak iets te veel gebonden, verdun dan met een beetje water of dunne room. 4 Om geen vel over de Aļoli te krijgen dekt u haar af met een stuk cellofaan direkt op de saus zelf.

Variaties
Voor een Amandel Skordalia voegt u toe: 1 eetlepel verse witte broodkruimels, 1 eetlepel gemalen amandelen, 1 eetlepel gesneden peterselie en een mespuntje cayenne aan ieder kommetje met Aļoli, eventueel afgemaakt met wat citroensap.

Voor Aļoli Verde voegt u aan ieder kommetje toe: een handje peterselie, twee of drie takjes dragon, even zoveel kervel en een half handje spinazie, alles tezamen in zout water gekookt tot het zacht is, en daarna afgegoten en gezeefd

Recept 61 keer bezocht en 221 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7,8 obv 10 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie De echte Spaanse ajo aceite (alioli op z'n Catalaans) bestaat zoals de vertaling al zegt, alleen uit knoflook en olie. Geen ei dus!! Het ei maakt het echter wel gemakkelijker en is ook lekker op die manier. Oorspronkelijk wordt het in een vijzel gemaakt, beetje bij beetje de (olijf)olie toevoegend. De staafmixer werkt prima als je dat ei erbij doet.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Let op! Om teleurstellingen te voorkomen, moet je de volgende dingen even onthouden:

* Alle ingrediėnten moeten op kamertemperatuur zijn!
* Het toevoegen van de olijfolie en/of zonnebloemolie moet in het begin DRUPPELTJE VOOR DRUPPELTJE. Anders mislukt het compleet. Na elk druppeltje heel, heel goed roeren. Elk druppeltje moet gebonden worden. Als je te snel gaat, gaat het mengsel schiften en kun je alles weggooien!

Een goeie aioli 'maak je niet effe' maar is een tijdrovende, uiterst precieze klus die ook nog eens ervaring vraagt...

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Gebruik niet alleen olijfolie maar neem helft zonnebloemolie en helft olijfolie en alles moet echt op kamertemperatuur zijn

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Mijn zoon van 19 kookt nooit , wilde dit graag voor zijn vrienden maken. met een beetje begeleiding "hoe een ei te scheiden ?") de eerste keer prima gelukt gewoon met de garde en eieren op kamer temperatuur rustig roeren, et voilį zalige aioli ! pracht recept , bedankt !!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Gebruik gewoon een garde dat werkt het beste bij het maken van mayonaise. Als het dan nog niet lukt kun je beter kant en klare mayonaise kopen en er knoflook bij doen.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie De ene keer lukt de aoili bij mij wel en de andere keer niet. weet niet precies wat ik verkeerd doe maar volgens mij komt het als niet alle ingredienten op kamertemparatuur zijn. Ik doe het trouwens altijd met de mixer. Ook gebruik ik een glazen kom.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb dit recept uitgeprobeerd, maar er ontstaat een raar geelachtig dun mengsel wat in de verste verte niet op aioli lijkt. Heb nog geprobeerd om het te ''''''''repareren'''''''' met mayonaisse, maar dat werkt ook niet.

Niet aan beginnen dus.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Snap er niks van. Heb alles gedaan zoals er staat 3 eierdooiers (Rauw) 5 dl olie en knoflook. Maar ik kreeg een dun vies papje. Weet iemand misschien wat ik verkeerd gedaan zou kunnen hebben.

Gr Marilou

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Zojuist de aioli in de staafmixer gemaakt volgens de juiste instructies van Hans. Ik heb zonnebloemolie gebruikt. De smaak is voortreffelijk en makkelijk te maken!!!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie En hierbij dan het filmpje: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Alioli.ogv

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Zojuist de aioli gemaakt met de staafmixer. Al vaak geprobeerd op andere manieren, maar deze was echt super! Heerlijk zitten smullen.

Bedankt.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het kan ook met de staafmixer als je de aanwijzing exact opvolgt. Bereiding;
Neem een smalle hoge mengbeker, waar de staafmixer net in past.
Pers als eerste de knoflookteentjes fijn boven de mengbeker zodat ze onder op de bodem valt.
Breek een heel ei en laat deze voorzichtig op de knoflook lopen.
Voeg voorzichtig de 250 ml olijfolie erbij, zodat de knoflook en het ei onderin blijven.
Neem de staafmixer en druk deze langzaam en voorzichtig naar de bodem.
Voeg nu het zout en citroensap toe.
Zet de staafmixer in de een na hoogste stand en houd hem stil op de bodem.Als je hoort dat het ei en de knoflook goed mengen ga je voorzichtig heen en weer over de bodem. Zodra je ziet dat het mengsel omhoog welt en langs de staafmixer het oppervlak heeft bereikt, kun je de mixer in de hoogste stand zetten en op en neer bewegen tot het een glad mengsel is. eetsmakelijk

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Gebruik je rauwe eiedooiers of gekookte?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie gebruik liever een zonnebloemolie. olijfolie heeft van nature al een iets bittere smaak... voor een mayonaise of aioli niet geschikt.
een zonnebloemolie is smaakneutraler.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie @dave: Bertolli is heel slechte kwaliteit

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Mijn aioli is erg bitter geworden, ligt dit aan de kwaliteit van de olijfolie? Gewone van de Aldi.

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie ipv verse eieren kan je natuurlijk altijd mayonaise gebruiken....dat is wat je tenslotte wat je maakt met een aioli.....

als je geconserveerde mayo ipv zelf gemaakte gebruikt...is het heel erg lang houdbaar...zekere 2 į 3 weken maar proef en ruik altijd even voor...ik kan geen garantie geven dat je koelkast continu gekoeld is op +- 7 graden en als je het er te lang buiten houd bederft het ook eerder.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie All i Oli is het Catalaans voor Look en Olie. Hoewel heel veel lekkere dingen frans zijn, moeten we dit echt wel aan de catalaanse keuken toeschrijven.


Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie @ manuel: Je kan het beste extra vergine olie gebruiken. Die van Bertolli is erg goed. En begin met 3 dl en naar gelang moet je doorgaan tot je zelf de dikte goed vind. Suc6

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie De regel zegt dat alles twee dagen gekoeld houdbaar is... Geldt ook voor deze aioli, maar je kan het beter nog dezelfde avond opmaken.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Weet iemand hoelang je zelfgemaakte ailoli kan laten staan?

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Het geheim van deze goede aļoli is langzaam roeren, Alles langzaam doen! Door mixer wordt het dun. Sucses!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Zó goed dat ik dit recept doorgezonden heb naar mijn vrienden in Spanje!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie hallo, weet je zeker dat je 5dl olie moet toevoegen?
het is bij mij een soort soep geworden (of moet het aandikken in de koelkast?), maakt het soort olie en al of niet gebruik van keukenmixer nog uit?

groet,
manuel

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie hallo,

wij maken ook al heel lang zelf aioli maar dan met het eiwit erook door dat maakt et minder vet en tog heerlijk vinden wijzelf

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie was ik nog vergeten te melden wat ik ervan vond!!!
Geweldig!!!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie hoi,
Ik ben zelf francaise en kom uit de provence waar de aioli een begrip is!!!!
De echte aioli wordt gemaakt zonder citroensap of room!!!!
De aioli is ook een provencaalse dorpsfeest waar diverse jong groenten met de aioli gegeten worden.Maar ook heel veel anderen ingredienten zoals merguez(pikante warme worst).
Een aanrader, dus!!!! Groetjes Vic

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie maar tis wel lekker ;)

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Hoi!
Ik maak heel vaak aioli, maar dan gewoon alleen met (teveel) knoflook, 1 eierdooier, wat peper en olijfolie. De knoflook goed stampen en langzaam roeren tot het dik, romig en stevig is. Het kost even tijd maar aioli is heerlijk op een stokbroodje met kipfile.

Je gaat alleen ongelovelijk uit je bakkes stinken!

Bas