RECEPT TJAP TJOY
Deze Chinese klassieker is eigenlijk in Amerika ontwikkeld door Chinese immigranten
Groente gerecht uit China voor 4 personen
Ingredienten
- Voor het vlees:
- 400 gram varkensfilet, in reepjes
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 el oestersaus
- 1 el Chinese sojasaus
- zout en peper
- 2 tl maïzena
- Voor de saus:
- 75 ml kippenbouillon
- 2 el oestersaus
- 2 el sojasaus
- 3 tl maïzena
- 1 tl sambal (optioneel)
- Verder:
- 200 gram peultjes, diagonaal gehalveerd
- 2 wortels, in dunne plakjes
- 200 gram paksoi, in reepjes
- 150 gram champignons, in schijfjes
- 1 ui, in dunne ringen
- 1 groene paprika, in dunne repen
- 100 gram taugé
- 125 gram bamboescheuten
- 125 gram waterkastanjes (optioneel)
- olie (geen olijfolie)
- peper en zout
Bereiding
Zorg dat alle gesneden groenten apart liggen. Verhit op hoog vuur een wok en voeg een halve el olie toe. Roerbak hierin de peultjes tot ze beetgaar zijn, ca. 2 minuten. Strooi er een snufje zout over en doe over in een kom. Roerbak iedere volgende groente op dezelfde manier met een halve el olie en een snufje zout (doe eventueel twee groenten tegelijkertijd in de wok), maar bak de taugé slechts 30 seconden. Begin bij de paksoi met de stronken (en voeg dan ook 1 el water toe) en voeg dan pas het bladgroen toe. Doe alle groenten in de kom.
Roer de sausingrediënten door elkaar.
Verhit de wok opnieuw op hoog vuur en bak in 1 el olie het vlees tot het net gaar is, ca. 2 minuten. Doe in de kom.
Voeg de saus toe aan de wok en kook deze even tot hij indikt. Doe het vlees-groentemengsel erbij en warm even door. Serveer onmiddelijk met rijst.