RECEPT KIP MET CITROEN EN ROZEMARIJNSAUS
Gevogelte gerecht uit Italie voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.
Ingredienten
- 750 gram kleine nieuwe aardappels
- 2 citroenen
- 50 ml olijfolie + 1 el
- 4 kipfilets, enigszins platgeslagen
- 2 teentjes gehakte knoflook
- 250 ml kippenbouillon
- 2 tl gedroogde rozemarijn
- 2 el gehakte verse peterselie
- 2 el roomboter
- 2 el bloem
- zout en peper
Bereiding
Zet de gril aan. Snijd een klein stukje van de onder- en bovenkant van de citroenen en snijd ze dan in de breedte doormidden. Leg ze dan op een stuk zilverpapier op een rooster, smeer ze in met de el olijfolie en kruid ze met zout en peper. Leg ze 10 minuten onder de gril tot ze zacht en gebruind zijn. Laat afkoelen. Knijp de citroenhelften uit boven een zeef die in een kom is gehangen. Druk ook zoveel mogelijk van de pulp door de zeef m.b.v. een rubberen spatel. Gooi de schillen weg.
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Kruid de kip met zout en peper. Verhit de 50 ml olie in een grote koekenpan en bak de kip aan beide kanten bruin, ca. 5 minuten. Haal ze uit de pan en houd warm in de oven.
Verhit opnieuw de achtergebleven olie in de pan op middelhoog vuur en voeg de aardappels toe met peper, zout en 1 tl rozemarijn. Bak ze tot ze goudbruin zijn, ca. 10 minuten. Haal ze uit de pan en leg ze bij de kip in de oven.
Roer de boter en bloem door elkaar.
Doe nu de knoflook in de pan en fruit deze 30 seconden. Voeg het citroensap en de pulp toe, de bouillon en 1 tl rozemarijn. Laat al roerend zachtjes koken en schraap daarbij alle aangekoekte deeltjes van de bodem van de pan. Wanner de saus enigszins is gereduceerd, voeg dan de peterselie en de boter met de bloem toe. Blijf roeren tot de saus indikt en maak op smaak af met peper en zout.
Giet de saus over de kip en de aardappels en serveer.