RECEPT GEGRILDE TONIJN MET BASKISCHE TOMATENSAUS
Vis gerecht uit Spanje voor 4 personen, geschikt voor op of bij de barbecue.
Ingredienten
- 1 kilo tonijnsteaks, in blokjes van 3 cm
- 12 kleine rode aardappels, schoongeschrobd
- 4 el olijfolie
- 2 el paprikapoeder
- sap van halve citroen
- zout en zwarte peper
- Voor de tomatensaus:
- 4 el olijfolie
- 100 gram gekookte hamreepjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngesnipperd
- 1 groene paprika, in kleine blokjes
- 1 tl tijm
- 1 laurierblad
- 2 blikken tomatenblokjes
- 100 ml droge sherry
- snufje suiker
- zout en zwarte peper
Bereiding
Roer in een kom de olijfolie, paprikapoeder, citroensap en zout en peper door elkaar. Laat hierin de tonijn en de aardappels 1 uur marineren.
Maak ondertussen de saus:
Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak daarin de hamreepjes 3 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet weg.
Voeg de resterende olie toe en fruit daarin de ui, knoflook, paprikablokjes, tijm en laurier. Laat de groenten met het deksel op de pan 6-7 minuten stoven. Voeg dan de tomaten, sherry en suiker toe en laat alles nog 15 minuten koken met het deksel schuin op de pan tot de saus is ingedikt. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer de hamreepjes erdoor.
Rijg de blokjes tonijn en de aardappels om en om aan spiesen en gril ze op een barbecue of in een grilpan ca. 8 minuten. Serveer ze met de warme saus.