RECEPT CATALAANS KNOFLOOKBROOD MET TOMAAT

Recept van Astrid Veltman

Tapas+Mezze gerecht uit Spanje

Ingredienten

  • 5 eetlepels aromatische olijfolie
  • 4 geplette of uitgeperste teentjes knoflook
  • 4 boterhammen van 2 cm dik van een grof rond brood, een boerenbrood of een vloerbrood
  • 1 zeer rijpe, sappige tomaat, in tweeën gesneden

Bereiding

Vermeng in een kopje de olie met de knoflook. Rooster het brood licht en strijk er met een kwastje de olie met knoflook over. Wrijf het grondig in met de gesneden tomaat en rooster het dan nog even, zodat het knapperig is.
Dien het warm op.

Recept 2 keer bezocht en 45 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7,7 obv 12 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie daar voor neem je geen gewone boterham maar een bocadillo (bagette)

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Zoals ze in Spanje zeggen "Es dilsioso"

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik vraag me af hoe je met een teentje knoflook een sneetje brood in kan smeren. Ik ga het 's proberen!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heb dit vaak gegeten op Mallorca, en inderdaad,was meestal gewoon,sneetjes stokbrood met knoflook en olijfolie bedruppeld,en dan ingesmeerd met doorgesneden tomaat...nooit geroosterd gehad hoor.Eenvoudig en LEKKER !!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Idd, geen persen en kwastjes...
Een doormidden gesneden knoflookteentje en tomaat en een flesje olijfolie is alles wat je nodig hebt.

En waarom eigenlijk roosteren?

Dikke plakken snijden van een niet-voorgesneden ambachtelijk brood; veel beter kan t niet meer worden.

Datum
Naam
Waardering 4 van 10
Reactie Marit ik ben het volkomen met je eens!!!
niks geen olie met kwastje over brood strijken!!
De enige JUISTE CATALAANSE manier is precies zoals jij het beschrijft!!

En niet te vergeten OVERHEERLIJK....

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Zaaaaalig!!!!

Ook lekker op den BBQ

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie heel lekker... maar nog beter met een fijn plakje pata negra ham erboven op! Gewoon schitterend ... gezien en geproefd in een tapasbar in Barcelona!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie nog nie gegeten maar zal zeker eens kaarmaken groetjes

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie zo simpel,maar zo smaakvol

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Echt een heel lekker broodje, om je vingers bij af te likken. Is heel lekker als je er nog wat grof zeezout opstrooit en dan met een aangepast wijntje. Salut

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik kan alleen maar beamen, dat het het inderdaad op de volgende manier gaat:
Een geroosterd sneetje brood inwrijven met een half teentje knoflook, hierna olijfolie met een kwastje instrijken, hierna met een halve vere tomaat inwrijven en dan alsnog een beetje zout erover. Uiteraard hiervan genieten met veel wijn uit een renk-karaf.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Mits goed klaargemaakt is dit een ongelooflijk lekker broodje.
Snijdt een stokbrood open, giet olijfolie op het brood, "plooi" elke helft eventjes om de olie te laten intrekken. Neem een halve tomaat en smeer die op het brood. Pers veel look over het brood en voeg eventueel nog wat basilicum toe.
Smakelijk!

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Ik ken 'm weer anders: meng sap van tomaten met (veel!) knoflook en wat olijfolie, giet/smeer dat op het geroosterde brood en beleg evt. met jamon(serrano) of kaas ... que rico !! ... ehh ... oh ja de wijn natuurlijk ;-)

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Zelf woonachtig in Catalonia kan ik zeggen dat een echte Catalaan deze zgn "pa amb tomàquet" NOOIT op DEZE manier maakt. Een knoflookpers wordt hier niet / nauwelijks gebruikt en de meeste mensen kennen het niet eens. Men maakt het als volgt:
snee brood roosteren, teentje knoflook doormidden snijden en het brood hiermee insmeren. Daarna tomaat erover wrijven en olijfolie erover gieten. Evt. grof zeezout erover.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie eigenlijk wrijven ze gewoon de geroosterde boterham achtereenvolgens in met een doorgesneden teentje look, met de tomaat, en dan gieten ze er de olijfolie over. Iets meer werk, maar zeker zo gezellig.