RECEPT CAPONATA
Dit bekende gerecht uit Zuid-Italië kan warm worden gegeten als groentebijgerecht, maar kan ook koud worden geserveerd. Het is dan eigenlijk een salade.
Groente gerecht uit Italie voor 4 personen, geschikt voor op of bij de barbecue.
Ingredienten
- 100 ml olijfolie extra vergine
- 2 grote aubergines, in blokjes van 2 cm
- 1 tl oregano
- 1 rode ui, gehakt
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 16 groene olijven zonder pit
- 2 el kappertjes
- 2 tl suiker
- 60 ml rode-wijnazijn
- 4-5 ansjovisfilets, gehakt (optioneel)
- 4 rijpe tomaten, ontveld en grofgehakt
- 2 el geroosterde pijnboompitten
- 3 el gehakte bladpeterselie
- zout en peper
Bereiding
Verhit op 2 eetlepels na alle olie in een grote koekenpan en bak de aubergineblokjes op hoog vuur bruin in ca. 5 minuten. Bestrooi ze met de oregano en wat zout.
Doe de resterende olie in een andere pan en bak daarin de ui, knoflook en bleekselderij. Doe na 3 minuten de olijven, kappertjes, suiker, rode-wijnazijn en desgewenst de ansjovis erbij en bak een paar minuten mee tot de azijn wat verdampt is. Voeg dan de tomaten toe en laat 10 minuten sudderen.
Giet het teveel aan olie van de aubergineblokjes af en doe ze bij de andere groenten. Laat nog 3 minuten sudderen en maak op smaak af met zout en peper. Voeg eventueel nog wat azijn toe of een scheutje olijfolie. Strooi de pijnboompitten en de peterselie erover en serveer warm of koud.