RECEPT BOBOTIE
Bobotie met rijst en komkommersalade
Vlees gerecht uit Zuid Afrika voor 4 personen
Ingredienten
- 1 kg gehakt (lams of rund)
- 2 uien
- 1 dikke snee witbrood
- 250ml (1kopje) melk
- 2 eieren
- 12,5ml (1el) kerriepoeder
- 18,5ml(1½ el) suiker
- 10ml (2tl) zout
- 2,5ml (½ tl) peper
- 6ml (½ el) kurkuma (koenjit)
- 25ml (2el) azijn of sap van 1 citroen
- 6 amandelen, in kwarten
- 125ml (½ kopje) rozijnen zonder pit
- 4 laurierbladeren
- 37,5 ml (3el) chutney
Bereiding
Uien schoon maken en klein snipperen. Fruiten in hete boter tot bruin. Voeg gehakt toe en braad tot rul.
Week brood in de melk en druk de melk er weer uit. Maak brood fijn.
Meng alle bestanddelen, (behalve 1 ei, ½ kopje melk, laurierbladeren en chutney) met gehakt en uimengsel.
Mengsel in ingevette ovenschotel scheppen. Rol de laurierblaadjes op (in water weken als breken) en steek die rechtop in mengsel.
Bak in matige oven 180°C (350°F) voor 45 minuten.
Klop het overige ei en melk en gooi over schotel een halfuur voordat schotel uit de oven gaat.
Serveren met (gele) rijst, komkommersalade en chutney. Voor een feestelijk tintje kunt u wat gewelde rozijnen door de rijst mengen.
Komkommersalade
1 of 2 komkommers grof raspen. Dressing maken van olie, azijn, zout, peper en beetje suiker.
Voor de avonturiers onder ons, voeg 2 zure appelen in geschilde blokjes gesneden, bij mengsel voor die in de oven gaat.
U kunt ook doperwtjes erbij serveren.
Gele rijst kan je krijgen door een theelepel kurkuma tezamen met rijst in kookwater te voegen.