RECEPT VLEES EN TOMATEN STOOFPOTJE
Tamatiebredie
Vlees gerecht uit Zuid Afrika voor 4 personen
Ingredienten
- 1 tot 1,5 kg schaap of lamsvlees (rundvlees ook geschikt)
- 1 kg tomaten
- 2 middel tot grote uien
- 4 el zonnebloemolie
- 6 peperkorrels
- 1 tl kruidnagelpoeder
- halve tl gemberpoeder
- 2 tl zout
- Peper na smaak
- 1 el boter
- 1 el bloem
- 2 tl suiker
- 4 aardappelen
Bereiding
Tomaten schillen door kokend water eroverheen te gieten en te laten liggen voor 1 á 2 minuten. Uithalen en gelijk in koude water dompelen. De schillen zijn nu makkelijk te verwijderen.
Tomaten en uien in schijven snijden.
Voeg kruidnagelpoeder en gemberpoeder bij zonnebloemolie in zware pan en verhit op middelmatig tot hoog vuur.
Zodra aroma van kruidnagelpoeder en gember vrijkomt voeg de uienschijven toe en braad bruin.
Voeg vlees bij en schenk 250 ml (1k) warm water bij.
Zet deksel op pan en laat 1 uur sudderen tot zacht. Voeg tomaten, aardappelen, peperkorrels, suiker, zout en peper bij. Laat nog 1 uur sudderen.
Verdik de saus met de bloem en gesmolten boter.
Serveren met gekookte rijst.
Als men van scherpe smaak houdt kan kerrie of kurkurma toegevoegd worden.
Bij erg taaie vlees kan een scheutje azijn toegevoegd worden aan ’t begin van de sudderperiode.