RECEPT STOOFVLEES MET BIER

Recept van www.snab.nl van Harry Tresoor.

Vlees gerecht uit Belgie voor 4 personen

Ingredienten

  • 1500 gram Sucadelappen (of elk ander touwtjesvlees)
  • 75 gram échte boter (een half pakje) + wat olie
  • 750 ml Speculator Bier (één fles) of ander donker bier
  • De standaard kruiden, maar met mate
  • 3 kruidnagelen (op 1500 gram vlees)
  • 2 laurierbladeren (op 1500 gram vlees)
  • 1 grote ui
  • 1 winterwortel
  • 1 teentje knoflook (eventueel)

Bereiding

De verhoudingen lijken het geheim te zijn: 1500 gram vlees op 750 cc speculator (verhouding 2 op 1). De échte boter en de matige kruiderij laten de speculator-smaak tot zijn recht komen. Gebruik vooral touwtjes-vlees met een vet-randje. Dit geeft een minder droog eindresultaat. Laat de hele stoofpot minimaal 2 uur stoven, 3 uur is ideaal, 4 uur is iets te lang.

Snijdt het vlees in gelijke moten c.q. hapklare brokken. Laat vooral het vet eraan zitten.

Bestrooi het vlees normaal / matig met peper en zout, liefst vers uit de molen.

We gebruiken overal matig kruiden om de smaak van de Speculator tot zijn recht te laten komen.

Zet een flinke stoofpan op (blauw-emaille of gietijzer), op de laagste pit, op matig tot laag vuur, met ruim olie.

Gooi hierin de ui, de wortel, de knoflook, de 2 laurierbladeren en de 3 kruidnagelen. Laat dit alles rustig aan de pruttel komen in ± 10 minuten.

Maak ondertussen de (échte) boter flink heet en bruin in een koekenpan en voeg een scheut olie toe om het verbranden van de boter te voorkomen. Bak het vlees in 2 á 4 minuten aan en laat het nog even doorbakken op matig vuur in 4 á 8 minuten.

Met 1500 gram vlees moet dit 2 keer herhaald worden. Gebruik bij elke “charge” de helft van de boter.

Kieper de hele inhoud van de koekenpan (vlees en vet) in de stoofpan. Maak het aanbaksel in de koekenpan los met een kopje warm water en een vork op matig vuur; dit zijn extra smaakstoffen. Kieper dit ook in de stoofpan, herhaal 2x indien nodig.

Als alles in de stoofpan zit: Voeg één héle fles Speculator toe (750 cc op 1500 gram vlees).

Laat de hele stoofpot aan de pruttel komen op laag / matig vuur. Zet het vuur laag.

Stooftijd: 2 uur minimaal, 3 uur optimaal, 4 uur maximaal.

Ik was iets vergeten, maar dat is wel héél belangrijk:
Beslist serveren met een smeuïge aardappelpuree - vanwege het kuiltje voor de zalige jus (dat is ook een aliteratie).

Gewoon uit een pakje, maar gebruik 50 á 100% melk i.p.v. water en maak het smeuïg met een flinke klont boter. Peper, zout, knoflook en nootmuskaat kan hierbij worden toegepast, maar alles met mate. Groenten naar keuze, maar rode kool met wat zure appeltjes is ideaal qua contrast met de zware jus.

Recept 35 keer bezocht en 104 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,5 obv 11 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wel zou ik dan in dit geval – als er al zoveel moeite wordt gedaan om goede smaken tot hun recht te laten komen – ook wat tijd en moeite investeren in een goede puree, vers welteverstaan. Beetje grof stampen en met melk en wat boter binden kan prima in de tijd dat de stoofpot nog opstaat.

Eventueel zou je wat salie in de boter kunnen doen en die eventjes opzetten zodat de smaak van de salie in de boter trekt, welke je daarna aan het aardappelmengsel toevoegt..

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Grappig...
Ijsbok heeft de 2e plaats gewonnen in "categorie 29 - German-Style Strong Bock" tijdens de wereldkampioenschappen in Seattle.
Zie http://www.beertown.org/events/wbc/winners_list/winners_2006.html

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie lekker hoor in deze tijd van het jaar
tip:haal het vlees voor het bakken nog even door wat bloem, het resultaat:lekker aangebraden vlees.
gr chris











Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie echt supper lekker.
echt een aanrader eten dus

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Tijdje geleden gemaakt met een flesje Geuze Lambiek en op het einde nog een plakje peperkoek erdoor verkruimeld. Erg lekker. Als bijgerecht had ik 'stoemp' gemaakt, een soort Belgische hutspot met wortel, prei en spekjes. Perfect.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Inderdaad, veel lekkerder met donkere Grimbergen.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Het is echt een goed gerecht voor stoofvlees, maar gebruik donkere Grimbergen en hij is succulent!

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Maak je puree eens af met een goede pittige mosterd.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Dit weekend (10-10-2004) het stoofvlees zelf gemaakt. Ik had geen Speculator bier maar wel een flesje IJsbok van Gert Rijs gekregen en dat was ook erg goed gelukt. Wel nog wat aangepast met wat extra knoflook, wat suiker/ketjap omdat het wat zuur was.

Gegeten met wat werd aangeraden, Aardappelpuree en rode kool. Erg lekker!

Natuurlijk nogal ruim gemaakt voor 2 personen dus de rest binnenkort bij stamppot ofzo.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Tweede korrektie op Harry zijn bericht:
Het KBG heeft nooit een eerste prijs gehaald met een bokbier; dit was een aangelegenheid van het SNAB (overigens heeft het SNAB wel terecht gewonnen met het Ezelenbok naar mijn bescheiden mening!)

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ter correctie van Harry zijn bericht:
Speculator is ontwikkeld door het SNAB en NIET het Kennmer Bier Gilde. Voor de samenwerking tussen het SNAB en het KBG zie http://bier.homelinux.com

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Dit recept heb ik (ongeveer) 6 keer uitgeprobeerd, een typisch herft/wintergerecht, waarbij je wat minder op het vet hoeft te letten. Elke stamppot is principe OK, maar een kuiltje voor de jus echt belangrijk.

Speculator is overigens een Nederlands bier-recept van het het Kennemer Biergilde; dezelfde amateurclub die in 2002 de eerste prijs won op het bokbierfestival in Amsterdam. Het wordt wel gebrouwen in een Belgische brouwerij.

Dit recept is een echte aanrader als je je ouderwets "te schompes" wilt eten.