RECEPT PASTA CARBONARA DE ECHTE

Na al het commentaar gelezen te hebben bij het andere Carbonara recept ben ik op zoek gegaan naar het 'originele' carbonara recept, zonder room dus! Eigenlijk hetzelfde recept, maar dan zonder de room.

Pasta gerecht uit Italie voor 2 personen

Ingredienten

Foto: Pasta Carbonara de Echte
  • 2 eierdooiers, geklopt
  • 150 gram pancetta (Italiaans ontbijtspek), fijngesneden
  • 4 el goede olijfolie
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 4 el fijngesneden peterselie
  • ca. 100 gr. geraspte parmezaan en/of pecorino kaas
  • vers gemalen peper en zout naar smaak
  • 250 gr. pasta

Bereiding

Kook de pasta volgens de verpakking, al dente.

Meng de eierdooiers met de kaas.

Bak de pancetta in de olijfolie met de sjalot tot geurig op laag vuur, voeg als laatste de peterselie toe. Doe dit bij de gare pasta en meng goed.

Doe als laatste het ei-kaas mengsel bij de hete pasta en roer goed door. Meteen serveren!

Recept 27 keer bezocht en 810 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7,8 obv 40 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ikzelf maak het met knoflook ipv ui, en af en toe met champignons, ook erg lekker.
Snap niet dat mensen doen alsof ze alles beter weten zoals zonder ui is het geen echte of zo. Zoals al is verteld verschilt het per streek dus er is geen echte carbonara.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb net voor het eerst een goede carbonara gemaakt!! Ik maakte tot tweemaal toe de fout om de pan aan het einde op het vuur te zetten ivm garen van het eigeel. Twee seconden te lang en je hebt beginnende omelet. Gatver!! Maar nu ik weet hoe de basis moet, ga ik op zoek naar het aller aller allerbeste recept en volgens mij is dat heel persoonlijk...

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik zelf vind het met room eidooier en pecarino kaas er doorheen toch het lekkerst.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Ik vind het helemaal mooi..

Alleen de echte enige echte ekte ekte ekte pasta carbonada is met macaroni ipv pasta.

anders is de smaak erg flauw en minder uitgesproken boeket, miss ietswat te soepel en weinig rond in het kadaster

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heerlijk recept met een teentje knoflook en zonder room!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Wat fijn! Eindelijk een recept zonder de machtige room. Dit is de carbonara zoals ik hem van mijn vader heb geleerd. Ik gebruik alleen vaak basilicum i.p.v. peterselie. Ook erg lekker!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Wat een heerlijk en eenvoudig te bereiden recept. Mijn kinderen smullen ervan.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Volgens recept en niet met Nederlandse slagroom. Geweldig van smaak. Het ei was niet goed gestold. Even opgewarmd en toen > wat een smaak sensatie. Heerlijk !!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wij vonden het lekker, alleen veel te zout, dit overheerste het gerecht. Jammer
Ik denk dat ik de volgende keer de halve hoeveelheid spek doe. Toevoegen van zout hoeft echt niet.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Dit is inderdaad pasta carbonara. thx

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wat een simpel en lekker recept. Zelfs mijn vriend die met tegenzin pasta eet zei dat ik dit recept vaker mag maken. Bedankt daarvoor :-)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik heb even een vraag: is het niet beter om het eigeel als laatste (dus na het toevoegen van de gekookte pasta) door het gerecht te roeren? Ik ben bang dat ik anders roerei met spaghetti-slierten krijg. Ik kom overigens net terug uit Italië en in de variatie van de corbonara zat wel Parmazaanse kaas. Ik vond het heerlijk!!! Niet te vergelijken met die zogenaamde carbonarasaus die je hier krijgt!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Een officieel recept voor carbonara bestaat niet.
Maar wel valt er de nodige overeenstemming te bespeuren onder Romeinen.
En carbonara komt tenslotte uit Rome.
Altijd vermakelijk om hun verontwaardigde reacties te lezen op youtube als weer een of andere trotse Amerikaan zijn versie als de enige echte probeert te slijten.

De ingredienten zijn:
Pasta van harde tarwe, bij voorbeeld spaghetti
Guanciale (wang- of kinnebakspek)
Eieren (heel of alleen de dooiers, hier verschillen de meningen over)
Pecorino Romano
Olijfolie extra vergine
Zwarte peper en zout

Geen room dus en geen knoflook.
Een beetje ui mag weer wel als je dat lekker vindt.

Zelf maak ik het met ontbijtspek.
Die kan ik aan een stukje kopen, beter dan de dungesneden pancetta die ik hier krijgen kan.
Verder soms een vleugje knoflook (hooguit een half teentje) of wat ui.
Dan Parmezaanse kaas of de goedkopere variant Grano Padano.
Smaakt altijd prima.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Ook lekker is een heel klein beetje groene pesto aan het geheel toevoegen, maar wel echt een klein beetje het moet niet gaan overheersen.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Toch grappig hoe iedereen wel "het echte recept" weet van carbonara.

Wie weet het echte recept van een bakje patat??
Is dat met ui? of met mayo? Met zout en peper? of alleen zout? Met pindasaus? of met een tomatensaus (al dan niet gekruid)? Of een combinatie van alles??
Of is dat per streek/kok/liefhebber verschillend?

Wat is echte stamppot? Is dat met wortels en uien? Of met boerenkool? Of met (rauwe) andijvie? of...?
Of is dat per streek/kok/liefhebber verschillend?

Nederlanders hebben altijd de neiging een uitheems gerecht te zien als iets statisch, een souvenir haast.
"Zo moet het!" "Nee! Zo moet het!!"....
Beetje de keerzijde van het commerciële restaurant-gebeuren... (waar (streek)gerechten gestandaardiseerd worden)

Een recept is altijd werken onder motto: Zo kán het.

Als ik nou eens patat heel anders doe en het met een bernaise serveer. Is het dan ineens geen patat meer?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Lekkere pasta en in 10 minuten op tafel; Spekjes in een pan frituren in hun eigen vet tot ze net krokant zijn, met een paar hele teentjes knoflook erbij. Pasta koken naar eigen smaak. Dan spekjes met warme olie over de afgegoten pasta (in de pan, niet op het vuur, al dan niet de knoflook verwijderen). Half ei per persoon er overheen en tijdje blijven roeren. Op bord naar smaak kaas toevoegen.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Ik snap niet waarom er telkens wordt gezegd "Pancetta - italiaanse ontbijtspek" Pancetta is gewoon italiaans voor spek... maakt niet uit wat voor spek.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het moet net zo dun zijn als ontbijtspek, maar je moet de pasta op het laatst even mee bakken, dan op het bord en dan de eidooier er door!

Nog een weetje; je moet altijd de pasta bij de saus gooien en nooit de saus bij de pasta! Ook geen pasta op het bord doen en er dan wat saus over heen gooien. Zo heeft de pasta geen smaak!

Smakelijk eten.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik snap niet waarom er telkens wordt gezegd "Pancetta - italiaanse ontbijtspek" Pancetta is gewoon italiaans voor spek... maakt niet uit wat voor spek.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Dan is er nog de (zeldzame) Russische variant, ipv spek knapperig geroosterd kippenvel.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wij doen het heel anders..... :)

Ingrediënten:
2 rode uien
2 witte uien
3 sjalotten
10 teentjes knoflook
Peterselie (veel)
Boulion blokje
Zout uit de molen
Zwarte peper uit de molen
Panchetta
Eigeel 2x
Grand pedano
Slagroom (mag niet, maar is leeekker!!)
Soms nog wat paprikapoeder, kerriepoeder en andere kruidjes)
Alles gewoon op gevoel kokkerellen.

Klinkt allemaal vrij heftig, maar is verdraaide lekker.

Cheers!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ingrediënten

per persoon 1 ei

pancetta (Italiaans ontbijtspek)

olijfolie

knoflook
vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak

pasta


Bereiding

Scheidt de dooier van het wit, dooier in eischaal houden. Klop eiwit licht op.
Snij of scheur rauwe pancetta in stukjes.
Zet geperste knoflook aan met ruime hoeveelheid olijfolie.
Kook pasta al dente.

Meng de pasta door het mengsel van de olijfolie met knoflook, eiwit en pancetta. Laat dit zonder vuur in de warme pan met deksel erop niet te lang nagaren.

Serveer op voorverwarmde borden, maal de verse peper op elke portie met in een kuiltje in het midden van elke portie de rauwe eidooier.


NB Pasta zonder olie koken, anders wordt het glad en blijfen de ingredienten er niet aan ‘hangen’. Grof gemalen zout, ieder naar eigen smaak.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ...zoals al eerder gelezen: uitjes horen absoluut niet in dit gerecht, zelfs de kaas niet! maar smaken verschillen...peterselie is een absolute must! maar dan echt op het laatste moment toevoegen.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Zojuist gemaakt van "3e rangs producten" zoals in dit forum bestempeld. Tagliatelli, vriesdroge peterselie en onbijtspek van de lidl, de parmazaan evenals de olijfolie van de ah en het eigeel van scharreleitjes van de boer.
Ik zeg: heeeeerlijk! Niets mis met deze producten voor de prijs van een reguliere maaltijd. Des te meer kan ik me voorstellen dat hetzelfde maal gemaakt van traiteurproducten een waar feestmaal kan zijn.

Toch is een maaltijd van "3e rangs producten" eveneens zeer smakelijk! Besef dat niet iedereen beschikt over een budget voor de traiteur.

Zelf heb ik een klein scheutje melk toegevoegd aan het eigeel-parmazaan mengsel en de uitjes uit het rescept gehaalt. Dit was mijn eerste try-out, die was al erg lekker; het finetunen kan beginnen!

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Wat heeft iedereen het nou steeds over Parrano en Padrano, het het Padano, Parmigiano Reggiano is de duurdere kaas uit het officiele Parma kaas gebied. En inderdaad, die supermarkt zooi is niet echt te eten, allemaal derderangs. Ik koop mijn spul tegenwoordig bij een winkel net buiten Doetinchem, een italiaanse winkel dus! En niet duur.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Prima pasta maar ik snap de titel "de echte" niet, want in een echte carbonara zitten geen uien. De rest van de ingredienten kloppen wel. Overigens is het vermelden waard dat je wel goede olijfolie nodig hebt en dus geen bocht van AH of Bertolli (AH met een ander etiket...)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Mijn stiefvader heeft het klaargemaakt, nou je wilt liever GEEN commentaar. Het was niet te eten. Ben blijk dat we altijd wel iets als salade of soep bij het hoofdgerecht eten want anders was ik nu all lang vermagert.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Thanks voor het recept!

Heb er zelf nog gekookte ( niet te lang , knapperig dus) sperziebonen (600 gr voor 4 pers) doorheen gegooid en Penne ( ah excellent ) als pasta gebruikt gebruikt. Ook heb ik magere gerookte spekreepjes ( AH ) ipv italiaanse spek gebruikt. Aan het eigeel een klein beetje melk toegevoegd en blijven kloppen tot het lichter, romiger en schuimiger wordt.

Op deze manier was het echt Niet Normaal Lekker!!


Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wat ook lekker is, wel wat verkracht maar toch lekker, voeg het volgende nog toe:

- Zwarte peper (niet te zuinig!)
- Twee versnipperde uien
- Beetje Aromad voor de iets wat flauwe smaak tegen te gaan (gele versie)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Kwam hier terecht omdat ik vergeten was of het met eigeel of eiwit moest:-) geel dus.. en hoort erbij heerlijk!
Ik maak de carbonara met bacon.. champigons zeer fijngehakt.. eerst de bacon bakken.. dan de champignons erbij bakken.. room erbij ... en twee opgeklope eierdooiers erdoorheen roeren.. goed warm maken.. en dan de spaghetti erdoor... berg parmezaan eroverheen..heerlijk!!:-)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Leo maakt 'm zonder ei BAH en Dennis met een spiegelei BAH. Leonie spant de kroon want ze wil een Carbonara Pyamaparty organiseren

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Even voor die mensen die room in een carbonara doen ieuw, er hoort geen room in carbonara.
Er staat dat je de eidooier moet kloppen, dat betekend niet twee keer doorroeren met een vork dat betekend kloppen tot hij lichter wordt van kleur en dus romig, dat maakt de carbonara romig!

Voor de mensen die lopen te zeuren dat alleen goed is met top ingredienten. Sorry ook heerlijk met de voorverpakte shit uit de supermarkt. (er zijn ook mensen onder ons die op een studenten budget leven)

Voor de originele chef van dit recept en andere mensen. Ik giet de past af terug in de pan, roer het spek en de ui erdoor, dan de kaas, zet het dan terug op half vuur en doe de eidooier erbij, hiermee voorkom je dat je 1 grote bonk rotzooi krijgt, en wordt toch je ei gaar, (salmonella)

Eetse, ik vond het verders heerlijk. Thx

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie o ja. Uitjes vind ik een doodzonde voor een carbonara

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Is zeker geen slechte basis voor een lekkere carbonara. Toch zou ik (voor 2 pers.) 2 eetlepels kookroom - best van blue band - toevoegen. Dit geeft een heerlijke romige smaak aan de anders ietwat flauwe carbonara. Vanuit daar kun je toevoegen wat je wilt!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie hmm gisteren een overheerlijke variant gegeten. Mijn Italiaanse vriendje had gekookt.
Hij voegde ook een beetje melk aan de eieren en kaas toe.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie helemaal gewedig iedere italiaan maakt het anders
het ligt er aan uit welke streek je komt
gr maria philippi

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie nog bezig met de zaak maken, maar zelf gooi ik er er altijd zalm ipv spek doorheen en ook een paprikaatje. misschien geen originele carbonara, maar toch lekker.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Pasta Carbonara heeft niet een zeer rijke geschiedenis.
er is nogal discussie over de oorsprong en de naam.
Zo zou de naam zijn afgeleid van het Italiaanse woord voor houtskool (vanwege de mijnwerkers, danwel vanwege het houtskoolvuur waarop het bereid zou worden), het zou gekleurd worden met inktvisinkt waardoor het een carbon-kleur krijgt of het zou vernoemd zijn naar een geheim genoodschap de Carbonari.

Het recept is waarschijnlijk ontstaan in de 2e wereldoorlog, toen de Italianen van de Amerikanen veel eieren en bacon kregen als rantsoen.
De basis bestaat inderdaad uit Pasta, pancetta (of traditioneler: guancinale), eidooiers, gemalen parmasan of pecorino en zwarte peper.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb het ook niet over het vlees, maar ik heb van mijn italiaanse familie geleerd dat in een echte orginele pasta lalla carbonara alleen eieren,spek,parmezaanse kaas en pasta zit.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Yannick, Carobonara betekent: "op de wijze van de houtskoolmaaktser" (carbon=houtskool) en de naam heeft niets met vlees (carne) te maken.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Pasta carbonara is toch alleen pancetta, pasta , eieren en parmezaansche kaas?

Het is volgendsmij ook de bedoeling dat je de eieren gewoon rauw door de hete pasta roerd.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik moet zeggen dat ik een beetje heb vals gespeeld d.m.v. 3 complete eieren te gebruiken en het dubbel zoveel spek te gebruiken (het is immers wel Pasta 'Carbonara' ofterwijl, pasta met vlees).

Dit pakte erg goed uit. Ik ben wel meer van het experimenteren maar dit was errug lekker. Wel ook 300 gram +- Pasta gebuikt, maar alles hechtte zich er goed aan. Misschien ietwat minder pasta, maar het was in ieder geval geheel geslaagd! :)

ik ga het zo weer maken, ben benieuwd...

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie room en uien zijn een "doodzonde" in een pasta carbonara.
Die uien komen uit noord europa, Zonde.
Zelfs de peterselie is discutabel. Gebruik geen zout, pancetta of biologische ontbijtspek (AH heeft het) is zout genoeg. Kies/maak een pasta die ribbels heeft. In noord Italie heeft dat de voorkeur omdat het ei eraan blijft hangen. Penne is er geschikt voor. Nooit olijfolie toevoegen aan het kookwater dat is een hollands trucje dat de pasta glad maakt wat je juist niet wil. Wordt in Italie ook niet gedaan. Kies biologische eiren en hou de eierdooiers op kamertemperatuur. Niet te veel opkloppen (met vork, niet met garde).

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Heel lekker maar wel erg zout!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hoi Eric

Je schrijft geen Pardano,en nootmuskaat kun je gebruiken, (ik zou vermoord worden). Ik neem aan dat je parrano bedoeld. Die is juist wat pikant en nootachtig en daardoor heb je geen nootmuskaat nodig.
Maar geef je verder groot gelijk, nooit room en ingredienten van topkwaliteit.

Proost
Joost

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het gerecht oogt en is zo simpel en geeft daardoor aanleiding om het recept op te leuken met allerlei ingredienten die toevallig voor handen zijn.
Het allerbelangrijkste is de topkwaliteit van ALLE ingredienten. Echt gerookt spek en dus niet die verpakte vieze rotzooi uit de supermarkt. Een beetje Italiaan maakt een gerecht van ui of een gerecht van of met knoflook. Aparte gangen dus en nooit samen in 1 gerecht. Eigeel EN room? Idem dito. Geen room dus in de Pasta Carbonara. Geen Pardano maar Reggiano Parmezaan. Hemels verschil.Nootmuskaat kan ook heel goed. Nouja. Zolang er in Nederland pizza's met ananas en/of shoarma verslonden worden,hebben we nog een lange gang te gaan.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Prima recept. Kan het niet laten om toch even een kleine toevoeging te plaatsen omdat er duidelijke "de echte" staat.
In de streek waar ik vandaan kom maken ze hem op een paar details ook zo.

Bebruik voor de pancetta geen blokjes maar dunne (halve) plakjes. Bak ze pas als de charlotjes bruin zijn en blus af met een scheut witte wijn.
Wij gebruiken parrano kaas. Die is wat pikant en nootachtig.
En Natuurlijk... Knoflook !! Een teentje in zeer dunne plakjes. De knoflook moet smelten in de olie. Ik gebruik er altijd een wegwerpscheermesje voor.

Zo is het voor mij De Echte !!

Smakelijk

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Heerlijk! Altijd een fan geweest van deze pasta. Voorheen heb ik het gerecht ook wel eens met room gemaakt...Het is echt zoveel lekkerder zonder room! Dit recept staat in mijn favorieten!
Of het nou de echte is of niet, voor mij is dit wel het lekkerste recept van carbonara die ik tot nu toe heb gevonden!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik maak hem altijd met champignons

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het blijft persoonlijk. Ui of knoflook of beiden but keep it simple! Het belangrijkste is voorverwarmde borden!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ook heel erg lekker met gewone spekjes, knoflook een uitje en edammerkaas (voor de kleinere beurs)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Super lekker, nog een teentje knoflook + wat room. Echt een aanrader!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie prima, zo maakt mijn italiaanse schoondochter het ook

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Yes! Gelukt, na het lezen van alle commentaren. Spekjes gebakken met een uitgeperst teentje knoflook, pasta gekookt en beetje laten afkoelen (in die tijd even wijntje ingeschonken) en toen het ei en daarna pas de kaas er doorheen geroerd en een beetje kookvocht, dat ik had opgevangen. Op het bordje, dan verse peper en... smullen maar!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Gebruik gewoon verse spullen, en besteed er zorg aan!!! dan is het altijd goed!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Geute Schnuuts!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik kan de hele dag wel pasta carbonara eten heerlijk gewoon

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie gebruik guanciale di maiale ipv panceta en gebruik olio extra vergine d'oliva

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Heerlijk! Carbonara is altijd een van mijn favorieten geweest. Ik wist dus niet dat je hem oorspronkelijk zonder room moest bereiden. Zonder is veel lekkerder en veel minder zwaar op de maag...
Ik heb zelf de peterselie weggelaten uit de pasta, en inderdaad het ei niet met de kaas vermengd(tips uit de commentaren op dit recept), maar de kaas als allerlaatste toegevoegd met een beetje achtergehouden kookvocht. Geen extra zout want ik vond de kaas alleen al zout genoeg en als laatste royaal versgemalen zwarte peper erover.Lekker zitten smullen! Oude recept ingeruild voor dit recept!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie maak Hollandaisesaus ZONDER boter, eerst het spek en dan de kaas door de pasta, als de kaas gesmolten is, de saus erdoor

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Na alle commentaar gelezen te hebben, wil ik één ding laten weten. Ik woon in Italië en heb een eigen Italiaans restaurant in Zuid-Afrika gehad. Daar werd gesmuld van mijn Carbonara met knoflook, zonder ui en met een geraspt worteltje. Ik weet dat in Toscane waar mijn moeder woont Spaghetti Carbonara wordt gemaakt ZONDER ui en MET die geraspte wortel. Hier, in de Abruzzo, waar ik woon, wordt de Carbonara gemaakt ZONDER knoflook en MET ui. De lekkerste Carbonara? Dat is toch heel persoonlijk. De lekkerste voor mij is met knoflook, zonder ui, met geraspte wortel, met peperoncino en room toevoegen aan het ei-/kaas-/pepermengsel en ja... verse peper uit de molen op het laatst toevoegen over je hele bord. SMULLEN MAAR!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Of het nou de echte is of niet, zoals ik 'm maak issie heerlijk.
Met katenspek, veeeeel knoflook, dwz stuk of 5 tenen, dit ff zachtjes bakken in olijfolie, beetje zure room erbij en een heel bos peterselie + heel bos selderij kleingesneden erdoor roeren, eventueel nog een ei erdoor, mmmmmm
En de spagetti serveer ik apart....
smullen maar!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie origineel of niet ik maak hem heel anders en toch heel erg lekker:

Pasta al dente koken ondertussen spekreepjes of pancetta bakken met heel veel tenen knoflook en 2 tot 3 chilipepers (jawel extra boost) allebei heel fijn gesneden. Daarnaast ook een eiermengsel maken van een ei per persoon (gewoon hele eieren, maakt niets uit) met een paar el slagroom (ja het hoort niet maar is nou eenmaal lekker). Dan heel veel parmezaanse kaas raspen (echt veel!) en wat bladpeterselie fijnsnijden (liever geen krulpeterselie). Dit NIET bij het eiermengsel doen.

Nu door de pasta goede olijfolie het spekmengsel en het eiermengsel mengen. Dan een klein beetje peterselie erbij en opdienen. Op de borden de pasta helemaal bedekken met parmezaan en een klein beetje peterselie. Wat olijfolie erop en af.

Deze studentencarbonara is weliswaar heel anders maar echt superlekker en niet moeilijk.
Hoeveelheden maakt niet zoveel uit zolang er maar op elk bord genoeg spek is. Wel zijn 1,5 - tot 2 teentjes knoflook p.p. en een 0,5 chilipeper pp toch wel vereist. De rest moet gewoon veel en naar smaak!

laterz!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie verse peper en zout naar smaak,is niet helemaal juist ,zout natuurlijk wel ,maar carbonara,komt van carbon ,dus zwart,jullie begrijpen het al............
dus op het laatst met de carbon IS DUS VERSE ZWARTE PEPER UIT DE MOLEN OVER HET BORD HEEN MALEN
eet smakelijk

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Carbonara con cipole????????? Fa scifo. Dai mi la carbonara comme ci fai in Italia

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie No lo so dove voi aveta imparato cucinare cosi ma, questa carabonara fa propio scifo.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie wie van jullie heeft al eens een échte carbonara gegeten?
een échte carbonara is ongeveer zoals jullie die maken, zonder room wel met ui en spek, eidooiers én het belangrijkste, de reden waarom zoveel mensen er room in doen, opgeklopt eiwit!!!! daardoor is de carbonara smeuig en dachten zoveel copy-cats dat er room in zat.

enjoy!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie we hebben het opnieuw geprobeerd! heerlijk! nu lukte het wel, het is echt de échte!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik kan het ook 14 jaar

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie 1 van mijn lievelingsgerechten, maar wat me opvalt is dat iedereen er altijd zo'n opgave van maakt, terwijl dit zowat het simpelste gerecht is dat het kleinste kind kan maken.
Hoe het hier opgeschreven staat is het min of meer wel goed. Ik ben al blij dat steeds minder mensen de fout maken room toe te voegen.
Ik wil absoluut geen betweter lijken, maar hier geef ik jullie (het is gewoon echt zo) het smakelijkste, simpelste recept voor een echte carbonara :
voor 4 personen

doe wat olijfolie in een pan, laat zachtjes opwarmen en voeg 3 teentjes gepelde knoflook toe.
Laat de knoflook 1 minuut sudderen en verbrijzel hem met een vork, haal hem eruit voor hij bruin wordt.
Voeg de spekblokjes (of pancetta) toe en laat zachtjes sudderen.
Je neemt zo'n stuk of 8 eieren, giet het eiwit weg, en doet alleen het eigeel in een kom en klop het goed.
Dan doe je er 8 soeplepels parmezaanse kaas bij, peper(veel!), zout en nootmuscaat. Goed mengen, uiterst belangrijk.
Je gebruikt gewone spaghetti (geen andere pastasoort) en kookt hem al dente. Hou een soeplepel kookvocht bij.
Spaghetti afgieten, bij de spekblokjes doen, goed mengen.
Ten laatste het ei-kaasmengsel toevoegen en goed mengen, met de lepel kookvocht erbij.
Indien gewenst peterselie bijdoen.

Je kunt zeggen wat je wil, maar door alleen het eigeel te gebruiken wordt de saus gewoon veel lekkerder, en veel minder papperig. Vanzelfsprekend gebruik je daarom ook veel meer eieren.
Probeer het maar eens zoals hierboven staat en ik garandeer je dat je niet teleurgesteld zult worden.



Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Wanneer de eidooiers boven de 70 graden celcius komen, gaan de eiren stollen, hou hier rekening mee.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Heb t zojuist zo gemaakt, maar niet helemaal gelukt.

Pasta gekookt, afgegoten met wat kookvocht overhoudend, heel flinke scheut olijfolie erbij.

Daarnaast de spek en ui in de pan, eveneens olijfolie erbij.

Pasta bij de spek en ui gedaan.

Naar mij idee genoeg olie om de pasta niet te laten kleven, maar nadat ik de 2 eidooiers erbij deed onder flink roeren ging het al snel klonteren!

Pasta te heet? nog te weinig olijfolie? Na het mengen van de zeer fijn geraspte parmezaan werd het al helemaal aan elkaar geplakt, weinig sprake van enigszins een saus..:(

Tips?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Zo hoord het gemaakt te worden, echter houd de temp. van je pasta in de gaten, die is bepalend voor het wel/niet slagen van het recept. De pasta moet niet te heet zijn, weest niet te bang om de temp. naar benden te laten gaan. Het gaat beter als je eerst het ei erdoor doet en dan de kaas. Zorg dat er geen "brokjes"in de kaas zit.

Smakelijk.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie goh, gelukkig, de enige echte...
ik ga er champignons door doen (shocking!)
maar ik zal er geen ui en geen garlic in stoppen.
bedankt voor jullie wijze raad.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Met alle tips van andere reacties op dit gerecht was het heeeeerlijk! Zelf maakte ik het ook met room maar merkte dat het niet smaakte zoals bij de Italiaan.
Ik ben erg blij dat ik nu het juiste recept heb!
Bedank hiervoor!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Prima gerecht, maar is het nu met of zonder knoflook?

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Yep, de kaas en het ei niet van te voren mengen, gewoon beide apart door de warme pasta roeren.

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie Helaas, deze verie is net zo slecht als die andere!!!! Nooit een ui gebruiken!!!!! En altijd kookvocht van de pasta gebruiken, dat maakt het gerecht!!!!!!!!!!!!

Datum
Naam
Waardering 4 van 10
Reactie Wij vonden het niet zo errug lekker. Maar ja, smaken verschillen gelukkig!

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Bijna goed! Je maakt in ieder geval niet de klassieke fout room toe te voegen. Maar in het echte originele recept wordt geen ui en peterselie gebruikt. Peterselie is misschien leuk als kleurelement, maar ui doet afbreuk aan de echte Carbonara smaak.

Ook is je bereidingsvolgorde niet helemaal goed. Het ei/kaas mengsel gaat niet bij de pasta, maar andersom. In de Italiaanse keuken gaat altijd de pasta bij de saus, en niet zoals gebruikelijk in Nederland, een klodder saus op een berg pasta.

Als laatste is het ook goed om iets te vertellen over de temeratuur van de pasta. Het principe van een Carbonara is dat de eierdooiers gegaard worden door de hitte van de pasta, maar zo dat het ei niet stolt. Zo ontstaat een satijn-achtige saus. De pasta moet daarom warm genoeg zijn om het ei gaar te maken maar niet te heet, want dan stolt het ei.

Ik doe het zo:
Ik bak de pancetta zachtjes en net voordat het knapperig wordt draai ik het vuur uit. Ik kook de pasta tot het punt dat de kern nog net niet gaar is. Dan doe ik het (zonder afgieten) in de pan bij de pancetta en laat het een minuutje rusten. Daarna giet ik het bij het ei/kaas mengsel. Klaar!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heel goed. Wij eten het ietsje anders, Wij doen er ook het eiwit doorheen, en de kaas naderhand pas op het bord, maar dis natuurlijk ook per smaak verschillend. Wij worden er gek van dat ze in de meeste recepten room er bij doen! Mijn man is Italiaans dus dan begrijp je wel wat hij daar van vindt! Het moet allemaal vers, eigengemaakt, en van moeders recept natuurlijk.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Prima gerecht.

By the way, guy from abroad: a 'sjalotje' is not the mini-version of a garlic, but it's a specially breeded small type of onion. So the other writer was right about the dish not containing any garlic.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie O yeah 1 thing. A sjalotje is a mini version of a knoflook so who said a carbonara without knoflook?

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Say hello to my very good Carbonara

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heel enthousiast over het recept, enkel zoals de anderen zeggen, het ei en de kaas beter niet samenvoegen. Misschien ook net iets minder peterselie, hangt van eigen smaak af natuurlijk. Maar in ieder geval lekker!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Dit was echt smullen

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Always a favorite ... Carbonara or the dish that clogs the arteries like cement ;-)

Health freaks: stay away from this!

Datum
Naam
Waardering 4 van 10
Reactie 'tuurlijk, carbonara zonder knoflook...

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie mmmmmmmmm..en zo makkelijk :))
Dank u kok!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Yep, de kaas dus niet mengen met het ei, apart van elkaar er doorheen doen.

Nog een tip, een deel van het spek apart houden, dus niet meebakken en pas helemaal op het einde er door doen. Geeft toch weer meer smaak!

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie er hoort eigenlijk nog fijn gesneden ham door en de eier dooier zet je in de schelp op de pasta (warm) en dan er door heen roeren

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Lekker, snel klaar, en inderdaad zoals het hoort: zonder room.
Tip voor Fred: eerst de parmezaanse kaas er door en dan pas de eidooier.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Was lekker en simpel. Enig nadeeltje was dat de eierdooier met kaas zich ontwikkelde tot een harde klont.