RECEPT VOLKORENBROOD, VEGETARISCH, VEGANISTISCH EN VEDISCH

Vegetarische gerecht uit Nederland

Ingredienten

  • VOLKOREN BROOD vegetarisch, veganistisch en vedisch
  • Ik koop mijn biologische volkorenmeel per 10 kg bij de natuurwinkel of bij de molen, dat is veel goedkoper dan per zak van 1 kg. Dit brood vult wel meer dan supermarktbrood. Twee sneden supermarktbrood tegenover één snee volkoren biobrood.
  • 400 gram volkorenmeel
  • 100 gram sojameel, maïsmeel of bloem uit de natuurvoedingswinkel
  • 2 theelepels zeezout
  • half zakje gedroogde gist
  • 2 bekers lauw water

Bereiding

kom
een klein bakblik
een beetje olie voor het bakblik en wat bloem

Doe de meel in een kom. Voeg zout en gist en het water toe. Dan flink kneden totdat je een stevig deeg hebt gekregen. Is het iets te nat, doe er dan nog wat meel bij. Is het te droog dan doe je er nog wat water bij. Leg een natte doek over de kom en laat het deeg een uur op een warme plek rijzen. Het kleine bakblik klaar zetten dat is ingevet en van een bloem laagje is voorzien. Na dat uur weer flink doorkneden en de deegbal in het blik leggen. Je handen wat nat maken en de deegbal over het blik verdelen zodat een mooie egale bovenkant ontstaat. Plaats het bakblik in de oven en laat het een half uur staan. Daarna zet je de stand op 200 graden en bak je het brood in 40 min af.
Er zijn ook broodkneedmachines in de handel die je helpen met het kneden van brood. De machines zijn behoorlijk prijzig maar als je reuma hebt is het wel een uitkomst.

baktip: probeer zo veel mogelijk in het weekend te bakken als je een dag en nachtmeter hebt. Het scheelt enorm in de elektrakosten. Een goede elektrische oven gebruikt 600 watt voor het bakken van 2 broden, als je die tegelijk bakt.

Recept 37 keer bezocht en 2 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Bezoekers hebben hier nog geen recensie opgegeven. Voer nu uw reactie in!