RECEPT SAUCIJZEN IN BESLAG MET UIENJUS
Dit is een Engels nationaal gerecht dat aldaar 'Toad-in-a-hole' (pad in een hol) wordt genoemd. Het beslag wordt ook vaak zonder de saucijzen gebakken en heet dan Yorkshire Pudding.
Vlees gerecht uit Groot Britannie voor 4 personen
Ingredienten
- Voor saucijzen en beslag:
- 4 saucijzen
- 2 el margarine of slaolie
- 2 el slaolie
- 100 gram bloem
- 2 dl melk
- 1 ei
- zout en peper
- Voor de uienjus:
- 2 grote uien
- 1 el bloem
- 1/2 liter runderbouillon
- 1 tl mosterdpoeder of 2 tl mosterd
- 2 tl tomatenpuree
- scheut Worcestersaus
- zout en peper
Bereiding
Zeef de bloem in een kom en maak een holletje in het midden. Breek daar het ei in en klop er met een staafmixer of garde geleidelijk de bloem doorheen. Doe er een snufje zout en wat peper bij, giet er de melk bij en klop die er ook door. Het moet een glad beslag worden met de dikte van slagroom. Zet het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Smelt de margarine in een grote koekenpan en bak daarin de saucijzen tot ze rondom bruin zijn en net gaar, ca. 10 minuten. Haal ze uit de pan.
Verdeel 2 el olie over de bodem van een rechthoekige, lage ovenschaal waar de saucijzen makkelijk inpassen en zet die 10-15 minuten in de hete oven. Als de olie zo heet is geworden dat hij bijna rookt, leg dan snel de saucijzen erin en giet er onmiddelijk het nogmaals doorgeroerde beslag over. Zet terug in de oven en laat 30-40 minuten bakken. Zet de laatste 10 minuten de oven wat lager, zodat het beslag niet verbrandt.
Maak ondertussen de jus:
Snijd de uien in dunne ringen en fruit deze in het braadvet van de saucijzen. Doe er na 5 minuten de bloem bij en fruit deze even mee. Voeg dan de bouillon, het mosterdpoeder, de tomatenpuree, de Worcestersaus en zout en peper toe. Laat zachtjes sudderen tot er een dikke jus is ontstaan.
Haal de schaal uit de oven. De saucijzen moeten nu totaal bedekt zijn met het flink gerezen beslag dat goudbruin moet zien en knapperig moet aanvoelen. Snijd het in 4 porties met in iedere portie één saucijs en giet er de uienjus over. Lekker met aardappelpuree en doperwten.