RECEPT ORAK ARIK

Recept van Lonnys site

Groente gerecht uit Indonesie

Ingredienten

  • 200 g spitskool
  • 5 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode lomboks
  • 3 eetl. plantaardige olie
  • 150 g gepelde garnalen
  • 3 daun salam
  • zout
  • 2 eieren

Bereiding

Snijd de spitskool in reepjes. Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Verwijder het steeltje en de zaadjes van de lomboks en snijd het vruchtvlees fijn.

Verhit de olie in een wajan, smoor hierin de sjalotjes en de knoflook ongeveer 1 minuut. Voeg de garnalen, de daun salam en zout naar smaak toe. Roerbak tot de garnalen zijn verkleurd. Doe de spitskool en de lomboks erbij en roerbak ongeveer 5 minuten.

Klop de eieren los en roer ze door het mengsel in de wajan. Laat ze net stollen en schep het roerei direct uit de pan.

Ik vind het lekkerder om het ei wat droger te bakken en geen garnalen te gebruiken.

Recept 20 keer bezocht en 13 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7,9 obv 7 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ja ook ik had dit recept al van mn Javaans Chinese oma geleerd... Super makkelijk en je kan er rustig op los fantaseren. Mijn basis orak arik is, kip file klein snijden met een paar uien bakken, gemalen zwarte peper en zout,naar smaak knoflook,hoeft niet perse met dit gerecht, Chinese kool klein snijden en er doorheen scheppen, rode lombok, 3 eieren die ik altijd van te voren in een pannetje roerbak..nou dat is de basis...je kan er nog krokante gefruite uitjes over doen, garnaaltjes er door is lekker,en/of wat verse tauge ,het kan allemaal met dit gerecht..prima gerecht als je onverwacht veel (mee) eters op visite krijgt,je kan in korte tijd een hele wadjan vol klaarmaken flinke bak witte rijst erbij, kroeppoek ,sate saus,Atjar. Ik ben meestal met een half uurtje de keuken alweer uit.. Super gerecht..

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie uhm ik heb het vanavond gegeten maar heel andrs klaar gemaakt dan het recept van mijn oma en die komt er vandaan
Het is dan ckr op meer manieren te bereiden

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie 'k Wil het graag maken vanavond, maar voor hoeveel personen is dit recept? Ik zag het nergens..... Weet iemand dat?
Vast bedankt.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie een heerlijk gerecht dat snel klaar is en licht verteerbaar.

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Ik vind dit wel een hele sobere versie van Orak Arik. Ik maak het wel eens met toevoeging van sperziebonen, trassie, kokosmelk en ventueel nog wat gemalen pinda's erover gestrooid.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Mijn Moeder gebruikte vaak zoute haring in plaats van garnalen, heel erg lekker.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ok, heb het gemaakt en het was erg lekker met EEN ei en GEEN daun salam. Heb er wat Thai Fish Sauce in gespritzt. Yum!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Daun Djeruk is het blad van een 'citroen' struikje, geeft dus een citroen achtige smaak, beetje te vergelijken met citroengras/sereh.

En Daun Salam is een soort indonesische laurier. Beiden zijn te krijgen bij de toko in het vriesvak.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Geen waardering, heb het nog niet gekookt, maar het lijkt erg lekker.

Echter, voor ons die nogal roestig zijn in het maleis: mag er misschien een vertalinkje bij voor DAUN SALAM??

Mijn man zegt dat het kippenhersentjes zijn, maar ik heb er een hard hoofd in.... ;-).

Je site wordt alsmaar beter, en bedankt voor alle regelmatige updates!!