RECEPT CREPES
Als je 's avonds door de smalle straatjes in het centrum van Rarijs loopt zie je in vrijwel elke straat een eettentje waar je crepês kunt kopen. Terwijl je op je beurt staat te wachten loop je de hele lijst met lekkere mogelijkheden langs en verlekkert geef je wat later je bestelling door.
Vegetarische gerecht uit Frankrijk voor 6 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.
Ingredienten
- CREPES vegetarisch
- 250 gram bloem
- 3 eieren
- 2 eetlepels suiker
- sap van een mandarijn of kleine sinaasappel
- ½ liter melk
- boter om te bakken
Bereiding
sauslepel
Maak een dun beslag van alle ingrediënten. Laat een half uur rusten.
Doe wat boter in de pan en laat een sauslepel beslag in de pan lopen. Probeer het beslag zo veel mogelijk uit te laten lopen zodat je een heel dunne crêpes hebt of gebruik een houten schuimspaan met platte kant om het beslag uit te laten lopen. Zet het gas niet te hoog want de crêpes moet zachtjes garen. Draai om zodat de andere kant ook licht kan kleuren. Leg de crêpes op een bordje en doe er suiker of jam of wat je maar wilt op en vouw hem in vieren.
Crêpes au sucre is het populairst.
Crêpes die geschikt zijn voor een veganistisch en vedisch recept maak je met 150 gram bloem en 100 gram boekweitmeel. Geen eieren. Voor de rest volg je het recept. Voor veganisten gebruik je in plaats van melk sojamelk en de boter wordt vervangen door planten margarine.
Oorspronkelijk komen de grêpes uit Bretagne en werden gemaakt van boekweit. Ze dienden als vervanging voor brood en vormden met dikke melk en aardappelen het basisvoedsel.
Een erg lekkere combinatie is het volgende: crepês met:
1 ananas, 1 mooie grote rijpe mango, sap van 1 sinaasappel, 3 bananen en 1 appel.
Snijd ananas, mango, appel en bananen in stukjes. Overgiet met het sinaasappelsap en leg een deel op een crepês. Doe er tot slot een lekkere klodder slagroom op en vouw de crepês dicht en serveer zo.
Voor een veganist gebruik je in plaats van slagroom, sojaroom om de lekkernij te versieren.
Sojaroom maak je zo, 125 ml. sojaroom cuisine, 2 theelepels suiker,
scheutje dipsap [exotische mix] en 1 theelepel johannesbroodpitmeel om de slagroom stevigheid te geven. Klop het geheel met een handmixer en laat een tijdje in de koeling staan om te settelen.