RECEPT OSSEHAAS MET MOSTERD PORTSAUS EN RODE UI CONFIT
"Eens een gerecht met portsaus..... Ik ben de laatste tijd volop bezig met experimenteren en sausjes."
Vlees gerecht uit Amerika voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.
Ingredienten
- Voor het vlees
- 2 el olijfolie
- 4 Ossehaasjes (van 3-4 cm dik)
- 0,7 dl port
- 1,4 dl rode wijn
- 2 dl runderbouillon
- 1 1/2 tl dijon mosterd
- Een roux van boter en bloem (1 el boter, 1 el bloem)
- Voor de confit
- 1 el gehakte knoflook
- 4 sjalotjes gehakt
- 1/2 tl tijm
- 2 1/2 kopje rode ui, dun gesneden
- 1 el olijfolie
- 1 tl suiker
- 1 dl rode wijn
- 0,5 dl port
- 1 el balsamicoazijn
- 3 el gehakte peterselie
Bereiding
In het overgebleven vet de sjalot bakken, tot het zachter wordt. Voeg dan de port toe met de wijn en kook dit mengsel in tot er nog 1/3 over is. Voeg de bouillon toe en kook dat voor de helft in en zeef dit mengsel. Roer de mosterd er door en breng het weer aan de kook, voeg dan de roux er door, beetje bij beetje tot de gewenste dikte en laat het nog een paar minuutjes sudderen.
De ossehaas in plakjes snijden en serveren met de confit en de saus.
Het maken van de confit.
Bak de knofook en sjalot met de tijm en wat zout en peper tot de sjalot zacht wordt. Voeg dan de ui toe en bak dit 5 tot 10 minuten of tot de ui erg zacht is. Voeg de port, wijn, suiker en azijn toe en laat dit ca. 5-10 minuten pruttelen, tot het meeste vocht is opgelost. Roer de peterselie er door en breng op smaak met peper en zout, nog eventjes door verwarmen en dan serveren.