RECEPT VOL AU VENT
Lekker in zo'n ouderwets eetbaar bakje met kippenvlees en kalfsgehakt. Ook lekker met frietjes!
Gevogelte gerecht uit Belgie voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.
Ingredienten
- Voor de kip:
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 stengel prei
- 1 soepkip
- 2 laurierblad
- 1,5 l water
- Voor de gehaktballetjes:
- 300 gr kalfsgehakt of (gevogelte)
- 1 eetlepel paneermeel of verse broodkruim
- Zout en peper
- Selderijzout (optioneel)
- 250 gr champignons
- Voor de saus:
- 100 gr boter of margarine
- 100 gr bloem
- 1 l kippenbouillon
- 150 ml room
- 2 eetlepels madeira of sherry
- Sap van een 1/2 citroen
- Vidékoekjes
- Peterselie of tuinkers
Bereiding
- Haal het wit vlees van de gebeente en hou de bouillon bij.
- Meng het gehakt met de paneermeel, het ei en de peper en zout.
- Maak kleine balletjes van het gemengd gehakt.
- Wrijf de champignons schoon en bak ze gaar in een weinig vetstof met een beetje knoflook.
- Kruid ze met peper en zout.
- Smelt de vetstof met de bloem en maak een roux.
- Giet er al roerend de koude kippenbouillon en de room op totdat die ingedikt is.
- Doe er de balletjes bij, het kippenwit en de champignons. Roer er de Madeira of sherry onder, samen met het citroensap.
- Zet het vuur af, een deksel op de pot en maak intussen de vidékoekjes warm in de oven of micro.
- Serveer in een klassiek vidékoekje en versier met een beetje tuinkers.
Prima recept voor tahoe met petihbonen. De geur klopt. Santenblok werkt ook maar dan moet je even raspen en wat melk ter verdunning gebruiken. Als je er een paar gebakken garnalen aan toevoegt wordt.......