RECEPT VOL AU VENT
Lekker in zo'n ouderwets eetbaar bakje met kippenvlees en kalfsgehakt. Ook lekker met frietjes!
Gevogelte gerecht uit Belgie voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.
Ingredienten
- Voor de kip:
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 stengel prei
- 1 soepkip
- 2 laurierblad
- 1,5 l water
- Voor de gehaktballetjes:
- 300 gr kalfsgehakt of (gevogelte)
- 1 eetlepel paneermeel of verse broodkruim
- Zout en peper
- Selderijzout (optioneel)
- 250 gr champignons
- Voor de saus:
- 100 gr boter of margarine
- 100 gr bloem
- 1 l kippenbouillon
- 150 ml room
- 2 eetlepels madeira of sherry
- Sap van een 1/2 citroen
- Vidékoekjes
- Peterselie of tuinkers
Bereiding
- Haal het wit vlees van de gebeente en hou de bouillon bij.
- Meng het gehakt met de paneermeel, het ei en de peper en zout.
- Maak kleine balletjes van het gemengd gehakt.
- Wrijf de champignons schoon en bak ze gaar in een weinig vetstof met een beetje knoflook.
- Kruid ze met peper en zout.
- Smelt de vetstof met de bloem en maak een roux.
- Giet er al roerend de koude kippenbouillon en de room op totdat die ingedikt is.
- Doe er de balletjes bij, het kippenwit en de champignons. Roer er de Madeira of sherry onder, samen met het citroensap.
- Zet het vuur af, een deksel op de pot en maak intussen de vidékoekjes warm in de oven of micro.
- Serveer in een klassiek vidékoekje en versier met een beetje tuinkers.