RECEPT VANILLE CREME BRULEE MET FRAMBOZEN

Zoete gerecht uit Amerika voor 6 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

  • 6 el frambozenjame
  • 2 schaaltjes verse frambozen
  • 6 eierdooiers (van zo vers mogelijk eieren)
  • 6 el suiker
  • 1 vanille "stengel"
  • 3 dl slagroom
  • 12 tl bruine suiker

Bereiding

Verhit de oven voor op 175 C. Leg 1 el jam in een souffle bakje (6x). Leg daarin 7 frambozen per bakje en bewaar de andere voor garnering.

Klop de eierdooiers en 6 el suiker in een schaal om goed te mengen. Schraap de vanille uit de stengel en doe dat er bij. Klop nu de room er in kleine beetjes bij en goed blijven kloppen. Dan het mengsel verdelen over de bakjes en zet die in een diepe ovenschaal met daarin heet water dat tot de helft van de bakjes komt.

Bak de creme tot het midden ervan ook vast geworden is, ca. 40 minuten. Dan af laten koelen en een nacht koel bewaren.

Grill voorverwarmen en op ieder bakje 2 tl bruine suiker leggen en erover verdelen. Onder de grill plaatsen tot het begint te carameliseren. Dan weer af laten koelen tot de suiker/caramel hard wordt en dan serveren en garneren met de overgebleven frambozen.

Recept 18 keer bezocht en 34 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 6,5 obv 6 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie wat mischien ook wel een leuke is je heb ook een bepaald soort suiker op bais van rietsuiker ( rietsuiker altijd gebruiken om te branden , dat carameliseerd beter ) en vervolgend bedruip je de brulee met een alcoholhoudend drankje ( ook voor de smaak) dan kan je als het ware de creme brulee flamberen met als resultaat een mooi afgebrande creme brulee

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Zeker niet in de oven onder de gril, heb ik gemerkt: de creme wordt warm (terwijl die juist ijskoud moet blijven) de suiker wordt stroperig omdat het vocht van 't creme erin trekt. Veel leuker is: In schaaltjes opdienen, op tafel pas de suiker erover en elke gast zelf laten branden. Hilariteit en nauwgezetheid (vanwege de voorzichtigheid) wisselen ekaar af. En als je toch aan die frambozen gehecht bent; leg je als gastheer de frambozen eigenhandig erop.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie moet de suikerlaag nu wel warm blijven bij het opdienen of kan ie ook koud,, discussie in onze keuken de creme blijft koud dat is duidelijk dus dan snel opdienen !??

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Vanille creme brulee bestaat eigenlijk niet. Créme brulée wordt altijd met vanille gemaakt, tenzij het chocolade créme brulée is.

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Oh ja vergeten: gebruik gewoon witte kristalsuiker en geen bruine suiker want die carameliseert mooier en je moet absoluut de boel niet stijf kloppen. In feite mag je de boel gewoon goed doorroeren. Je kunt gewoon de suiker met de room al verwarmend oplossen met het opengespleten vanillestokje (het liefst een beetje zout toevoegen, vreemd maar de smaak wordt hierdoor opgehaald). Als alles klaar is giet je het room-eimengsel door een zeef in de bakjes. Geen gril maar echt een torch gebruiken !!!

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie een tip voor Cindy en voor anderen die klagen over een te slappe crème brulée: gebruik i.p.v. eidooiers de helft gehele eieren of half eieren/half eierdooiers. Voor een optimale smaak moet je het open gesneden vanillestokje meeverwarmen met de room (dus echt verwarmen, maar het mag niet koken) en dan de room door een zeef bij de opgeklopte eieren/eierdooiers langzaam bij kloppen. Voor de caramellaag: vergeet die gril onder oven, want het is echt HOPELOOS. Je moet hiervoor een speciale gasbrander hebben of een torch en dan de afgekoelde crème brulée met suiker bestrooien en lichtjes met een (planten)spuit met water bestuiven. Daarna met de torch de crème brulée de bovenste laag snel bruin carameliseren. Voordeel: een flinterdun krakend caramellaagje en de crème brulée blijft onderaan relatief koel. Met de grilmethode is de hele massa opgewarmd (niet lekker) en is de bovenste caramellag wel bruin maar krijg je meer een stroperige consistentie die niet lekker is.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie hoe kan het nou dat het niet helemaal stijf wordt in de oven na 50 minuten was het nog niet helemaal goed...... groetjes cindy

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie ik kan eerlijk gezegd nog geen recensie geven maar eens ik het recept heb geprobeerd zal ik dit zeker doen. Maar ik heb nog enkele vragen bij het recept voor het te bereiden.
Moeten de eierdooiers, de suiker en de room volledig worden stijfgeklopt?
Als je eventueel geen tijd hebt om het gerecht een nacht te laten afkoelen is dit dan nadelig voor mijn eindproduct?
Het is zo dat ik dit gerecht heb gebruikt om voor mijn eindwerk te maken en ik doe dit op school en daar heb ik immers geen hele dag.

IK hoop dat ik op mijn vragen een antwoord zou kunnen krijgen. Met veel dank.