RECEPT MAKOWIEC POZNANSKI (MAANZAADTAART UIT POZNAN)
Recept voor een Poolse Maanzaadtaart uit Poznan.
Zoete gerecht uit Polen , geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.
Ingredienten
- Deeg
- 0.5 kg volkoren meel,
- 250 gr. Margarine of boter,
- 100 gr gist (vers),
- 1 ei,
- 2 eidooiers,
- 4 eetlepels suiker,
- 125 ml melk,
- zout,
- margarine voor het invetten van de vorm.
- Maanzaadmassa
- 0,5 kg maanzaad,
- 335 gr suiker,
- 40 gr boter,
- amandelolie,
- geraspte sinaasappelschil,
- rozijnen,
- pinda’s
Bereiding
Nadat je het uit de koelkast hebt gehaald, een vierkant van het deeg rollen. Daarop de maanzaadmassa verdelen. (Eerst over het maanzaad water gieten en het 20 minuten koken. Door een grove zeef en vervolgens het maanzaad malen. (Ik doe het zelf met de staafmixer.) Suiker toevoegen en in twee stappen nog eens malen. Boter laten smelten en vermengen met het maanzaad, de sinaasappelschil, rozijnen en pinda’s (of andere noten). Amandelolie toevoegen (zo’n klein flesje). Eventueel kun je het nog iets zoeter maken met poedersuiker of honing.)
Het geheel oprollen (dit gaat heel goed als je het deeg op een natte theedoek legt) en in een ingevette vorm doen. (een cakevorm doet zijn werk goed.) Ik verdeel het over het algemeen over 2 vormen, want het is best veel. De bovenkant besmeren met eiwit en 30 minuten bakken bij een temperatuur van 200 graden.
Na het bakken kun je het nog met een laagje glazuur bedekken of bestrooien met poedersuiker.