RECEPT MASALA BRUINE BONEN
Recept voor kerrie bruine bonen, komt van de lekkerste surinaamse recepten site. Eens iets heel anders met de oerhollandse bruine bonen.
Groente gerecht uit Suriname voor 4 personen
Ingredienten
- 2 dubbele kippenborsten
- 1 1/2 pot bruine bonen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels massala (hindoestaanse kerrie)
- evt. 1 verse madame Jeannette peper
- 5 eetlepels olie
- 2 maggi blokjes
- zwarte peper
Bereiding
Giet de bruine bonen af en vang het vocht op. Doe de bonen (zonder vocht) bij de kip en bak ze 5 minuutjes mee. Voorzichtig omscheppen. Daarna het vocht (en eventueel de verse peper) erbij doen en ongeveer 10 minuten laten sudderen. Eventueel nog een klein scheutje water erbij doen voor een dunnere saus. Op smaak brengen met zout en zwarte peper.
Lekker met gekookte witte rijst, één van de tjatnies en bijvoorbeeld aardappelen, gebakken op Surinaamse wijze. Ook heel lekker met roti.
Tip 1: De verse peper, vooral madame Jeannette, geeft geur en smaak aan de bruine bonen. Als je het niet stuk maakt, wordt het gerecht niet scherp. Je kunt de peper ook eten!
Tip 2: Met gedroogde bruine bonen is het gerecht natuurlijk ook lekker. Je moet de bonen dan een dag van tevoren in de week zetten en meer tijd uittrekken voor de bereiding. Ook moet je water naar eigen inzicht toevoegen. Zelf geef ik de voorkeur aan bruine bonen van Hak.