RECEPT SKORDALIA GRIEKSE KNOFLOOK AARDAPPEL SAUS
Traditionally, this sauce was made with a wooden mortar and pestle,
however, today we have food processors which blend the ingredients faster and smoother.  This recipe is for larger sized food processors although it can be made the other way if time and patience is permitted. It can be served with either fried or broiled fish and on vegetables like zucchini, squash and eggplant fried, broiled or boiled in plain salt water along with green beans and certain wild greens. The amount of garlic buttons can be regulated according to taste, either stronger or weaker. If you like garlic, you'll love this sauce. My kids eat it alone on sliced bread.
			  
              
              Ingredienten
- 5 medium aardappels
 - sap van 2-3 citroenen
 - 20-30 teentjes knoflook, gepeld
 - 2 dl goede olijfolie
 - zout naar smaak
 - 2 dl kookvocht van aardappels
 
Bereiding
Doe de knoflook in een keukenmachine en hak fijn met wat zout. Schil de aardappels en doe ze in de keukenmachine, voeg de olie en het citroensap toe met wat van het kookvocht. Hak dit mengsel goed fijn en voeg naar smaak het vocht toe, op smaak brengen met peper en zout.
Variaties:
- ipv kookvocht yoghurt toevoegen
- ipv kookvocht sour cream toevoegen
Prima recept voor tahoe met petihbonen. De geur klopt. Santenblok werkt ook maar dan moet je even raspen en wat melk ter verdunning gebruiken. Als je er een paar gebakken garnalen aan toevoegt wordt.......