RECEPT SIENTJES GROENTESOEP
Dit recept is voor de soep die mijn moeder altijd maakte, ruim gevuld met balletjes, vermicelli, groenten en soepvlees. Wij houden hem in ere, mijn vader maakt hem nu ook top.
Soep gerecht uit Nederland voor 6 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.
Ingredienten
- 1 flinke knook (bot van rund) of mergpijpjes
- 250 gram soepvlees
- 500 gram gehakt (mag rund en halfom zijn, halfom is lekkerder)
- 500 gram grove soepgroenten, liefst ongesneden (spruitjes, prei, wortel, paprika, bloemkool, boontjes)
- vermicelli
- 2 bouillonblokjes (of zelf op smaak brengen met zout en kruiden)
Bereiding
Apart de gehaktballetjes koken, anders komt hier ook nog gestold eiwit uit, die gaan later de soep in.
Als het helder is op heel laag vuur uren laten trekken, liefst een hele dag. Niet meer laten koken! Knook eruit en af laten koelen, dan eventueel het vet er van afscheppen.
Vlak voor het serveren de bouillon langzaam opwarmen. De groenten erbij met de gehaktballetjes en als die verwarmt zijn de vermicelli erbij.
Proeven eventueel nog wat zout erbij. Als de vermicelli gaar is serveren.
Lekker met veel stokbrood en eventueel wat kruidenboter.
Dit stond bij ons ieder zondagmiddag op tafel ;-) of een variant zoals bouillonsoep (alleen prei en selderij als groente), tomaten groentesoep (2 tomaten mee laten trekken en op het einde een blikje tomatenpuree erbij).